NL – Countries – Schotland

Voetbalreizen naar Schotland

Beleef de ongekende sfeer bij Celtic FC en Rangers FC

Engeland en Schotland waren de kraamkamer van het hedendaagse voetbal. Zo is de Schotse voetbalbond de oudste ná de Engelse voetbalbond, en bezit het met de Scottish Cup de oudste voetbalbeker ter wereld. Het Schotse team was tijdens de eerste 30 jaar van de voetbalsport het beste ter wereld, en zelfs rivaal Engeland kon niet aan de trotse Schotten tippen. Voetbal is dan ook diep verankerd in het land, en voor velen veel meer dan sport.

Hoewel er in de Schotse competitie geen Messi rondloopt, is de beleving even groot als in de beginjaren van het voetbal. Bij zowel Celtic FC als Rangers FC ben je getuige van een ongekend fanatisme bij de supporters, die hun team door dik en dun steunen. En wanneer clubs elkaar treffen in de Old Firm, is het hek volledig van de dam. Je zult diep onder de indruk raken van de sfeer in de stadions, en de club voor altijd in je hart sluiten.

Alle informatie voor jouw voetbalreis naar Schotland

Op deze pagina vind je alle benodigde informatie voor je voetbalreis naar Schotland. Als je bij Voetbalreizen boekt ben je verzekerd van uitstekende plaatsen en zitten jij en je medereizigers altijd naast elkaar in het stadion. We hebben de volgende informatie voor je op een rij gezet:

  • De belangrijkste voetbalprijzen in Schotland
  • De bekendste voetbalclubs van Schotland
  • Bijzondere weetjes over het Schotse voetbal
  • De succesvolste Nederlanders in de Premiership
  • De Stadion Top 3
  • Internationale successen van Schotse clubs 
  • Glasgow, het centrum van Schotland

De belangrijkste voetbalprijzen in Schotland

De Scottish Premiership is sinds 1890 de nationale competitie van Schotland. Daarnaast wordt er ook gespeeld om de nationale beker, de Scottish Cup. Dit is ná het toernooi om de FA Cup het oudste voetbaltoernooi ter wereld. Tenslotte wordt er ook gestreden om de League Cup. Opvallend genoeg kent men in Schotland geen Supercup-duel tussen de landskampioen en bekerwinnaar.

De Scottish Premiership

De Scottish Premiership is de hoogste voetbalafdeling van Scotland, en bestaat al sinds het seizoen 1890-1891. Omdat Dumbarton en Rangers FC in de eerste editie met evenveel punten bovenaan eindigden, werden beiden tot kampioen uitgeroepen. Van de huidige ploegen uit de Schotse Premiership speelden behalve Rangers FC ook Celtic, Hearts en St. Mirren in 1890 al op het hoogste niveau.

Tegenwoordig telt de Scottish Premiership 12 clubs, die tijdens het seizoen drie keer tegen elkaar spelen. Na deze 33 wedstrijden wordt de league gesplitst: de nummers 1 tot en met 6 komen in de kampioenspouleterecht, en de nummers 7 tot en met 12 vormen de degradatiepoule. De punten uit de eerste 33 duels worden gewoon meegenomen. In beide poules nemen de ploegen het nog 1x tegen elkaar op, zodat elke club 38 duels speelt. Daarmee is het seizoen ten einde.

  • De landskampioen plaatst zich voor de derde kwalificatieronde van de Champions League.
  • De nummer 2 plaatst zich voor de tweede kwalificatieronde van de Champions League.
  • De nummers 3 en 4 plaatsen zich voor de tweede kwalificatieronde van de Conference League.
  • De bekerwinnaar plaatst zich voor de play-offs van de Europa League.

In de degradatiepoule degradeert de nummer 12 naar de Scottish Championship, het tweede niveau.

De nummer 11 speelt een promotie-degradatie duel tegen de winnaar van de Play-offs van de Scottish Championship.

