Voetbalreizen

Chelsea FC

Chelsea FC

Voetbalreizen
Chelsea FC

Chelsea FC
1. Kies je wedstrijd
2. Stel je reis samen
3. Bevestig en boek
Boek makkelijk Je complete reis op maat
Nr. 1 in voetbalreizen Dé specialist sinds 2004
Helder en duidelijk Geen verborgen kosten


Voetbalreis Chelsea FC

Fans tijdens voetbalreis Chelsea

Boek jouw Chelsea FC voetbalreis in 4 simpele stappen

Boek een geheel verzorgde voetbalreis naar Chelsea FC, zonder boekingskosten. Stel zelf de reis samen: kies de wedstrijd, vlucht, hotel en zitplaats. Alles in één keer via dezelfde aanbieder, een complete ervaring die je altijd zal bijblijven!

Sinds Chelsea FC in 2003 in handen kwam van de Rus Roman Abramovich zijn de Londenaren uitgegroeid tot een van de meest succesvolle clubs ter wereld. Chelsea FC behoort samen met Manchester United, Ajax, Juventus en Bayern München tot het unieke rijtje clubs dat zowel de Champions League, Europa Cup II als de Europa League wist te winnen. In 2021 won de club voor de tweede maal de Champions League én de Europese Supercup, en mag zich daarmee Europa’s beste team van 2021 noemen.

Op deze pagina vind je alle informatie over je voetbalreis naar Chelsea FC. Leer meer over de geschiedenis van de club, over de rivalen van Chelsea FC en lees alles over het huidige Stamford Bridge. Daarnaast krijg je ook alle praktische informatie voor je voetbalreis, van de beste manier om het stadion te bereiken tot de adresjes van de beste supporterscafé’s en de meest gezongen liederen in het stadion. Ook krijg je een overzicht van leuke dingen die je in Londen kunt ondernemen buiten de wedstrijd om. Kortom: alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Chelsea FC!

Alles wat je moet weten voor jouw reis naar Chelsea FC

  • Over Chelsea FC: clubgeschiedenis, prijzenkast, logo, tenue & rivaliteiten
  • Over Stamford Bridge: alles over de geschiedenis van dit fraaie stadion
  • Fanervaring: clubliederen en supporterscafé’s
  • Dingen om te doen in Londen

Over Chelsea FC

Tot 2003 was Chelsea een club met een trouwe aanhang, vooral populair bij kunstzinnige Londenaren, maar met betrekkelijk weinig grote triomfen. Slechts één keer wist de club kampioen van Engeland te worden, en Europees waren de winst van de Europacup II in 1971 en 1998 de grootste triomfen. De laatste achttien jaar is Chelsea FC echter uitgegroeid tot een van de meest succesvolle clubs van Europa. In die periode werd liefst vijfmaal de titel behaald en zesmaal de FA Cup gewonnen. Europees werden tweemaal de Europa League en de Champions League in de wacht gesleept.

Stamford Bridge tijdens je voetbalreis

Clubgeschiedenis

Saillant genoeg is het aan rivaal Fulham FC te danken dat Chelsea überhaupt bestaat. In 1896 kochten de gebroeders Mears de Stamford Bridge Ground in de Engelse wijk Fulham. Als zakenlui was het hun doel om dit atletiekterrein om te vormen tot het beste voetbalterrein van heel Engeland. Na de verbouwing was Stamford Bridge het op een na grootste stadion van Engeland, na dat van Crystal Palace. Natuurlijk was er maar één club die de broers in gedachten hadden als vaste bespeler: de plaatselijke trots Fulham FC. Tot hun verbazing weigerde de club in het nieuwe stadion te spelen, vanwege de hoge huurkosten. Daarom werd besloten om een eigen club op te richten. Dit werd Chelsea FC, vernoemd naar de aangrenzende wijk Kensington and Chelsea.

Tot de Tweede Wereldoorlog speelde het team voornamelijk op het hoogste niveau, maar prijzen werden er niet gewonnen. Dat veranderde in het jubileumjaar 1955, toen Chelsea voor de eerste maal kampioen van Engeland werd. Tien jaar later volgde een eerste succesreeks: in 1965 won het de League Cup, gevolgd door de FA Cup (1970) en de Europa Cup 2 (1971). Daarna duurde het lang voor er nieuwe successen kwamen.

