Voetbalreizen

AS Roma

AS Roma

Voetbalreizen
AS Roma

AS Roma
1. Kies je wedstrijd
2. Stel je reis samen
3. Bevestig en boek
Boek makkelijk Je complete reis op maat
Nr. 1 in voetbalreizen Dé specialist sinds 2004
Helder en duidelijk Geen verborgen kosten


Voetbalreis AS Roma

voetbalreis as roma

Boek jouw AS Roma voetbalreis in 4 simpele stappen

Boek een geheel verzorgde voetbalreis naar AS Roma zonder boekingskosten. Stel zelf de reis samen: kies de wedstrijd, vlucht, hotel en zitplaats. Alles in één keer via dezelfde aanbieder, een complete ervaring die je altijd zal bijblijven!

Geniet van Italiaans topvoetbal in het historische Stadio Olimpico van Rome tijdens een wedstrijd van volksclub AS Roma. Beleef de geweldige sfeer die de fanatieke aanhang op de Curva Sud creëert met zijn passievolle chants. Ook op voetbalgebied is een bezoek aan AS Roma een geweldige ervaring. Het team is wederom van internationaal topniveau. In 2018 kwam AS Roma één goal tekort om de finale van de Champions League te halen en in 2020 werd de halve finale van de Europa League gehaald nadat het in de kwartfinale Ajax versloeg. Aan de hand van een nieuwe eigenaar en trainer José Mourinho hoopt de club de nodige prijzen binnen te slepen.

Ook heb je de kans het historische Stadio Olimpico te bezoeken voordat het binnenkort wordt afgebroken en vervangen door een nieuw stadion. Sinds november 2021 is het eindelijk mogelijk het stadion van binnen te bekijken middels een stadiontour!

Naast een bezoek aan de wedstrijd heb je voldoende gelegenheid om de vele hoogtepunten van wereldstad Rome te bekijken. Het Colosseum, de Trevifontein, de vele musea en luxe winkelstraten: aan jou de keus om alles uit deze geweldige reis te halen!

Op deze pagina bereiden we je volledig voor op je aanstaande voetbalreis naar AS Roma. Leer meer over de geschiedenis van de club, de ‘Derby Della Capitale’ met Lazio en het Stadio Olimpico. Ook krijg je alle praktische informatie voor je voetbalreis, van de beste manier om het stadion te bereiken tot de adresjes van de beste eetgelegenheden en de meest gezongen liederen in het stadion. Daarnaast krijg je een overzicht van de bezienswaardigheden in wereldstad Rome. Kortom: alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar AS Roma!

Alles wat je moet weten voor jouw reis naar AS Roma

 • Over AS Roma: clubgeschiedenis, prijzenkast, logo, tenue & rivaliteiten
 • Over het Stadio Olimpico: alles over de geschiedenis van dit stadion
 • Fanervaring: clubliederen en supporterscafé’s
 • Dingen om te doen in Rome

Over AS Roma

AS Roma staat in de Italiaanse hoofdstad bekend als de club van het volk. Dé belichaming van de club is natuurlijk Francesco Totti. Een eenvoudige jongen uit de stad, die in zijn jeugdjaren een gepassioneerd fan was van de club en vervolgens bijna 800 wedstrijden voor de club speelde, tot hij in mei 2017 afscheid nam. De Romeinen wonnen diverse landstitels en Italiaanse bekers, en stonden in de finale van de Europacup 1 en de UEFA Cup.

Clubgeschiedenis

Associazione Sportiva Roma is opgericht op 22 juli 1927 toen drie clubs uit Rome een fusie aangingen: Fortitudo Pro Roma, Roman Football Club en US Alba Audace Roma. Dit onder druk van de heersende fascistische partij van Mussolini. Hij hoopte met een fusie één club over te houden, die de strijd aan kon gaan met de clubs uit het rijke noorden van Italië. Alleen Lazio Roma ontsprong de dans en bleef onafhankelijk, de drie andere clubs gingen op in AS Roma. Echt grote successen bleven uit. De fusieclub werd in 1942 landskampioen en won enkele malen de beker, maar daar bleef het bij. Zowel Lazio als AS Roma konden zich absoluut niet meten met de grote clubs uit Turijn en Milaan. In die jaren speelde AS Roma zijn wedstrijden nog gewoon in een houten stadionnetje in de volkswijk Testaccio, waar de oorspronkelijke aanhang vandaan komt. In 1940 verhuisde AS Roma naar het Stadion Nazionale PNF, het stadion waar ook de finale van het WK 1934 werd gespeeld.

