Voetbalreizen

Juventus FC

Juventus FC

Voetbalreizen
Juventus FC

Juventus FC
1. Kies je wedstrijd
2. Stel je reis samen
3. Bevestig en boek
Boek makkelijk Je complete reis op maat
Nr. 1 in voetbalreizen Dé specialist sinds 2004
Helder en duidelijk Geen verborgen kosten


Voetbalreis Juventus FC

Boek jouw Juventus FC voetbalreis in 4 simpele stappen

Boek een geheel verzorgde voetbalreis naar Juventus FC, zonder boekingskosten. Stel zelf de reis samen: kies de wedstrijd, vlucht, hotel en zitplaats. Alles in één keer via dezelfde aanbieder, een complete ervaring die je altijd zal bijblijven!

Juventus FC is dé absolute topclub van Italië en een van de meest succesvolle verenigingen in Europa. De Noord-Italianen waren zelfs de allereersten die zowel de Europacup 1, 2 als 3 wisten te winnen.
Ook het Allianz Stadium, waar de club sinds 2011 speelt, behoort tot de absolute top van Europa. Zowel van binnen als buiten is het een ultramoderne voetbaltempel. Er is bij de bouw bewust voor gekozen om de bezoeker zoveel mogelijk comfort te bieden. Toeschouwers zitten zeer dicht op het veld en hebben vanaf elke plek een uitstekend zicht. Ook de ruimte tussen de plaatsen onderling is buitengewoon ruim. Niet voor niets wordt het stadion gezien als hét voorbeeld voor elke Italiaanse voetbalclub. De Curva Nord en Curva Sud zorgen met hun passie en onophoudelijke gezang voor de perfecte voetbalbeleving.

Op deze pagina word je volledig voorbereid op je aanstaande voetbalreis naar Juventus FC. Leer meer over de geschiedenis van de club, over de stadsderby met rivaal Torino en lees alles over het huidige Allianz Stadium. Daarnaast krijg je ook alle praktische informatie voor je voetbalreis, van de beste manier om het stadion te bereiken tot de adresjes van de beste supporterscafé’s en de meest gezongen liederen in het stadion. Ook krijg je een overzicht van de bezienswaardigheden in het boeiende Turijn. Kortom: alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Juventus FC!

pxfuel.com_-scaled

Alles wat je moet weten voor jouw reis naar Juventus FC

• Over Juventus FC: clubgeschiedenis, prijzenkast, logo, tenue & rivaliteiten
• Over het Allianz Stadium: alles over de geschiedenis van dit stadion
• Fanervaring: clubliederen en supporterscafé’s
• Dingen om te doen in Turijn

Over Juventus FC

Juventus is de grootste voetbalclub van Italië. Leer voorafgaand aan je reis meer over ‘De Oude Dame’ door een duik in de clubgeschiedenis. We nemen ook het shirt, logo en andere kenmerkende zaken van Juve onder de de loep.

Clubgeschiedenis

In 1897 komen 13 scholieren van het Klassiek Instituut D’azeglio in Turijn bijeen. Ze zijn gegrepen door een nieuwe sport: voetbal. Daarom richten ze zelf een club op: Juventus, het Latijnse woord voor ‘jeugd’. Dit omdat ze zelf nog erg jong zijn; de oudste van hen is net 17 jaar.
De start is moeizaam: in 1906, vlak na de eerste landstitel, ontstaat een ruzie en stapt een deel van de leden op, waaronder de voorzitter. Ze starten de club Torino.
In 1923 komt Juventus onder de hoede van FIAT, wat een succesvolle en langdurige samenwerking zal opleveren. Vanaf de jaren dertig is Juventus heer en meester in Italië. In 1958 wordt al de eerste ‘ster’ (voor 10 landstitels) binnengesleept.

Vanaf 1976 volgt een gouden internationale periode, wanneer onder trainer Trapattoni voor het eerst Europese successen worden geboekt. Met spelers als Zoff, Tardelli, Rossi en Platini worden in acht jaar tijd alle drie de Europacups en de Wereldbeker gewonnen. De winst van de Europacup 1 in 1985 wordt echter volledig overschaduwd door het Heizeldrama. Hierna volgt een decennium waarin Juventus een stap terug moet doen. De drie Nederlanders bij AC Milan en Maradona bij Napoli grijpen in die jaren de macht in de Serie A.

Al snel komt Juventus terug aan de top, wint in 1996 zijn tweede Europacup 1, maar krijgt in 2006 te maken met een gitzwart jaar. Voorzitter Moggi heeft met zijn netwerk wedstrijden in de Serie A weten te beïnvloeden en moet aftreden. Juventus degradeert voor straf naar de Serie B en moet zijn landstitels van 2005 en 2006 inleveren. Na 2010 is Juventus weer de heersende macht in Italië, en wint het de landstitel negen keer op rij; in 2021 zorgt rivaal Inter ervoor dat de tien niet wordt volgemaakt.