De Scottish Cup

De Scottish Cup is na de Engelse FA Cup de oudste competitie ter wereld. In 1874 werd op initiatief van Queens Park FC de Scottish Football Association opgericht. De bond riep meteen een jaarlijks bekertoernooi in het leven. In de jaren ervoor werd er al wel gevoetbald, maar dit betrof onregelmatig georganiseerde vriendschappelijke duels. 

Aan de allereerste editie werd deelgenomen door 16 clubs. De eerste finale werd voor 2.500 toeschouwers op Hamden Park gespeeld. Queens Park FC versloeg Clydesdale met 2-0.

Tegenwoordig staat het toernooi open voor alle 113 clubs die zijn aangesloten bij de Scottish Football Association. De clubs uit de Scottish Premiership stromen pas in de vierde ronde in. De finale van de Scottish Cup finale vormt de traditionele afsluiter van het voetbalseizoen, en wordt gespeeld op Hamden Park. De winnaar plaatst zich voor de play-offs van de Europa League. Ook ontvangt de club de originele beker uit 1874, de oudste voetbalbeker ter wereld. Nog dezelfde avond moet de beker wel weer worden ingeleverd, waarna de trofee in zijn vaste vitrine in het Scottish Football Museum verdwijnt.

De League Cup

De Scottish League Cup staat, in tegenstelling tot de Scottish Cup, alleen open voor de 42 clubs uit de vier hoogste divisies, plus de amateurkampioenen van de Highland League en Lowland League. De bekercompetitie werd voor het eerst gehouden in 1947. 

De League Cup begint met een poulefase, bestaande uit acht groepen van vijf teams. De wedstrijden worden afgewerkt in juli, waarbij alle clubs elkaar één keer treffen. De clubs die Europees voetbal spelen zijn vrijgesteld van deze fase. De acht winnaars van de poules en de drie beste nummers 2 gaan door naar de laatste zestien, waar de vijf vrijgestelde clubs zich bij hen aansluiten.  

Hier gaat het toernooi verder met een knock-out systeem. De halve finales worden gespeeld op neutraal terrein. De finale wordt eind december gespeeld op Hamden Park. Tot 1995 kreeg de winnaar van de League Cup ook een ticket voor deelname aan de UEFA Cup, maar dit voorrecht is inmiddels geschrapt. 

De bekendste voetbalclubs van Schotland

Momenteel vind je bij Voetbalreizen tickets voor de wedstrijden van zowel Celtic FC als Rangers FC. De ultieme kraker is natuurlijk de Old Firm tussen beide grootmachten. Dit duel staat bekend als misschien wel de meest beladen derby van Europa. Maar ook bij andere thuisduels van Celtic FC en Rangers FC is de sfeer ongekend. Bij Voetbalreizen ben je verzekerd van plaatsen naast elkaar. We hebben de populairste voetbalclubs van Schotland voor je in kaart gebracht.

Celtic FC

Celtic werd in 1888 door Ierse katholieken opgericht om geld in te zamelen voor humanitaire doelen. Aan het eind van de 19e eeuw kwam er namelijk een grote immigratiegolf tot stand. Veel mensen maakten de oversteek van het arme Ierland naar het vrij welvarende Glasgow. De katholieke Ierse immigranten leefden grotendeels in armoede. Celtic speelde voornamelijk wedstrijden om geld in te zamelen voor deze groep mensen. 

Celtic was ook een van de medeoprichters van de Schotse League. Aanvankelijk wist Celtic weinig prijzen te winnen, tot in de jaren zestig de gouden periode aanbrak. Van 1966 tot 1974 werd Celtic liefst negen keer op rij kampioen en won het in 1967 de Europacup 1. 