Pas vanaf de jaren tachtig groeide AS Roma uit tot een Italiaanse en Europese topploeg, met spelers als de Braziliaan Falcão, Roberto Pruzzo en Bruno Conti. De club won in zes jaar tijd vier keer de Italiaanse beker. In 1983 werd de landstitel veroverd, de tweede in het bestaan van de club. Een jaar later werd zelfs de Europa Cup 1 finale gehaald. Maar na penalty’s werd verloren van Liverpool. Sindsdien heeft AS Roma zich altijd kunnen handhaven in de Italiaanse top, en in 2001 volgde de derde en voorlopig laatste landstitel.

Het logo van As Roma

Op lijstjes van de mooiste emblemen ter wereld is steevast het logo van AS Roma te vinden. Het is dan ook een heel bijzondere afbeelding. Toen drie clubs in 1927 fuseerden tot AS Roma, stond de afbeelding al in het logo van twee van de drie clubs.  Het toont een wolvin die twee baby’s borstvoeding geeft. Dit is de bekende mythe van het ontstaan van Rome. De tweeling Romulus en Remus werden daarin door hun oom in de rivier de Tiber gegooid. De wolvin redde de tweeling en zoogde hen. Uiteindelijk vermoordde Romulus zijn broer en werd koning van de stad Roma, die naar hem is vernoemd.

Het heeft de club ook de naam ‘I Lupi’ opgeleverd: de wolven. De twee kleuren zijn ontleend aan de Romeinse vlag. Het goudgeel staat voor de goden, het roodbruin voor de keizers. Verder zien we de naam en het oprichtingsjaar van de club.

Picture9

Het tenue

De kleuren van AS Roma zijn overgenomen van Football Club di Roma, één van de drie verenigingen die in 1927 zijn gefuseerd tot AS Roma. De clubkleuren zijn karmijnrood en goudgeel, en zijn de traditionele kleuren van de stad Roma. Daarom speelt de club in karmijnrode shirts (met goudgele accenten) met witte broeken en witte sokken. Soms, vooral bij belangrijke wedstrijden, hebben de broeken en sokken dezelfde kleuren als het thuisshirt.  Aan de clubkleuren heeft AS Roma de bijnaam ‘I Giallorossi’ (de geel-roden’) te danken.

Prijzenkast

AS Roma werd opgericht om tegenwicht te kunnen bieden aan de grote clubs uit Noord-Italië. De club heeft echter nooit kunnen concurreren met de Italiaanse grootmachten Juventus, AC Milan en Internazionale. Het winnen van een prijs is voor de Romeinse club dan ook geen zekerheid.

Toch wist de club driemaal Italiaans kampioen te worden en negen maal de Italiaanse beker te winnen. De club uit de hoofdstad wordt echter vaak gezien als eeuwige tweede, die het in cruciale wedstrijden vaak laat afweten. AS Roma heeft een abonnement op de tweede plaats in de Serie A; alleen al deze eeuw werd deze klassering negen keer behaald.

Internationaal heeft de club de Jaarbeursstedenbeker gewonnen, een voorloper van de UEFA Cup.

Daarna werd nog twee keer een finale gehaald, maar op pijnlijke wijze verloren. In 1984 stond AS Roma op het punt de beste club van Europa te worden. Het haalde de finale in de Europa Cup 1, die ook nog eens in het eigen Stadio Olimpico werd gespeeld. De club verloor echter na penalty’s van Liverpool. In 1991 werd de UEFA Cup-finale verloren van concurrent Internazionale.

In 2018 wist de club de halve finale van de Champions League te halen, maar werd met één doelpunt verschil uitgeschakeld door (wederom) Liverpool.

Rivaliteiten

Er heerst een bittere rivaliteit met stadgenoot Lazio. Deze ‘Derby Della Capitale’ is een van de meest beladen duels uit de Italiaanse competitie. Beide clubs komen uit andere wijken van Rome.