Die kwamen er vooral toen voorzitter Ken Bates de club verkocht aan Roman Abramovich, een Russische miljardair. Met zijn geld werden er veel dure toppers binnengehaald, en in 2005 werd onder coach José Mourinho de tweede landstitel veroverd. Sindsdien is Chelsea uitgegroeid tot een absolute wereldploeg, die de prijzen aaneen rijgt. Het vocht een aantal legendarische duels uit met FC Barcelona en won in mei 2021 zijn tweede Champions League door Manchester City met 1-0 te verslaan. Met topspelers als Thiago Silva, Kai Havertz, Romelu Lukaku en ‘onze’ Hakim Ziyech is de club altijd een van de grote favorieten voor de winst in de Premier League.

Het logo van Chelsea FC

Sinds de oprichting heeft Chelsea vier verschillende emblemen gehad. Het eerste logo in 1905 bevatte een ‘Chelsea Pensioner’, oftewel een inwoner van het Royal Hospital Chelsea, een bejaardenhuis voor ex-militairen. Het leverde de club de bijnaam van ‘The Pensioners’ op.

In 1953 waren de club en de fans deze wat oubollige bijnaam volledig zat, en werd er een nieuw logo gepresenteerd, dat daarna nauwelijks gewijzigd is.

Het is geïnspireerd op het stadswapen van de Metropolitan Borough of Chelsea.

We zien een achteruit kijkende heraldische leeuw met een staf in zijn hand. De leeuw is afgeleid van het wapen van de eerste president van de club, de graaf van Cadogan. Ook zien we twee voetballen die staan voor de voetbalsport, en twee rode rozen, die het thuisland Engeland symboliseren.

Logo van FC Chelsea

Het tenue

Chelsea speelt in een blauw shirt, blauwe broek en witte kousen. Dit heeft hen de bijnaam ‘The Blues’ opgeleverd. Het tenue is altijd blauw geweest, al is het wel verschoven van lichtblauw naar donkerblauw.

Prijzenkast

Chelsea won zesmaal de landstitel, achtmaal de FA Cup en vijfmaal de League Cup. Internationaal won de club tweemaal de Europacup 2, tweemaal de UEFA Europa League en tweemaal de Champions League. Daarmee is Chelsea een van de weinige clubs die alle Europacups hebben gewonnen. De enige beker die ontbreekt is de Wereldbeker voor clubteams. In 2012 verloren de Engelsen in de finale van het Braziliaanse Corinthians.

Rivaliteiten

Door de jaren heen heeft Chelsea heel wat rivalen gehad. In feite kun je een scheiding maken tussen de historische rivalen uit het tijdperk vóór de grote successen, en de sportieve rivalen uit de Abramovich-tijd.

Tot de jaren negentig bestond het rijtje rivalen vooral uit andere clubs uit West-Londen: Fulham, Queens Park Rangers en Brentford. Fulham- en QPR-fans zien Chelsea nog steeds als hun grootste rivaal. Maar nadat Chelsea na de miljoenen van Abramovich een topclub is geworden, zien Chelsea-fans deze clubs niet meer echt als concurrent. Hoewel Fulham en Brentford de laatste jaren ook weer wat succesvoller zijn, leeft de onderlinge rivaliteit van Chelsea-kant veel minder.

Buiten Londen was er nog één grote historische rivaal: Leeds United. Dit stamt uit de jaren zestig, toen beide clubs keiharde duels uitvochten, wat oversloeg op de supporters. Onderlinge wedstrijden liepen vaak uit op grote knokpartijen. Door de sportieve terugval van Leeds is deze rivaliteit ietwat verwaterd.

Na de sportieve successen zijn in Londen tegenwoordig vooral Arsenal en Tottenham Hotspur rivalen. Chelsea-fans hebben een grote afkeer van deze clubs, die wat op de achtergrond blijft omdat de nijd tussen Arsenal en Tottenham onderling nóg groter is.

Daarnaast is vooral de rivaliteit met Liverpool en Manchester United de laatste twintig jaar enorm toegenomen. Dit heeft natuurlijk te maken met puur sportieve redenen.

Stamford Bridge

Stamford Bridge werd officieel geopend in 1877, met een capaciteit van 5.000 plaatsen. De eerste 28 jaar werd er alleen atletiek gehouden. In 1904 werd de grond gekocht door Gus Mears en zijn broer. Deze bouwden het complex uit tot een modern voetbalstadion, waar Chelsea FC vanaf de oprichting speelde.