Tegenwoordig bezoek je Celtic FC niet vanwege de technische hoogstandjes of de aanwezigheid van wereldsterren. De sfeer die de Green Brigade op Celtic Park verzorgt is echter fenomenaal. Of de tegenstander nu Rangers FC, Ross County of Dundee heet; het stadion zit altijd vol met razend enthousiaste fans. De ambiance in het stadion is nauwelijks te beschrijven. Kippenvel gegarandeerd als een vol stadion Youll never walk alonelaat horen.

Voetbalreizen naar Celtic FC

Rangers FC

Hoewel de club vaak Glasgow Rangers wordt genoemd, is de officiële naam toch echt Rangers Football Club. De club werd in 1872 opgericht door drie protestantse families. Hoewel er aanvankelijk een goede verhouding heerste met stadgenoot Celtic, veranderde dit door de grote immigratiegolf van katholieke Ieren naar Glasgow. Dit werd door veel protestantse Schotten als een bedreiging ervaren. Rangers voerde zelfs een ongeschreven wet in dat er geen katholieke speler voor de club mochten spelen. Pas in 1984 brak Rangers-coach Graeme Souness met deze regel door de katholiek Mo Johnston vast te leggen.

Rangers FC heeft meer prijzen gewonnen dan enige andere club ter wereld. Momenteel staat de teller op 55 Premiership-titels, 33 Scottish Cups en 27 League Cups. 

Het dieptepunt van de club vond plaats in 2012, toen de club failliet werd verklaard. Daardoor werd de club teruggezet naar het vierde niveau. Na drie kampioenschappen in vier jaar tijd waren de Rangers in 2016 weer terug op het hoogste niveau. In 2021 werd de terugkeer bezegeld met de eerste landstitel sinds 2011. 

Voetbalreizen naar Rangers FC

Queens Park FC

Queens Park FC is op het eerste gezicht een onbeduidende club, die in de middenmoot van de League One (3e niveau) speelt. De club heeft echter een enorme historie, en kan gezien worden als de grondlegger van het Schotse voetbal. De club werd opgericht in 1867 en is daarmee de oudste club ter wereld buiten Engeland en Wales. Op 30 november 1872 organiseerde de club de allereerste voetbalinterland ter wereld; een duel tussen Engeland en Schotland (0-0). Alle Schotse spelers speelden bij Queens Park FC en speelden in het blauwe tenue, waar het nationale team nu nog steeds in speelt. Queens Park was de eerste jaren heer en meester in Schotland. Overwinningen met meer dan tien doelpunten waren eerder regel dan uitzondering. Pas na acht jaar incasseerde de club zijn eerste tegengoal. De club was ook de initiatiefnemer tot het toernooi om de Scottish Cup, het oudste toernooi van Schotland. In de eerste twintig jaar van de Scottish Cup won Queens Park er maar liefst tien. 

Queens Park FC was wars van professionalisme en weigerde daarom ook om in 1890 mee te doen aan de nieuwe Schotse competitie. Echt succesvol is de club daarna niet meer geweest, al wist men in 2021 te promoveren naar het derde niveau. Toch is het bijwonen van een wedstrijd van Queens Park een bijzondere gebeurtenis. Ten eerste vanwege de historie, en ten tweede omdat de club zijn wedstrijden speelt vlak naast Hamden Park, op Lesser Hampden (Klein Hampden), midden in een woonwijk, wat een bijzondere aanblik geeft.