AS Roma wordt gezien als club van het volk en krijgt vooral steun uit de arbeiderswijken in het zuiden en oosten van de stad. Lazio trekt zijn fans uit het noorden van de stad, vooral uit het welvarende district Prati en uit de buitengebieden. Daarom werd de club ook gezien als een club voor de bourgeoisie. Lazio-fans worden daarom door de fans van Roma kleinerend ‘burini’ genoemd, oftewel: boeren. Daarnaast heerst er ook een slechte verhouding met de fans van  Juventus, Inter, Catania en Siena.

Stadio Olimpico

Het huidige Stadio Olimpico werd in 1927 gebouwd in opdracht van de fascistische dictator Benito Mussolini, om er de Olympische Spelen van 1940 te organiseren. Het kreeg de naam Stadio del Cipressi en werd in 1932 geopend. De Spelen kwamen overigens niet naar Rome; de Tweede Wereldoorlog brak uit en het stadion raakte zwaar beschadigd. Na het eind van de oorlog werd het stadion hersteld en in 1953 namen AS Roma en Lazio hun intrek in het Stadio dei Centomila, zoals het huidige stadion toen heette. Het had destijds een capaciteit van 100.000 plaatsen.

In 1960 kreeg Rome alsnog de Olympische Spelen toegewezen en veranderde de naam van het stadion definitief naar Stadio Olimpico. Alle staanplaatsen werden omgebouwd tot zitplaatsen, waarmee de capaciteit daalde naar 53.000 plaatsen. Naast het voetbalstadion zijn er ook een zwemcomplex (Stadio Olimpico del Nuoto), atletiekstadion (Stadio dei Marmi) en tennisbanen (Stadio del tennis di Roma) te vinden. Samen vormen zij het sportcomplex Foro Italico.

Hoe lang het stadion in zijn huidige vorm zal blijven bestaan is onduidelijk. Al jarenlang wordt er gesproken over een nieuw stadion onder de naam Stadio della Roma, met 52.000 zitplaatsen. Na negen jaar van voorbereiding besloot AS Roma in 2021 van de plannen af te zien. Desondanks is het nog steeds de bedoeling dat er een nieuw stadion wordt gebouwd op dezelfde plek, dat moderner, milieuvriendelijker en duurzamer moet worden dan het huidige Stadio Olimpico. Wil je nog eens een wedstrijd meemaken in het historische stadion dan zul je dus niet al te lang moeten wachten.

rome

Capaciteit, feitjes en geschiedenis

Momenteel heeft het stadion 70.634 plaatsen. Voor het WK van 1990 werd het zo goed als opnieuw gebouwd. De tribunes werden dichter bij het veld geplaatst en het stadion werd voorzien van een dak. In 2009 werd het stadion voor het laatst flink gemoderniseerd, voor de Champions League-finale tussen Barcelona en Manchester United.

Italië werd in 1986 Europees kampioen in het Stadio Olimpico, door in de finale Joegoslavië te verslaan. Tijdens het EK van 1980 werden er in het stadion drie groepswedstrijden en de finale gespeeld. Italië werd echter uitgeschakeld voor de finale. West-Duitsland won het EK door België in Stadio Olimpico met 2-1 te verslaan.

Het meest historische duel in het stadion was vanzelfsprekend de Europa Cup 1-finale in 1984. Voor 70.000 toeschouwers verloor AS Roma in eigen stadion na strafschoppen van het Engelse Liverpool.

Bij het WK van 1990 speelde Italië al zijn groepswedstrijden in het Stadio Olimpico, en werd hier ook de finale gespeeld. West-Duitsland werd wereldkampioen in het stadion door Argentinië met 1-0 te verslaan.

Tijdens het EK van 2020 vonden er vier wedstrijden plaats in het stadion: de drie groepsduels van Italië en de kwartfinale tussen Oekraïne en Engeland. Vanwege de Corona-maatregelen werden er bij de duels slechts 12.000 toeschouwers toegelaten.

Hoe bereik je het stadion?

Stadio Olimpico bevindt zich op het sportcomplex Foro Italico, op zo’n zes kilometer afstand van het centrum van Rome. Meestal is het aangenaam weer in Rome en kun je in zo’n 45 minuten tijd gewoon naar het stadion wandelen. Maar wie liever met het openbaar vervoer reist, is het beste af met een combinatie van metrolijn A en een aansluitende bus.