Na de Hillsborough ramp in 1989, waarbij 97 doden vielen, werden alle clubs uit de hoogste divisie verplicht om vanaf 1994 een stadion met louter zitplaatsen te hebben. Ook bij Chelsea werd het stadion flink aangepakt. De atletiekbaan verdween en de tribunes werden dicht op het veld geplaatst. Momenteel heeft het stadion een capaciteit van 40.834. De afgelopen jaren zijn er plannen ontwikkeld om een nieuw stadion op dezelfde plek te bouwen, met 60.000 zitplaatsen. In 2018 maakte de club echter bekend dat alle plannen zijn opgeschort vanwege het ongunstige investeringsklimaat. Momenteel zijn er geen nieuwe plannen om de capaciteit te vergroten.

Stamford bridge stadion van Chelsea

Capaciteit, feitjes en geschiedenis

Veldeigenaren hebben bepaald dat het stadion nooit verkocht kan worden aan projectontwikkelaars. Dat betekent dat als Chelsea ooit van locatie verhuist, ze de naam Chelsea FC moeten achterlaten in het stadion.

Op Stamford Bridge zijn ook zes interlands gespeeld. De eerste was die op 11 december 1909, tussen de Engelse amateurs en het Nederlands elftal. Oranje verloor met 9-1.

In de jaren’80 had Chelsea veel last van hooliganisme onder zijn fans. Voorzitter Ken Bates koos er voor een elektrische omheining tussen het veld en de tribunes te zetten, identiek aan het hek dat hij in zijn melkveebedrijf had staan om het vee binnen te houden.

Hoe bereik je het stadion?

Hier lees je hoe je het beste het stadion kunt bereiken via het openbaar vervoer.

Het stadion bereiken

Stamford Bridge is het meest centraal gelegen voetbalstadion in Londen, en ligt in de wijk Hammersmith and Fulham. De thuishaven van Chelsea ligt op ongeveer vijf kilometer van Buckingham Palace en is eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer.

De beste optie om naar de wedstrijd te reizen is de metro. Het dichtstbijzijnde metrostation is Fulham Broadway, op de District Line. Je bereikt dit station door naar station Earls Court te reizen, dat op de Circle Line en de Piccadilly Line ligt.

Vanaf Earls Court reis je vervolgens verder met een District Line metro richting Wimbledon, en stapt uit op Fulham Broadway. Of je kunt ervoor kiezen om vanaf Earls Court lopend naar Stamford Bridge te gaan (20 minuten).

Ook met de bus kom je eenvoudig bij Stamford Bridge. Er zijn twee bushaltes op Fulham Road, vlak bij het stadion. Om hier te komen kun je de bussen 14 (Easton Square – Putney), 211 (Waterloo Station – Hammersmith) en 414 (Maida Vale – Putney Bridge) nemen. Andere lijnen die in de buurt van het stadion komen zijn bus 11, 296 en 391.

Er zijn ook twee treinstations die op een kwartier lopen van het stadion liggen: Imperial Warf en West Brompton. Beiden liggen op de route van de trein tussen Clapham Junction en Willesden Junction.

Adresgegevens Stamford Bridge

Stamford Bridge
Fulham Road
London SW6 1HS
United Kingdom

Stadionplattegrond en zijdes

Hieronder zie je de plattegrond van het stadion. Er zijn vier verschillende zijdes:

Plattegrond Stamford Bridge
  • West stand. Dit is de hoofdtribune, die volledig overdekt is en een capaciteit heeft van 13.000 plaatsen. Er zijn drie ringen. De vakken zijn WL1 t/m WL8 (lower seats) en WU1 t/m WU8 (upper seats). In de middelste rij bevinden zich de Millennium Suites en Club Boxes.
  • East stand. De Oosttribune, met 11.000 plaatsen, is de zijde waar de spelerstunnel, dug-outs en kleedkamers liggen. Ook deze tribune heeft drie ringen, waarvan de middelste bestaat uit Club Boxes en Executive Suites. Op de eerste ring heb je de vakken ELS 1 t/m ELS4, ELN1 en ELN2, op de derde ring de vakken EU1 t/m EU4 Het bovenste deel biedt een van de beste uitzichten op het veld.
  • Matthew Harding Stand. Dit is de tribune aan de noordkant van het stadion, met 10.770 plaatsen. Deze stand is vernoemd naar de voormalig directeur, die in de jaren ’90 de club vooruithielp met grote investeringen in het vernieuwde stadion, en in 1996 overleed bij een helicopterongeluk. Op deze tribune, bestaande uit twee ringen, zitten vooral de seizoenkaarthouders. Vooral in de lower stand, dicht op het veld, heerst een geweldige sfeer. Je vindt hier de vakken. L8 t/m L16 (lower stand) en U8 t/m U18 (upper stand).
  • Shed End. De kleinste tribune, aan de zuidkant achter het doel, met zo’n 6.500 plaatsen. Hier zitten ook de uitsupporters, in de hoek tussen de East Stand en Shed End. Samen met de Harding Stand is dit de tribune met de beste sfeer in het stadion. Hier zijn de vakken SL1 t/m SL7 (lower) en SU1 t/m SU7 (upper).

Je plek vinden

Je bent aangekomen op Stamford Bridge. Met de informatie op je ticket kun je zonder problemen snel je zitplaats vinden. Je kaartje bevat de volgende informatie:

Voetbalticket uitleg voor Chelsea

Gate (stadion ingang): Dit is het nummer van de ingang die je moet hebben. Boven elke ingang van het stadion staat het nummer van de ingang duidelijk aangegeven. Hier scan je ook je ticket.

Matthew Harding Lower (vak). Eenmaal binnen ga je richting het juiste vak op de tribune. Omdat je al bent binnengekomen via de juiste Gate ben je altijd al dicht in de buurt van het juiste vak.

Row (rij): Eenmaal binnen zoek je je ‘rij’ op. Op de kaart is dit rij BB.

Seat: Dit is je stoelnummer. Let op dat een rij alleen even óf alleen oneven nummers heeft. De rij loopt dus van stoel 1 naar 3, 5, 7 etc.

Mocht je er desondanks niet uitkomen, dan kun je altijd hulp vragen aan een van de vele aanwezige suppoosten of aan een andere (vaste) bezoeker. Zij helpen je graag uit de brand.

Rondleidingen

De Chelsea Stadium Tour is al diverse malen in de prijzen gevallen. De rondleidingen worden dan ook zeer professioneel uitgevoerd en zijn altijd weer vernieuwend. De meest recente toevoeging is dat deelnemers unieke content, zoals video’s, games en exclusieve wedstrijdbeelden op hun eigen mobiele apparaat kunnen downloaden.

Stadiontour en museumbezoek

Onder leiding van een gids bezoek je in 60 minuten de kleedkamers, perskamer, spelerstunnel en het veld.

Voor en na de rondleiding heb je ook toegang tot het Chelsea FC Museum, waar de hele geschiedenis vanaf 1905 wordt verteld. Je vindt er een enorme hoeveelheid shirts en schoenen van Chelsea-legenden en natuurlijk de ‘Trophy Room’ met alle gewonnen bekers, inclusief de twee Champions League-trofeeën, waarmee bezoekers op de foto kunnen.

Rondleidingen vinden zeven dagen per week elk half uur plaats, de eerste om 10.00 en de laatste om 15.00 uur. Er zijn geen rondleidingen op wedstrijddagen of de dag voor een Europese thuiswedstrijd.  De prijs bedraagt £25 voor volwassenen en £15 voor kinderen. Kinderen onder de 5 jaar hebben gratis toegang.

Classic tour

Twee keer per dag wordt er ook een Classic Tour gegeven. Deze biedt als extraatje de mogelijkheid om exclusieve matchworn items te bekijken. De prijs bedraagt £35 voor volwassenen en £22 voor kinderen.

Legends Tours

Bij de Legends Tour loop je door het stadion met een clublegende van Chelsea. Je gaat langs alle plekken die de reguliere tour ook aandoet, waarbij de Chelsea legend je vermaakt met verhalen en anekdotes die hij in zijn tijd heeft meegemaakt. Na een Q&A kun je met hem op de foto, waardoor je een blijvend aandenken aan je bezoek hebt. De afgelopen periode gaven onder anderen Ron Harris en Kerry Dixon acte de présence. De Legends Tour wordt slechts twee tot drie keer per maand gegeven en is vrij snel uitverkocht. Check dus op tijd de website en boek ruim van tevoren.

De prijs bedraagt £80 voor zowel volwassenen als kinderen.

Fanervaring: word een echte Chelsea-supporter!