Bijzondere weetjes over het Schotse voetbal

  • Geen competitie in Europa wordt zó overheerst door twee ploegen als de Schotse Premiership. Rangers FC en Celtic FC verdelen onderling het overgrote deel van de titels. Rangers FC is recordhouder met 55 landstitels, Celtic FC volgt met 51. De overige clubs zijn samen slechts goed voor 19 titels. Aberdeen, Hearts en Hibernian FC zijn de best of the restmet allen vier titels. 
  • Het record aantal landstitels op een rij staat op negen stuks. Celtic werd kampioen van 1966 tot 1974 en van 2012 tot 2020, en de Rangers FC van 1989 tot 1997. 
  • De laatste keer dat een andere club dan Celtic FC en Rangers FC de titel won dateert al uit 1985. In dat jaar wist Aberdeen onder Alex Ferguson zijn derde titel in zes jaar te winnen.
  • De Scottish Cup is het vaakst gewonnen door Celtic FC, met 40 gewonnen bekers. Daarna volgt Rangers FC met 33 titels, gevolgd door de derde club uit Glasgow, Queens Park FC. De oudste club van Schotland won tien bekers, al dateert de laatste winst al uit 1893.
  • Het duel tussen de twee aartsvijanden Celtic FC en Rangers FC staat bekend als de Old Firm. Dit verwijst naar de goede relaties die er aanvankelijk tussen beide clubs bestond. Zo speelden de clubs geregeld vriendschappelijke wedstrijden om inkomsten te genereren voor een goed doel. In de loop der jaren zorgden de religieuze tegenstellingen voor een steeds grotere onderlinge haat. 
  • Celtic FC is de enige club die al sinds 1890 op het hoogste niveau speelt. Dat komt neer op 125 seizoenen. Aberdeen speelt sinds 1905 op het hoogste niveau. 
  • De opkomst van 146.433 voor de Schotse bekerfinale van 1937 tussen Celtic en Aberdeen in Hampden Park is een Europees record voor een wedstrijd tussen twee clubteams.
  • Van 1874 tot 1904 was Schotland het sterkste voetballand ter wereld. Van de eerste 43 interlands werden er slechts twee verloren; beiden van aartsrivaal Engeland. In het algemeen waren de Schotten de Engelsen meestal de baas.
  • Nederland en Schotland stonden in totaal 19 keer tegenover elkaar. Negen keer won Oranje, vijf keer won Schotland, en vijf keer werd het gelijk. De eerste drie onderlinge duels eindigden allen in een overwinning voor Schotland. De eerste overwinning van Nederland was in 1966.
  • Een bijzonder treffen was het duel tussen Oranje en de Schotten op het WK van 1978. Schotland had zich belachelijk gemaakt in de eerste duels tegen Peru en Iran, waaruit het slechts één punt haalde. Nederland werd echter verslagen met 3-2, waardoor Oranje op de rand van uitschakeling stond. De 3-1 van Archie Gemmill werd verkozen tot de mooiste treffer. De goal is in een panorama uitgebeeld in het Scottish Football Museum op Hamden Park.
  • Twee andere veelbesproken onderlinge interlands waren de Play-off duels om één plek voor het EK van 2004. In Schotland verloor Nederland met 1-0, maar vier dagen later wist Nederland zich toch voor het EK te plaatsen door een 6-0 overwinning.

De succesvolle Nederlanders in de Premiership

Met name in de jaren negentig en tweeduizend kwamen er heel wat Nederlandse topspelers in de Schotse competitie uit. Het begon met Theo Snelders bij Aberdeen; daarna volgden onder anderen Ronald de Boer, Bert Konterman, Peter van Vossen en Michael Mols. De vier meest succesvolle en spraakmakende landgenoten in de Premiership hebben we hieronder voor je verzameld.

Virgil van Dijk

Virgil van Dijk is een van de beste centrale verdedigers in de Engelse Premier League, en won met Liverpool zowel de landstitel, de Champions League als de Wereldbeker. Zijn eerste club in het buitenland was echter Celtic FC, dat hem voor €3 miljoen overnam van FC Groningen. Ook Ajax toonde interesse, maar de Amsterdammers gaven uiteindelijk de voorkeur aan Mike van der Hoorn. Bij Celtic maakte Van Dijk in zijn twee jaren in Glasgow een enorme indruk. In totaal kwam hij tot 76 competitieduels en werd hij beide seizoenen landskampioen. In 2015 vertrok Van Dijk voor ruim €15 miljoen naar Southampton, om weer twee jaar later voor €84 miljoen naar Liverpool FC te verhuizen.

Pierre van Hooijdonk

Na twee jaar RBC en drie jaar NAC trok de internationaal relatief onbekende Van Hooijdonk in de winter van het seizoen 94-95 naar Schotland, om voor Celtic te gaan spelen. De club zat in een diepe crisis en had al zes jaar geen prijs meer gewonnen. Bij zijn debuut maakte Pi-Air meteen indruk met een verbluffend mooi doelpunt tegen Hearts. Celtic won dat jaar de Scottish Cup door de enige goal van Van Hooijdonk in de finale. In zijn eerste hele seizoen voor Celtic scoorde Pierre 26 goals, en werd daarmee topscorer van de Premiership. Daarnaast bezorgde hij Celtic FC eindelijk weer een prijs door de enige goal te scoren in de bekerfinale. 

Toch eindigde zijn Schotse avontuur in mineur. In zijn laatste jaar kreeg Van Hooijdonk onenigheid met de coach en belandde op de bank. Toen hij een nieuw contract kreeg aangeboden, verklaarde de Bredanaar dat de voorgestelde verhoging van 7.000 Pond per week misschien goed genoeg zou zijn voor een dakloze, maar niet voor een internationale topspits.Met ruzie vertrok Van Hooijdonk na 2 ½ jaar naar Nottingham Forest. In 84 duels voor Celtic kwam hij tot liefst 52 doelpunten.

Giovanni van Bronckhorst

Van Bronckhorst werd in 1998 door Dick Advocaat naar Glasgow Rangers gehaald. Daar kwam hij samen te spelen met zijn landgenoten Arthur Numan, Ronald de Boer en Michael Mols. De middenvelder groeide uit tot een belangrijke basisspeler en won in zijn eerste twee seizoenen beide keren de dubbel. In zijn derde jaar zorgde een kruisbandblessure ervoor dat hij nauwelijks in actie kwam. 

Toch had Arsenal FC genoeg gezien en haalde Gio naar Londen. Ook daar maakte de Rotterdammer zoveel indruk dat hij een transfer naar FC Barcelona verdiende. Vergeten is hij in Glasgow nooit. Dat bleek wel in november 2021, toen Van Bronckhorst een contract tekende als coach van de Rangers. Twintig jaar na zijn vertrek als speler was hij weer terug op Ibrox.

Fernando Ricksen

In 2002 kocht Dick Advocaat Fernando Ricksen voor 6 miljoen van AZ. Ricksen bleef zes jaar in Glasgow en kende daar de beste periode uit zijn carrière. Naast twee landstitels veroverde hij ook een plek in Oranje. In 2005 werd hij verkozen tot beste speler in de Schotse competitie. In totaal kwam Ricksen tot 182 duels voor de Rangers. 

In 2013 werd bekend werd dat Ricksen aan ALS leed. De Rangers organiseerden een Tribute Match, waar 41.000 mensen op af kwamen en hun idool op hartstochtelijke wijze een hart onder de riem staken. In september 2019 overleed Ricksen aan zijn ziekte. Een dag later werd hij herdacht bij het Europese bekerduel Glasgow Rangers Feyenoord, en ontstond er voor het stadion een gigantische bloemenzee.

De Stadion Top 3 van Schotland

In Schotland vind je een aantal zeer indrukwekkende stadions. Het veld van Dunfermline Athletic, dat vlak naast de begraafplaats ligt. Of de complexen van de rivalen Dundee United en Dundee FC, die naast elkaar aan dezelfde weg liggen. Toch richten we ons alleen op Glasgow. Hier bevinden zich namelijk drie iconische stadions die je ooit moet hebben bezocht: Celtic Park, Ibrox Stadium en Hampden Park.