Met metro A reis je vanuit het centrum naar de halte Ottaviano-San Pietro. Hier stap je over op buslijn 32. Na een kwartier stap je uit bij Piazzale della Farnesina. Vanaf deze halte loop je in twee minuten naar het stadion.

Met diezelfde Metro A kun je ook naar station Lepanto reizen. Vanaf hier brengt bus 280 (richting Mancini) je in een kwartier naar halte De Bosis/Stadio Tennis. Vanaf hier is het nog acht minuten lopen naar het stadion.

Tenslotte is het ook mogelijk de metro en tram te combineren. Neem metrolijn A (richting Battistini) en stap uit bij station Flaminio. Neem daar tram 2, stap uit bij de eindhalte (Piazza Mancini) en loop in enkele minuten naar het stadion.

Is er alleen een metrolijn B in de buurt, dan kun je deze ook nemen. Je stapt vervolgens uit bij station Termini, waar je kunt overstappen op lijn A.

Rome heeft ook drie treinstations. Vanaf deze plekken kun je verder reizen met metro en bus.

 • Vanaf treinstation Termini: hier kun je opstappen op Metro A (rode lijn).
 • Vanaf treinstation Tirburtina: hier kun je Metrolijn B nemen. Reis hiermee naar station Termini en stap over op Metrolijn A.
 • Vanaf treinstation Ostiense: neem hier de metro bij station ‘Piramide’ en stap na zes minuten uit bij station Termini. Hier kun je overstappen op metrolijn A.

Adresgegevens Stadio Olimpico

Stadio Olimpico

Viale dei Gladitori

001935 Roma

Stadionplattegrond en zijdes

Hieronder zie je de plattegrond van het stadion. Er zijn vier verschillende zijdes, die allen met elkaar in verbinding staan.

Picture10
 • Tribuna Monte Mario (14.266 plaatsen). Dit is de hoofdtribune, met de duurste plekken. Je kunt hier nog kiezen uit ‘Centrale’ en de ‘Lato Nord’ en ‘Lato Sud’. De laatste twee zijn wat goedkoper. Dit is ook de kant waar de dug-outs en spelerstunnel zich bevinden.
 • Tribuna Tevere (16.351 plaatsen); Het beste zicht op het veld biedt deze tribune. Je hebt de Tribuna Tevere (goedkoper) en Monte Mario (duurdere kaarten). In de buurt van de middenlijn heb je een mooi uitzicht op het hele stadion.
 • Curva Nord (7.500 plaatsen). De plaatsen achter het doel aan de noordkant van het stadion. In de vakken links en rechts van de Curva Nord heb je de vakken Nord Est (5.636 plaatsen) en Nord Ovest (5.810 plaatsen). Tijdens de wedstrijden van AS Roma zitten de uitsupporters in het vak Nord Ovest.
 • Curva Sud (7.500 plaatsen); De tribune achter het doel aan de zuidkant. Hier vind je de fanatieke AS Roma-supporters. Aan weerskanten van de Curva Sud vind je de vakken Sud Ovest (5.765 plaatsen) en Sud Est (5.702 plaatsen).

Je plek vinden

Je bent aangekomen bij het Stadio Olimpico. Met de informatie op je ticket kun je zonder problemen je zitplaats vinden. Je kaartje bevat de volgende informatie:

1920RomaSpal_ticket

Acesso: Dit is het nummer van de stadioningang die je moet hebben. Boven elke ingang van het stadion staat het nummer van de ingang duidelijk aangegeven.

Settore: Eenmaal binnen ga je richting het juiste vak (settore) op de tribune. Aangezien je al door de juiste ingang bent gekomen ben je altijd al in de buurt van het goede vak.

Fila:  De rij in het vak waar je plaatst zich bevindt.

Posto: Dit is je stoelnummer.

Rondleidingen

Bezoek Stadio Olimpico en Lazio Museum

Tot voor kort was het totaal onmogelijk om het Olympisch Stadion buiten wedstrijden om te bezoeken. Maar eind 2021 is daar eindelijk verandering in gekomen en kun je het Stadio Olimpico ook van binnen bekijken. Daarvoor zul je (delicaat genoeg) een bezoek moeten brengen aan het museum van aartsrivaal Lazio, dus laat je AS Roma-shirt in het hotel. Bij het bezoek aan het Forza LazioMuseum krijg je namelijk ook de kans de kleedkamers, trainersruimte en massageruimte te bezoeken, en als hoogtepunt ook het veld en de dug-outs. Het Forza Lazio Museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 en bevindt zich in de Monte Mario hoofdtribune van het Stadio Olimpico. De toegangsprijs is €15. Kun je het als AS Roma-fan niet opbrengen om het museum van de rivaal te bezoeken, dan rest niets anders dan een wandeling om het stadion heen.

La Magica Land

Sinds 2017 heeft AS Roma een nieuwe fanervaring geopend, het La Magica Land. Deze interactieve Giallorossi Fanzone, op Piazza del Foro Italico naast het stadion, is gratis te bezoeken bij elke thuiswedstrijd. Zo kun je er Romolo de mascotte ontmoeten, een potje tafelvoetbal spelen en ook met een VR-bril het Fulvio Bernardini trainingscomplex in 360 graden ervaren. Een leuke toevoeging aan je wedstrijdbezoek!

Fanervaring: word een echte Giallorossi!

Als je de voetbalreis naar AS Roma hebt geboekt, kun je pas echt beginnen met de voorbereiding. En ook daar helpt Voetbalreizen je bij. Wij vertellen je welke chants je moet leren om mee te kunnen zingen in het stadion, en waar je moet zijn voor de beste café’s en restaurantjes in de buurt van het stadion.

as-roma

Clubliederen en chants

Eenmaal op de tribune is het natuurlijk extra leuk als je mee kunt zingen met de liederen van de fans op de Curva Sud. Wij zetten vast enkele ‘chants’ op een rij die je zeker kunt verwachten tijdens de wedstrijd.

Het officiële clublied heet ‘Roma Roma Roma’. Het werd voor het eerst gedraaid op 1 december 1974 tijdens de derby met Lazio. Bij de volgende thuiswedstrijd werd het lied al uit volle borst meegezongen door de fans. Sindsdien wordt het altijd gedraaid voor het begin van de wedstrijd en luidkeels meegezongen door het hele stadion. De spelers hebben al aangegeven niet zonder dit lied te kunnen. Toen de Italiaanse voetbalbond tijdens de Corona-maatregelen clubs verbood de clubliederen af te laten spelen in het stadion, koos men er bij AS Roma voor om alleen de eerste drie tellen van het nummer te laten horen. Vervolgens zongen de supporters het nummer a capella.

Het lied is geschreven door Antonello Vendetti, die ook het nummer Grazie Roma heeft geschreven; een lied dat na een overwinning vaak in het stadion wordt gespeeld. Onlangs deed Vendetti een oproep zijn nummers niet meer te gebruiken, omdat hij zich niet meer herkent in de huidige commercie binnen de club. ‘De huidige eigenaren geven niet de juiste waarde aan het woord Roma of aan deze stad.’ De fans hebben het nummer echter voor altijd in hun hart gesloten.

Een recent lied dat steevast wordt gezongen is ‘Camminerò insieme a te’ (Ik ga met je mee). Het werd geïntroduceerd in het seizoen 2019-2020 en is uitgegroeid tot een echte Giallorossi-klassieker.

Een derde chant, ‘Sei l’unica ragione’ (Jij bent de enige reden), is een kort eenvoudig lied dat gemakkelijk mee te zingen is. Het begint met het woord ‘Daje’, Romeins dialect dat is afgeleid van het Italiaanse ‘Dai’, en ‘Kom op’ betekent. ‘Daje Roma’ is een zin die je in elk geval moet kennen, want dit komt in bijna elke chant wel voor.

Roma Roma Roma

Roma Roma Roma

core de ‘sta città

unico grande amore

de tanta e tanta ggente

che fai sospirà

Roma Roma Roma

lassace cantà,

da ‘sta voce nasce n’coro

so’ centomila voci

ciai fatto ‘nnamorà                       

 

Roma Roma bella,

t’ho dipinta io

gialla come er sole

rossa come er core mio

 

Roma Roma Roma

nun te fà ‘ncantà

tu sei nata grande

e grande hai da restà

 

Roma Roma Roma

core de ‘sta città

unico grande amore

de tanta e tanta gente

m’hai fatto ‘nammorà

(Roma Roma Roma)

(hart van deze stad)

(de enige echte liefde)

(van zovele mensen)

(die jij laat hunkeren)

(Roma Roma Roma)

(laat ons zingen)

(uit deze stemmen ontstaat een koor)

(honderdduizenden stemmen)

(werden verliefd op jou)              

 

(Rome prachtig Rome)

(ik schilderde jou)

(geel als de zon)

(rood als mijn hart)

 

(Roma, mijn Roma)

(niemand betovert jou)

(jij bent groot geboren)

(en groot moet je blijven)

 

(Roma Roma Roma)

(hart van deze stad)

(de enige echte liefde)

(van zovele mensen)

(we zijn verliefd op jou)

Camminerò insieme a te

Camminerò insieme a te             

L’ AS Roma è la mia vita

Quando giochi sento che

Crescono i brividi dentro di me   

Roma, lottiamo per la Roma

Tifiamo per la Roma

Sarò sempre con te

 

Passano gli anni,

Cambiano i giocatori

E anche i presidenti

Ma noi saremo qua

Questa è la lupa

Che batte sul mio petto 

La Roma è il nostro amore

E noi siamo gli ultrà

Dai ROMA!

(I will walk with you)

(AS Roma is my life)

(when you play)

(the shivers grow within me)

(Roma we fight for Roma)

(we cheer for Roma)

(I will always be with you)

 

(the years pass)

(the players change)

(and the presidents too)

(but we will be here)

(this is the wolf)

(that beats on my chest)

(Roma is our love)

(and we are the ultras)

(Come on ROMA!)

Sei l’unica ragione

Daje Roma alé

Io che amo solo te

Sei l’unica ragione

Del mio modo d’essere

(kom op Roma)

(ik houd alleen van jou)

(jij bent de enige reden)

(van mijn bestaan)

De mascotte van AS Roma: Romolo de Wolf

Natuurlijk kan de mascotte van AS Roma niets anders zijn dan een wolf genaamd Romolo (‘Uit Rome’), Italiaans voor ‘Romulus’. Hij maakte zijn debuut in 1999, en kreeg in 2019 als verjaardagscadeau een totale restyling. De nieuwe versie is ontworpen door kunstenaar Simone Legno, een geboren Romein en AS Roma-fan. Romolo draagt altijd een Roma-shirt met het nummer 753 (naar het jaar 753 v.C. toen Rome werd gesticht), vermaakt het publiek, loopt rond in La Magica Land en bezoekt scholen en ziekenhuizen in de omgeving van Rome. Je zult hem dan ook zeker aantreffen tijdens je voetbaltrip.

Eten en drinken

Natuurlijk vind je op wedstrijddagen voldoende foodtrucks rond het Stadio Olimpico; een ideale manier om vlak voor en na de wedstrijd de inwendige mens te versterken. Veel fans hangen rond in het gebied rond de Ponte Milvio. In de omgeving van de brug en de rivier de Tiber bevinden zich tientallen prima barretjes en restaurants. Vanaf hier is het nog ongeveer tien minuten lopen naar het Olympisch Stadion.

Bar River

Bij deze populaire eetgelegenheid kun je terecht voor een uitstekende cappuccino met versgebakken croissants of een biertje na de wedstrijd. Natuurlijk kun je er ook ontbijten, lunchen of dineren. Bar River is namelijk 24 uur per dag open en ligt op een ideale locatie vlakbij de rivier de Tiber en op nog geen 800 meter van Stadio Olimpico!

Picture12

L’Osteria di Birra del Borgo Roma

In het centrum van de stad, vlakbij metrostation Ottaviano, zit deze populaire bierbrouwerij.

Je kunt hier een keuze maken uit een grote hoeveelheid zelfgebrouwen bieren. De bedienden zijn trots op hun eigen brouwsels en vertellen je enthousiast over de diverse soorten. Ook kun je er uitstekend eten. De stadsbrouwerij zit op de Via Silla 26; en is dagelijks (behalve maandag) geopend van 18.00 tot 01.00 (in het weekend ook van 12.00 tot 15.00).

borgo-roma-150x150

Roma Beer Company

Op een steenworp afstand van de Milvio brug zit dit sfeervolle restaurant. De zaak is erg populair bij voetbalfans om voor en na de wedstrijd een biertje te drinken. De keuze aan verschillende biersoorten is hier dan ook enorm. Daarnaast is er een grote keuze aan uitstekende vis- en vleesgerechten, en kun je voor minder dan €15 een biertje met een snijplank kaas of vlees bestellen.  De Roma Beer Company beschikt ook over een buitenterras en bevindt zich op Piazzale di Ponte Milvio 40/42.

roma-beer

Giardini dell’Eden

De ligging van dit restaurant is werkelijk uniek! Het ligt precies tegenover het stadion, maar bevindt zich midden in een natuurgebied. Je dineert hier dan ook in een feeërieke omgeving tussen de bomen. Een ideale plaats voor een drankje in een strandstoel. Ook kun je hier ’s avonds terecht voor het diner. Kom dan echter niet in je AS Roma-voetbalshirt of in korte broek, want dan kom je hier niet binnen. De klandizie laat dan graag zien dat het hen goed gaat.

eden-image

Dingen om te doen in Rome

Met meer dan tien miljoen bezoekers per jaar is Rome veruit de meest populaire stad van Italië.  Er is dan ook van alles te zien en te doen in de hoofdstad. Liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen aan de vele tempels, ruïnes, kerken en musea. Maar ook het hedendaagse Rome heeft genoeg te bieden. Denk maar aan de beroemde winkelstraten met winkels van alle grote modeketens, de prachtige fonteinen en fraaie stadsparken. Het is ondoenlijk om een keuze te maken, maar toch hebben we een paar hoogtepunten voor je op een rij gezet.

trevifontain

De Trevifontein

In Rome wemelt het van de indrukwekkende fonteinen, maar de grootste en bekendste is ongetwijfeld de Trevifontein. Je ziet hier de oceaangod Oceanus op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden naar de oceaan wordt getrokken. Jaarlijks werpen toeristen zo’n anderhalf miljoen euro aan kleingeld over hun schouder in de fontein, in de hoop nog eens terug te keren in Rome. De beste tijdstippen om de fontein te bezoeken zijn ’s morgens vroeg, als het marmer van de fontein op zijn mooist is, en ’s avonds wanneer de fontein fraai verlicht is.

colloseum

Het Colosseum

Het Stadio Olimpico is al indrukwekkend genoeg, maar kan natuurlijk niet op tegen het wereldberoemde Colosseum. Dit stadion, een van de zeven nieuwe wereldwonderen, werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus en staat nog altijd fier overeind. Meer dan 50.000 bezoekers konden hier getuige zijn van  gladiatorengevechten. Populair was ook het pauzenummer, waarbij veroordeelde gevangenen voor de wilde dieren werden geworpen. Pas in 404 na Christus werden deze ‘voorstellingen’ bij wet verboden. Je kunt het stadion dagelijks bezoeken. Tickets zijn beschikbaar vanaf €16, en zijn ook geldig voor het Palatijn en Forum Romanum. Het is zeker aan te raden om van tevoren online te reserveren in verband met de lange wachtrijen. Op de site is ook een rondleiding of speciaal avondbezoek te boeken.

forum-romano

Het Forum Romanum

In de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk was dit hét centrum van het wereldrijk.

Je wandelt hier op het rechthoekig forum (plein) tussen beroemde triomfbogen, tempels, ruïnes en zuilen.  In het dagelijks leven van de Romeinse burger was het Forum Romanum eeuwenlang de plek waar je moest zijn. Hier stonden alle beroemde bouwwerken en tempels, vonden triomftochten en processen plaats en werden markten gehouden. Het Forum is dagelijks te bezoeken. Je dient wel een dagticket aan te schaffen, dat ook geldig is voor het Colosseum en Palatijn.

Winkelen

Rome staat niet alleen bekend om zijn geschiedenis, maar ook om zijn hedendaagse winkelaanbod.

In de straten van Rome vind je talrijke luxueuze winkels van alle grote modehuizen, afgewisseld met kleine boetiekjes. De meest luxueuze straten zijn de Via Condotti, Via Frattina en Via Borgognona.

Maar er zijn natuurlijk ook beter betaalbare winkelstraten. De Via del Corso is de bekendste winkelstraat van de stad. Deze is ruim anderhalve kilometer lang en biedt een breder aanbod, met onder andere boekenwinkels en ijssalons. En vergeet ook de markt op Campo de Fiori niet, vlakbij het Pantheon. Op deze versmarkt vind je diverse geweldige bakkers, espressobarretjes, restaurantjes en wijnbars.