Het logo van Juventus

Door de jaren heen is het logo van Juventus FC enkele malen onherkenbaar gewijzigd. Het huidige logo, dat in 2017 werd geïntroduceerd, lijkt in niets op de vorige logo’s van de club. Zo stond er op de vorige emblemen óf een zebra (naar de bijnaam van de club) óf een stier (symbool van de stad Turijn). In 2017 werd alles overboord gegooid en koos men voor een zeer minimalistisch beeldmerk. Het zijn in feite twee parallelle strepen die in een J-vorm zijn gebogen: de eerste als hoofdletter en de tweede als een kleine letter. Volgens de club is het nieuwe ontwerp geschikt om het merk Juventus te helpen groeien in andere markten dan puur alleen het voetbal. Het logo kon aanvankelijk op weinig enthousiasme rekenen bij de fans, maar inmiddels zijn er meer clubs die hun logo in minimalistische stijl hebben aangepast, zoals bijvoorbeeld Inter. Ook wat dit betreft ziet de club uit Turijn zich als trendsetter in het internationale voetbal.

Picture1

Het tenue

Iedere voetballiefhebber kent de iconische zwart-wit gestreepte shirts van Juventus. Slechts enkelen weten dat de keuze voor deze kleuren gebaseerd is op één groot misverstand. Het is namelijk nooit de bedoeling geweest dat Juventus in dit tenue zou spelen. Bij de oprichting in 1897 waren de kleuren zwart-roze, naar de kleuren van het Instituut D’Azeglio, de school waar de club werd opgericht. In 1903 werden er in Engeland nieuwe shirts besteld. Het meegezonden roze shirt was echter zó vaak gewassen dat men het in Engeland voor een wit exemplaar aanzag. Omdat één van hen fan was van Notts County, werd een grote hoeveelheid van deze shirts naar Italië verscheept. Daar keek men raar op toen de zending binnen kwam. Omdat de competitie op het punt van beginnen stond werd dan maar besloten om in het wit-zwart te gaan spelen. Sindsdien is Juventus altijd blijven spelen in verticaal zwart-wit gestreepte shirts en witte broeken en kousen. Het leverde de club ook twee bekende bijnamen op: ‘Il Bianconeri’ (de zwart-witten) en ‘De Zebra’s’. Als tweede tenue gebruikt Juventus vaak het roze, een knipoog naar het allereerste shirt waarin de club speelde.

Over bijnamen gesproken: de bekendste is natuurlijk ‘La Vecchia Signora’, oftwel ‘De Oude Dame’. ‘Signora’ werd door de eigen supporters verzonnen als koosnaam. ‘Oud’ werd eraan toegevoegd door tegenstanders, toen Juventus in de jaren ’30 kampioen bleef met een steeds ouder wordend team. Daarna groeide het uit tot een geuzennaam voor de club.

83205

Prijzenkast

Juventus is veruit de meest succesvolle club van Italië. Liefst 36 maal werden I Bianconeri Italiaans kampioen, waarvan alleen al elfmaal in deze eeuw. De Coppa Italia werd veertien keer gewonnen, de Italiaanse Supercup negen keer. Vooral de laatste jaren is de club heer en meester in de Serie A: van 2012 tot en met 2020 won Juventus negenmaal achtereen de Scudetto.
Ook internationaal heeft de club alle mogelijke trofeeën in de wacht gesleept. In de prijzenkast staan twee Champions League-bekers, één Europa Cup 2, drie UEFA Cups, twee Europese Supercups en twee Wereldbekers. Toch stamt het laatste Europese succes al uit 1996. In 1997, 1998, 2003, 2015 en 2017 werd de finale van de Champions League gehaald, maar alle vijf finales gingen verloren. De fans vinden het dus hoog tijd dat de grootste Europese prijs binnen korte tijd weer naar Turijn verhuist.
De twee keren dat Juventus de beste van Europa werd, hadden ook nog een bittere bijsmaak. De eerste cupwinst in 1985 (1-0 winst op Liverpool in het Heizelstadion) werd overschaduwd door rellen waarbij 39 supporters het leven lieten. Bij de tweede winst, in 1996 tegen Ajax, werd Juventus ervan beschuldigd (maar niet bestraft) de spelers doping te hebben toegediend.

Rivaliteiten

De grote rivaal van Juventus is natuurlijk stadsgenoot Torino FC. De ‘Derby Delle Mole’ is een van de meest beladen duels in de Serie A. En waar bij AC Milan een aantal ontevreden leden opstapte en de club Inter begon, speelde in dezelfde periode hetzelfde probleem in Turijn. In 1906 ontstond er binnen Juventus ruzie over het grote aantal buitenlanders bij de club. De Zwitserse voorzitter Alfredo Dick vertrok, samen met een groot aantal buitenlandse spelers, en richtte FBC Torino op.

Ook wordt Juventus gezien als vertegenwoordiger van de hogere klassen. Het werd opgericht op een prestigieuze middelbare school en was eigendom van de ondernemersfamilie Agnelli, die ook FIAT onder zijn hoede had. Door de vele (inter)nationale successen trekt Juventus supporters uit heel Italië en zelfs de hele wereld. Torino is van oudsher de club van de arbeidersklasse en heeft zijn fans voornamelijk in Turijn zelf zitten. In Turijn zelf is Torino zelfs de meest populaire club.