Celtic Park

Celtic Park is met zijn capaciteit van 60.411 plaatsen het grootste stadion van Schotland. Door de jaren heen is er veel aan het stadion veranderd. Zo zijn van 1994 tot 1998 drie van de vier tribunes van de grond af herbouwd. In 2018 werden entertainmentlampen geïnstalleerd, waardoor avondwedstrijden op een spectaculaire wijze worden verlicht. Maar op welk tijdstip of tegen wie er nu gespeeld wordt: de sfeer op Celtic Park is met niets te vergelijken. Daarom zijn ook spelers als Zlatan (Ik heb nergens zon sfeer meegemaakt als hier) en Messi (Op Celtic Park heerst de beste sfeer van Europa) lyrisch over de ambiance. De Green Army schreeuwt zijn favorieten dan ook 90 minuten lang naar voren. Als toeschouwer zijn kippenvelmomenten gegarandeerd. 


Naast het bezoek aan een wedstrijd is het ook zeker aan te raden om om een stadiontour te boeken. Je wordt door een enthousiaste gids meegenomen naar de bestuurskamer, de kleedkamers, spelerstunnel en het veld. Ook kun je een blik werpen op de gewonnen Europacup 1 uit 1967. Doordeweeks vinden rondleidingen plaats om 11.00 en 13.30 uur. In het weekend worden er zelfs zes rondleidingen per dag gegeven, behalve op wedstrijddagen. De prijs is £13,50 voor volwassenen en £8 voor kinderen onder de twaalf jaar. We raden je aan om de rondleiding van tevoren online te reserveren op de website van Celtic FC.

Ibrox Stadium

Ibrox Stadium is sinds 1899 de thuisbasis van Rangers FC, en heeft een capaciteit van 50.947 plaatsen. Het hoogtepunt van het stadion is de in 1929 gebouwde hoofdtribune. Deze wordt gezien wordt als het mooiste werk van Archibald Leitch, de ontwerper van tientallen stadions in het Verenigd Koninkrijk. Met zijn karakteristieke gevel van rode baksteen werd de tribune in 1987 uitgeroepen tot monumentaal pand. 

Helaas was Ibrox ook de plaats van twee grote rampen. In 1902 stortte een tribune in, waarbij 26 mensen omkwamen. In 1971 kwamen mensen bij het verlaten van het stadion ten val, en brak ook de trapleuning af, waardoor 66 mensen omkwamen. Hierna werd de veiligheid van het stadion drastisch aangepakt en het stadion grotendeels herbouwd.

Net als op Celtic Park is ook de sfeer op Ibrox Stadion ongekend. Zeker bij een editie van The Old Firm’ verandert het stadion in één kolkende massa. Het is ook mogelijk om een kijkje achter de schermen te nemen. Met de access all area-pas krijg je toegang tot de kleedkamers, de Trophy room, de spelerstunnel en de dug-out. De Ibrox-stadiontour wordt op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag om 10.30, 12.30 en 14.30 uur gegeven (behalve op wedstrijddagen). De prijs is £15 voor volwassenen, £5 voor jongeren onder de 18 en mensen boven de 65.  

Hampden Park

Wat Wembley is voor Engeland, is Hampden Park voor Schotland. Ooit was dit het grootste stadion ter wereld. In 1937 keken hier 149.415 (!) toeschouwers naar Schotland Engeland; nog steeds het hoogste aantal toeschouwers bij een voetbalduel in Europa. Tegenwoordig heeft het stadion 52.670 zitplaatsen. Als nationaal stadion is het gastheer voor de interlands van het Schotse elftal. Ook wordt op Hampden Park jaarlijks de finale van de Scottish Cup gespeeld. 

Vier keer per dag is het mogelijk deel te nemen aan een stadiontour. Onder leiding van een gids bezoek je de kleedkamer van het nationale team en natuurlijk de spelerstunnel en het veld. Hoogtepunt is het Scottish Football Museum, dat ook in het stadion gehuisvest is. Van dinsdag tot en met donderdag kun je je hier vergapen aan meer dan 40.000 unieke items uit de Schotse voetbalgeschiedenis.

