De geschiedenis van El Clásico en tips

El Clásico is nu eenmaal een van de wedstrijden die een wereldwijd publiek aantrekken, als de twee voetbalgiganten elkaar tegenkomen in een heftige strijd, die meestal ook een grote beslisser is in de titelrace. Elke voetbalfan zou het live meemaken van deze wedstrijd op een bucketlist moeten hebben staan. Omdat deze twee teams in ongeveer één maand tijd drie keer tegen elkaar spelen, heb je ook altijd een goede kans om deze intense wedstrijd zelf live te ervaren. Op 2 maart spelen beide teams tegen elkaar in de eerste ronde van de Copa del Rey in het Santiago Bernabéu, en de return vindt plaats op 5 april in Camp Nou. Tussendoor wordt in het weekend van 19 maart een competitiewedstrijd in Barcelona gespeeld. Verheug je op de vechtlust, passie, drama en veel entertainment tijdens deze overweldigende wedstrijden tussen twee van de grootste voetbalclubs ter wereld!

Historisch overzicht

Wist je dat de allereerste wedstrijd tussen deze twee voetbalgiganten in mei 1902 plaatsvond? Real Madrid en FC Barcelona hebben in 228 competitiewedstrijden tegen elkaar gespeeld. Real Madrid won er 92, Barcelona 89 en 48 eindigden in een gelijkspel. Voor wat betreft de trofeeën, heeft Real Madrid een kleine voorsprong met 70 belangrijke trofeeën tot nu toe, vergeleken met 66 voor de Catalaanse club. Barcelona heeft daarentegen meer Copa del Rey’s behaald met 31 tegenover slechts 19 voor Real, maar de ploeg uit de hoofdstad heeft weer 36 La Liga-titels op hun naam staan, wat veel meer is dan de 26 titels die Barcelona heeft gewonnen. Het grootste verschil zien we echter bij de Champions Leagues waar Real Madrid echt hun superioriteit in Europa laat zien met een ongelooflijke prestatie van 14 titels (meer dan het dubbele van elk ander team), terwijl Barcelona er ‘slechts’ 5 in hun prijzenkast heeft staan.

De felle strijd tussen deze twee ploegen is in de loop der generaties ontstaan, omdat men al wist dat ze allebei de twee grootste clubs van Spanje en misschien wel van de wereld zouden gaan worden, en dat ze dus tegen elkaar om de grootste prijzen zouden gaan strijden. Daarnaast zijn het ook nog de twee grootste steden van Spanje en omvat deze rivaliteit dus ook een strijd om hun eigen identiteit en gebied. Barcelona is namelijk een club die zich ten eerste Catalaans voelt en een trotse taal en identiteit heeft. Met Madrid als hoofdstad is het logisch dat er zowel op als buiten het voetbalveld zo’n sterke en gepassioneerde rivaliteit tussen deze twee steden is ontstaan. Geen wonder dat dit een van de meest bekeken sportevenementen is, met meer dan 700 miljoen kijkers wereldwijd die deze wedstrijd willen zien.

Reistips voor Madrid

Als hoofdstad van Spanje staat deze stad erom bekend alle soorten toeristen iets te bieden te hebben, van lekker eten tot indrukwekkende kunst en prachtige parken. In heel Madrid vind je ook vele tapasbars waar je voor weinig geld van kleine gerechtjes kunt genieten – met een drankje ernaast natuurlijk. Wijken die bekend staan om heerlijke tapas zijn Malasaña en natuurlijk ook het gebied rond het voetbalstadion op een wedstrijddag. Voor liefhebbers van kunst is het Prado Museum een absolute must, omdat je er enkele van de meest indrukwekkende kunstwerken kunt bewonderen. Ook het Koninklijk Paleis is een bezoek meer dan waard. Dit paleis, dat in 1751 is geopend, is namelijk het grootste koninklijke paleis van Europa. En als je de drukte in de stad even wilt ontlopen en op zoek bent naar een beetje natuur, ga dan naar het beroemde Retiro Park voor prachtige foto’s en ontspanning. Daarnaast heeft Madrid’s Gran Via voor shopliefhebbers een grote keuze aan enorme winkels.

Ten aanzien van het voetbal is het Santiago Bernabéu een iconische locatie en biedt plaats aan meer dan 81.000 toeschouwers die een fantastische sfeer creëren. Na een recente verbouwing van het dak heeft dit stadion ook veel vernieuwde faciliteiten gekregen, waaronder nieuwe stoelen en een fantastisch intrekbaar veld. Dit is een van de beste en gemoderniseerde stadions om te bezoeken. Dus, waar wacht je nog op? Boek een voetbalreis bij ons naar de Spaanse hoofdstad Madrid voor een fantastisch weekend vol actie om nooit meer te vergeten!

Reistips voor Barcelona

Barcelona, gelegen aan de Middellandse Zeekust in het noordoosten van Spanje, wordt terecht beschouwd als een van de beste Europese bestemmingen. Kunstliefhebbers kunnen overal in deze stad de invloed van Gaudi in de architectuur bewonderen. Natuurlijk is een wandeling langs de beroemde Las Ramblas in deze Catalaanse hoofdstad meer dan de moeite waard. Bezoek dan ook de markt en geniet en proef hier van een grote verscheidenheid aan producten. Voor degenen die op zoek zijn naar meer avontuur, vormt een beklimming van de Tibidado een behoorlijke uitdaging. Vanaf de top heb je daarna een spectaculair uitzicht over de stad en de kustlijn. En als je nog wat tijd over hebt, dan kun je op het strand nog van de zon en het geluid van de golven genieten.

Daarnaast is het Camp Nou-stadion met een ongelooflijke capaciteit van 99.354 het grootste voetbalstadion in Europa en de op twee na grootste wereldwijd. Kun je je voorstellen dat hier bijna 100.000 mensen hun team komen aanmoedigen en daarbij een fantastische sfeer creëren?! Boek dus nu een voetbalvakantie bij ons naar deze geweldige stad Barcelona!

Wie is je favoriet?

Op het moment van het schrijven van deze blogpost heeft het Barcelona van Xavi een voorsprong van acht punten op Real Madrid. Het is al duidelijk dat de wedstrijd in La Liga een grote stempel op de titelrace zal drukken. In de Copa del Rey zullen beide teams een hevige strijd om de trofee aangaan. Kunnen Benzema en Vinicius Barcelona schade toebrengen of zullen Lewandowski en de rest van de Barcelona-aanval Real Madrid te gronde richten? Ga het zelf ervaren en boek een reis om Barcelona tegen Real Madrid te zien spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *