Berlin

Berlin Berlijn is de hoofdstad van onze Oosterburen, Duitsland. Het is ook nog eens de grootste stad van het land. Veel mensen weten niet dat de stad, gelegen aan de rivier de Spree, een van de groenste wereldsteden is. Berlijn bestaat voor 18% uit natuur en parken en 7% uit parken, rivieren en kanalen zo meldt de online encyclopedie Wikipedia.

De stad heeft natuurlijk een hele geschiedenis achter zich. De tweede wereldoorlog speelt daarbij een grote rol. In 1936 gebruikte de nazi’s Berlijn als het hart van de Olympische Zomerspelen. Het was een grote propaganda voor de ideeën van Adolf Hitler. De dictator zag in Berlijn de hoofdstad van het grote Germaanse rijk. Duitsland verloor de oorlog, grote delen van Berlijn werden verwoest. Daarnaast werd na afloop van de Tweede Wereldoorlog de stad opgedeeld in een Westelijk en een Oostelijk deel. West-Berlijn was voor Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten terwijl het Oosten voortaan zou worden bestuurd door de Sovjet Unie (Rusland).

Heel Duitsland werd opgesplitst. West-Berlijn behoorde tot de BRD, terwijl Oost-Berlijn behoorde tot de communistische DDR. Een grote muur scheidde vanaf 1961 het Westen en Oosten van Berlijn zodat men niet langer naar het vrije Westen kon vertrekken vanuit het Oosten. In 1989 werd deze muur verleden tijd, families konden weer worden herenigd. Nog slechts een klein gedeelte van de muur is in Berlijn nog te bekijken. De muur is steeds verder aan het afbrokkelen doordat toeristen proberen een stuk van de muur mee naar huis te nemen.

In Berlijn zijn diverse bezienswaardigheden. Wat te denken van Checkpoint Charlie, de oude grens van Oost- en West berlijn of te wel de streep tussen democratie en communisme. Ook aanraders zijn het nieuwe treinstation van Berlijn (Haubtbahnhof), de Brandenburger Tor, en de Reichtstag. Berlijn kent ook schitterende pleinen zoals de Alexanderplatz, de Potsdammerplatz. Het is bijna onmogelijk alles per voet of metro te bekijken. Het is aan te raden om een toer te maken met een van de vele toerbussen. Op de Kurfurstendamm zijn alle grote merken te vinden, je kan daar dan ook fantastisch winkelen. Het bekende warenhuis KaDeWe heeft overigens ook alle grote merken onder 1 dak.

© 2013 Voetbalreizen.nl


U wordt nu doorverwezen naar partnerwebsite VoetbalTravel.nl