Internationale successen van Schotse clubs

Hoewel de Schotse competitie niet tot de sterksten van Europa behoort, hebben de clubs in Europa aardig wat successen weten te boeken. Zo stond er al negen keer een club uit Schotland in een Europacupfinale, waarvan er drie werden gewonnen. Daarmee hebben de Schotse clubs meer bekers veroverd dan bijvoorbeeld de Franse clubs. De drie titels zijn eerlijk verdeeld over drie verschillende clubs: Celtic FC, Rangers FC en Aberdeen FC.

Celtic FC – bijnaam The Bhoys – is de meest succesvolle Schotse club in Europa. Driemaal haalde het de finale, waarvan er één werd gewonnen. Het is de enige Schotse club die ooit de Europacup 1 won. In 1967 stuntte de ploeg door Real Madrid en CSKA Sofia uit te schakelen en de finale te halen. Daarin was Celtic FC absoluut de underdog tegen Inter Milan, de Italiaanse grootmacht die in 1964 en 1965 al de beste van Europa was. In Lissabon zouden de Italianen hun derde Europacup 1 in vier jaar gaan winnen.
Na zeven minuten kwam de ploeg ook al op voorsprong. Aangemoedigd door 25.000 meegereisde Schotten scoorden Tommy Gemmell en Steve Chalmers echter voor Celtic FC. Het elftal van toen staat inmiddels bekend als de Lisbon Lions en heeft een legendarische status. Wat de winst nóg belangrijker maakt: Celtic is de eerste Britse club die de beste van Europa werd, nog voor de gehate Engelse teams.

Door de Europacupwinst mocht Celtic ook het duel om de Wereldbeker spelen, tegen Racing Club uit Argentinië. Een derde beslissingsduel in Montevideo eindigde in een slagveld met vijf rode kaarten, en een 1-0 nederlaag voor de Schotten.
In 1970 wist Celtic FC opnieuw de finale van de Europacup 1 te halen. Dit keer bleek Feyenoord in Milaan echter te sterk. In 2003 haalde Celtic de finale van de UEFA Cup, maar verloor na verlenging met 3-2 van FC Porto.

Rangers FC is de Schotse club met de meeste Europacup-finales achter zijn naam. Vier keer stond Rangers in een finale, waarvan er één werd gewonnen. Zo haalde Rangers FC in 1961 de eindstrijd van de allereerste editie van de Europacup 2. Daarmee was het de eerste Schotse ploeg die een finale haalde. Over twee duels bleek het Italiaanse Fiorentina te sterk. In 1967 werd weer de EC II-finale gehaald, maar won Bayern München na verlenging. In 1972 was driemaal scheepsrecht. De Rangers wonnen met 3-2 van Dinamo Moskou. Een feest werd dit echter niet, integendeel. Tijdens de finale zochten dronken Schotten de confrontatie met de politie. Er viel een dode en Rangers werd het volgende jaar uitgesloten van Europees voetbal. In 2008 haalde Rangers FC de eindstrijd van de UEFA Cup, die echter met 2-0 werd verloren van Zenit Sint-Petersburg.

Naast de twee grootmachten uit Glasgow heeft ook Aberdeen FC een Europacup veroverd. In 1983 stuntte de club door Real Madrid na verlenging met 2-1 te verslaan. Het waren de gouden jaren van Aberdeen FC, dat onder leiding van coach Alex Ferguson drie landstitels won. Ook de Supercup werd gewonnen na een 2-0 winst op Hamburger SV, de winnaar van de Europacup 1.

De vierde en laatste Schotse club met een finale achter zijn naam is Dundee United. In 1987 haalde de club de finale van de UEFA Cup, na de grootmachten FC Barcelona en Borussia Mönchengladbach te hebben verslagen. Over twee duels bleek het Zweedse IFK Göteborg echter net te sterk (0-1, 1-1).