Je reis naar Londen is geboekt en je ticket voor de wedstrijd van Chelsea is gereserveerd. Nu begint de echte voorbereiding! Hier lees je welke chants je kunt verwachten in het stadion en in welke supporterscafé’s je op de wedstrijddag moet zijn om de beste sfeer te ervaren!

Voetbalreis Chelsea

Clubliederen en chants

Eenmaal op de tribune gezeten is het natuurlijk extra leuk als je de liederen mee kunt zingen die de fanatieke fans tijdens de wedstrijd ten gehore brengen om het team te ondersteunen. Wij zetten vast enkele ‘chants’ op een rij die je zeker kunt verwachten tijdens de wedstrijd.

Natuurlijk kunnen we niet om het nummer ‘Blue is the Colour’ heen. Dit nummer werd in 1972 uitgebracht toen Chelsea F.C. de League Cup-finale bereikte. Al snel haalde het de top 5 van de Engelse hitparade. Tegenwoordig wordt het nog steeds gezongen aan het begin van de wedstrijd. Het is algemeen aanvaard als het onofficiële clublied van Chelsea. En oh ja, de League Cup Finale waar het allemaal om draaide werd helaas verloren van Stoke City…

Een klassieker is ook het bizarre ‘Ten Men went to Mow’. Van oorsprong een kinderliedje met liefst tien coupletten, dat zo snel mogelijk gezongen wordt en fans van de tegenpartij vaak tot waanzin drijft.

Een derde klassieke chant is ‘Keep The Blue Flag Flying High’, al enkele jaren een vaste ‘hit’ op Stamford Bridge. Tijdens het nummer wordt continu met blauwe vlaggen gezwaaid om het team naar de overwinning te dirigeren. En voor ons Nederlanders makkelijk mee te zingen, aangezien de muziek identiek is aan ‘Oh dennenboom’.

Blue is the colour

Blue is the colour, football is the game,
We’re all together, and winning is our aim,
So cheer us on through the sun and rain,
‘cause Chelsea, Chelsea is our name.

Here at the Bridge whether rain or fine,
We can shine all the time,
Home or away, come and see us play,
You’re welcome any day.

Blue is the colour, football is the game,
We’re all together, and winning is our aim,
So cheer us on through the sun and rain,
‘cause Chelsea, Chelsea is our name.

Come to the Shed and we’ll welcome you,
Wear your blue and see us through,
Sing loud and clear until the game is done,
Sing Chelsea everyone.

One man went to mow

One man went to mow,
Went to mow a meadow,
One man and his dog (spot!)
Went to mow a meadow.

Two men went to mow,
Went to mow a meadow,
Two men, one man and his dog (spot!)
Went to mow a meadow.

Ten men went to mow,
Went to mow a meadow,
Ten men, nine men, eight men, seven men, six men, five men, four men, three men, two men, one man and his dog (spot!)
Went to mow a meadow.

Keep The Blue Flag Flying High

Flying high,

Up in the sky,

We’ll keep the blue flag flying high

From Stamford Bridge to Wembley,

We’ll keep the blue flag flying high!

De mascotte: Stamford en Bridget

Natuurlijk is de mascotte van Chelsea een leeuw, zoals afgebeeld in het clubwapen. Aanvankelijk had Chelsea alleen Stamford de leeuw. De charismatische mascotte beperkt zich niet alleen tot het vermaken van het publiek tijdens de thuisduels van Chelsea, maar doet ook aan liefdadigheid. Zo liep hij in 2010 nog de marathon van Londen om geld in te zamelen voor chronisch zieke kinderen. In 2013 kreeg hij gezelschap van zijn vriendin, Bridget the Lioness. Het wachten is nu op een Chelsea-welp.

De leukste supporterscafé’s

In het stadion zelf worden diverse snacks aangeboden. Elke thuiswedstrijd is er een ‘Pie of the Match beschikbaar’. Daarnaast zijn er Hot Dogs, Chicken Wraps, Spicy Potato en glutenvrije wraps en cakes te koop. Om de echte Engelse voetbalsfeer te proeven is een bezoek aan één van de supporterscafé’s rond Stamford Bridge een absolute must. Hier kun je voor en na de wedstrijd de échte Chelsea F.C.-fans ontmoeten.

The Butchers hook Chelsea

The Butcher’s Hook

Op slechts een paar honderd meter van het stadion, op 477 Fulham Road zit een echte Chelsea-sportspub. Wat heet, voor echte fans is dit een heilige locatie. In deze pub, toen nog ‘The Rising Pub’ geheten, is Chelsea FC op 10 maart 1905 opgericht. Zeer populair voor en na de wedstrijd, wanneer Chelsea-supporters een aantal pinten drinken terwijl ze op de tv-schermen kijken hoe de concurrenten het er vanaf brengen.

The Chelsea pensioner

The Chelsea Pensioner

Op nog geen 300 meter van het stadion, op 358 Fulham Road, vind je deze andere klassieker voor Chelsea-fans. De pub is vernoemd naar de oude bijnaam van de club, en afficheert zich als ‘Worlds #1 Chelsea Fan Pub’. Voor de wedstrijd draait een DJ muziek om in de juiste sfeer te komen. De wanden hangen vol met Chelsea memorabilia. Je kunt er uitstekend eten en er is een uitgebreide bierkaart. Natuurlijk zijn er grote schermen met live-voetbal, een pooltafel, karaoke-ruimte en binnentuin. De pub is geopend van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 00.00 uur.

Frankie sport and grill

Frankie Sports Bar & Grill

Tegen Stamford Bridge aan, zo’n 200 meter van de Clubstore, ligt dit Chelsea-voetbalcafé. Het is een vaste stek voor bezoekers aan de wedstrijd of voor mensen die de stadiontour hebben gevolgd. In de pub hangen zestien grote schermen waarop live sportwedstrijden worden getoond. Er worden zowel simpele gerechten als uitgebreide maaltijden geserveerd en ze hebben een grote bier- en cocktailcollectie. Ook het buitenterras is erg populair. Frankie’s Sports Bar is dagelijks geopend van 12.00 tot 23.00 uur.

The finsborough arms ideale voetbalpub

The Finborough Arms

Op 118 Finborough Arms, op zo’n tien minuten lopen van Stamford Bridge, zit deze kroeg annex concertzaal. Natuurlijk kun je hier de wedstrijden uit de Premier League zien, maar ook treden er geregeld bands op. Op zondag is er vaak een ‘Acoustify Sunday’ met diverse artiesten, en soms worden er interviews met Chelsea-legendes gehouden. Dagelijks geopend van 12.00 tot 23.00 uur (vrijdag en zaterdag tot 00.00).

Dingen om te doen in Londen

Tijdens je verblijf in de Engelse hoofdstad is er ook gelegenheid om enkele toeristische hoogtepunten mee te pikken. We zetten er enkele voor je op een rijtje.

National history museum in Londen

Museum of National History

In Londen zijn de meeste musea gratis te bezoeken! Dit museum heeft een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Het is vooral beroemd om zijn vele skeletten van dinosauriërs en walvissen. Om bij het museum te komen neem je de District Line of Circle Line metro en stapt uit bij station South Kensington. Vanaf hier loop je in nog geen vijf minuten naar het museum.

Hyde park London

Hyde Park

In Londen vind je diverse fraaie parken. Hyde Park is daarvan ongetwijfeld de bekendste. Je kunt er uren wandelen, varen op Sepertine Lake of de herdenkingsfontein voor Prinses Diana bezoeken. Of je kunt natuurlijk naar Speakers’ Corner! Hier kan iedereen die iets te vertellen heeft op zondag op een zeepkist klimmen en de mensen toespreken.

ShoreDitch Londen

Shoreditch

Shoreditch is tegenwoordig dé plek voor jonge en creatieve Londenaren. Overal vind je er vintage- en designwinkels en hippe clubs. De wijk is ook bekend om zijn vele street art. In bijna elke straat zijn er verschillende kunstwerken te vinden. Op Brick Lane vind je weer veel Indiase eettentjes, en even verderop vind je er restaurants van topkoks als Ottolenghi en Jamie Oliver. Op zondag is de wijk het levendigst. Je kunt Shoreditch bereiken via de metrostations Shoreditch High Street, Old Street en Liverpool Street.

Big ben en westminster Abbey

Big Ben en Westminster Abbey

De Big Ben is hét symbool van Londen, en daarom een must om te bezoeken. ‘Big Ben’ is de bijnaam van de grote klok die in de klokkentoren van het Palace of Westminster hangt. De klok slaat alleen de hele uren. In het paleis bevindt zich het Britse parlement. Om hier te komen neem je de metro (Jubilee Line) en stapt uit bij station Westminster.