Rome

rome Volgens een eeuwenoude legende is Rome gesticht door de tweeling Romulus en Remus. Rhea Silvia, een Vestaalse maagd, werd verkracht door oorlogsgod Mars. Het was een doodzonde Vestaalse maagden moesten namelijk maagd blijven. Rhea Silvia baarde een tweeling en legde deze in een rieten mandje in de rivier. De tweeling werd gevonden door een wolvin die het tweetal grootbracht. Uiteindelijk werd de tweeling gevonden door een herder die ze verder grootbracht. Eenmaal volwassen togen ze naar de zeven heuvels bij de rivier Tiber om een stad te stichten. Er volgde een ruzie over de naam van deze op te richten stad, Romulus sloeg Remus dood. Romulus werd daarmee de eerste koning van Rome.

Door uitbreiding door de jaren heen ontstond uiteindelijk het Romeinse rijk met als meest bekende exponent Gaius Julius Caesar. Rome was onder Caesar de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Het heerste over grote delen van Europa, Noord-Afrika en Azië. Bekendste uitspraak van Caesar is zonder twijfel ‘Veni vedi vici’ of te wel ‘Ik kwam, ik zag en ik overwon’. Caesar won vele oorlogen, zo kreeg hij de Galliërs uiteindelijk op de knieën. Ook hield Caesar met zijn leger Cleopatra in Egypte aan de macht. Na de moord op Caesar stortte het Romeinse rijk langzaamaan ineen.

De invloed die het Romeinse rijk op Rome had is nog altijd terug te vinden in deze historische stad. Onder meer het Pantheon, het Colosseum en Circus Maximus zijn trekpleisters van wereldfaam. Het Patheon was gebouwd als tempel voor alle goden die de Romeinen hadden, terwijl in het Collosseum voorstellingen en gevechten tussen gladiatoren werden gehouden. Volgens historici zijn ten tijde van het Romeinse rijk door de eeuwen heen tussen de 300.000 en 500.000 mensen gestorven in het Collosseum. Circus Maximus was een paardenrenbaan en arena.

De kleinste staat van de wereld is in Rome gevestigd, het Vaticaan is de hoofdzetel van de Rooms-katholieke Kerk. Staatshoofd van Vaticaan is Paus Benedictus XVI uit Duitsland. Vaticaanstad is ook een van de vele trekpleisters van de stad, het herbergt onder meer de Sint-Pieterbasiliek. Het Sint-Pietersplein is een van de grote trekpleisters voor toeristen die Rome aandoen. Andere toeristische trekpleisters in Rome zijn onder andere de Trevifontein, de Engelenburcht, de Spaanse trappen en de Sixtijnse Kapel.

Rome herbergt ook twee voetbalclubs: AS Roma en Lazio Roma. AS Roma is de club van de stad, terwijl Lazio meer voor de buitenwijken van Rome is. AS Roma is voor de arbeiders, terwijl Lazio een ‘rijkere’ aanhang heeft die ook helaas rechtse sympathieën kent. Beide clubs delen het Stadio Olimpico, het Olympisch Stadion van Rome wat werd gebouwd voor de spelen van 1960. Het stadswapen van Rome is terug te vinden in het logo van AS Roma, de wolvin met de tweeling Remus en Romulus.

Rome Clubs

© 2013 Voetbalreizen.nl


U wordt nu doorverwezen naar partnerwebsite VoetbalTravel.nl