Glasgow, het centrum van Schotland

glasgow city centre

Glasgow stond vroeger bekend als een ietwat saaie industriestad, maar de tijden zijn veranderd. Inmiddels staat de stad bekend als een hip centrum van cultuur, met theaters, concerthallen, restaurants, musea en parken. Daarnaast is de stad een geweldige uitvalsbasis voor een trip naar de ruige natuur van Schotland. Zo ben je vanuit het centrum van Glasgow met het OV in anderhalf uur bij het grootste meer van Groot-Brittannië, Loch Lomond.

Natuurlijk staat voetbal centraal tijdens je trip naar Glasgow. Zo is het absoluut aan te raden een stadiontour te doen bij Ibrox Stadium, Celtic Park en/of Hamden Park. Maar wat je tijdens je bezoek zeker niet mag overslaan, is het Scottish Football Museum.

Het Scottish Football Museum

In Hamden Park is Europas eerste nationale voetbalmuseum gevestigd. In dit geweldige museum is de voltallige geschiedenis van het Schotse voetbal te zien. Trek zeker een hele middag uit om de meer dan 40.000 medailles, trofeeën, shirts, schoenen, programmas en wedstrijdballen te bewonderen. Je vindt hier werkelijk unieke items, zoals de bal van de allereerste wedstrijd die in Hamden Park werd gespeeld: Queens Park tegen Celtic in 1903. Of wat te denken van de wedstrijdbal van de interland Schotland Engeland uit 1928. Schotland won met 5-1, en de bal is gesigneerd door alle spelers. Ook vind je hier de Scottish Cup-trofee uit 1874. Eenmaal per jaar wordt hij opgepoetst en uitgereikt aan de winnaar van de Schotse bekercompetitie. Daarnaast is er veel te zien over de verschillende EKs en WKs waaraan Schotland deelnam, en over de gouden jaren 80 van Aberdeen onder leiding van Alex Ferguson. Ook is het mogelijk tijdens je bezoek de stadiontour te boeken, die vier keer per dag wordt gegeven.

Het Football Museum is minstens drie dagen per week geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Vreemd genoeg is het museum elke week weer op andere dagen geopend. Kijk dus van tevoren op de website van het Scottish Football Museum om te checken op welke dagen het museum tijdens jouw voetbalreis geopend is.

Loch Lomond

Glasgow heeft veel meer te bieden dan voetbal. Schotland staat bekend om zijn ruige natuur, oude kastelen en enorme meren. Vanaf Glasgow kun je zonder problemen een dagtrip maken naar het ruige natuurschoon van het land. Zo ligt Loch Lomond op nog geen twintig kilometer afstand. Loch Lomond is het grootste meer van Schotland. Je kunt er een boottocht maken of een van de goed gemarkeerde trails lopen. Of je brengt een bezoek aan Sea Life of het vogelpark. Vanaf Glasgow Queen Street, het grote treinstation in het centrum van Glasgow, ben je er binnen anderhalf uur. Je neemt de trein naar Balloch. Na 50 minuten stap je uit op de eindhalte en neemt daarna de bus naar Luss. Binnen een kwartier wordt je afgezet bij het Visitor Centre van Loch Lomond.

Haggis

Wie Schotland zegt, zegt haggis. Het nationale gerecht doet sommigen huiveren bij het horen van de ingrediënten. Haggis bestaat uit een schapenmaag gevuld met gemalen schapenlever, -tong, -hart en vet en met havermout, uien en bouillon. Toch moét je dit gerecht, dat net zo bij Schotland hoort als het monster van Loch Ness, hebben geprobeerd. En de beste locatie om deze lekkernij te proeven is Glasgow. Restaurant Ubiquitious Chip staat bekend om zijn voortreffelijke haggis-schotel, en heeft ook een vegetarische variant. In het centrum van Glasgow neem je de metro op Buchanan Street en stap je uit bij station Hillhead. Het is dan nog één minuut lopen naar 12 Ashton Lane, waarna je vol overgave kunt genieten van je eerste haggis.