Juventus kent ook andere rivalen, zoals de beide clubs uit Milaan. Het duel met Inter wordt zelfs betiteld als de ‘Derby d’Italia’. Beide clubs komen uit de grootste steden van Noord-Italië, zijn de succesvolste Italiaanse clubs en hebben de meeste aanhangers. Tenslotte heerst er ook een rivaliteit met Fiorentina, Napoli en AS Roma, vooral vanwege de sportieve concurrentie in de afgelopen decennia.

Allianz Stadium

Juventus speelt sinds 2011 in het Allianz Stadium. Daarvoor speelde Juve in het Stadion Delle Alpi, dat werd gedeeld met Torino FC. Er waren echter voortdurend klachten van het publiek over het veel te grote en ongezellige stadion. Door de sintelbaan was de afstand tussen tribunes en veld erg groot, en het zicht op het veld bijzonder slecht. Ook de sfeer in het stadion, meestal maar half gevuld, leed hieronder. Daarom werd in 2009 op dezelfde locatie begonnen met de bouw van het nieuwe stadion, toen nog onder de naam Juventus Stadium. Het nieuwe onderkomen werd op 8 september 2011 geopend met een duel tegen Notts County, de club aan wie de Italianen hun befaamde shirts te danken hebben. Sinds 2017 heet het stadion vanwege een sponsorovereenkomst het Allianz Stadium.

83207

Capaciteit, feitjes en geschiedenis

Met een capaciteit van 41.475 zitplaatsen is het Allianz Stadium niet buitengewoon groot, maar wordt het door vriend en vijand betiteld als hét voorbeeld voor andere Italiaanse stadions. Het was het eerste stadion in Italië dat volledig gefinancierd en eigendom is van de club. Daarnaast bestaat de mogelijkheid het stadion in de toekomst uit te breiden met 15.000 extra plaatsen.

Bij de bouw is vooral gekeken naar Engelse en Duitse stadions. Het is dan ook een puur voetbalstadion geworden. De verfoeide atletiekbaan, bijna gemeengoed in Italiaanse stadions, ontbreekt. Daarnaast is het stadion volledig milieuvriendelijk gebouwd. Regenwater wordt opgevangen om het veld te bewateren en het stadion wordt verwarmd door zonnepanelen.

In 2014 werd in het stadion de Europa League-finale tussen Sevilla en Benfica gespeeld. In 2021 was het stadion gastheer voor de eindronde van de UEFA Nations League, waaronder het duel om de derde plaats tussen Italië en België.

Rondom het stadion ligt een Walk of Fame: sterren met daarbij de namen van de 50 grootste clubiconen. Naast Baggio, Buffon, Del Pierro, Platini en Rossi vind je er ook een ster voor Edgar Davids.

Hoe bereik je het San Siro stadion?

Hier lees je hoe je het beste het stadion kunt bereiken via het openbaar vervoer.

Het stadion bereiken

Het Allianz Stadium ligt in de wijk Continassa, op zes kilometer afstand van het centrum van Turijn. Het stadion is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer, maar reken wel op een reistijd van een uur.

Op wedstrijddagen rijdt er een speciale tram vanaf de metrohalte Bernini naar het stadion.
Met metrolijn 1 (richting Fermi) reis je naar station Bernini, het metrostation dat het dichtst bij het Allianz Stadium ligt. Vanaf hier brengt tram 9 je in 30 minuten rechtstreeks naar het stadion. Dit is de meest eenvoudige manier om de wedstrijd te bezoeken.

Op niet-wedstrijddagen is de bus de beste optie. Vanaf het stadscentrum (op de Via 20 Settembre) neem je bus 72 of 72B richting Viale Bruno Sper. Na 40 minuten stap je uit bij halte Stadio Alpi. Ook de bussen 62, 75 en VE1 (alleen doordeweeks) rijden van het centrum naar het stadion.

Tenslotte kun je ook de taxi nemen. Voor de rit vanuit het centrum moet je rekenen op een prijs tussen de €20 en €25.

Adresgegevens Allianz Stadium

Corso Gaetano Scirea 50
10151, Torino
Italië

Stadionplattegrond en zijdes

Hieronder zie je de plattegrond van het stadion. Er zijn vier verschillende zijdes, die allen met elkaar in verbinding staan.

Picture3
  • Curva Nord. De tribune achter het doel aan de noordkant. Op de Curva Nord heersen de meest fanatieke supporters, die dan ook de sfeer in het stadion bepalen. Je vindt hier de vakken 106 t/m 110 en 206 t/m 212. Het uitvak bevindt zich op de hoek van de Curva Nord en Tribuna Est (vak 110) en biedt plaats aan zo’n 2000 gasten.
  • Curva Sud. De tribune achter het doel aan de zuidkant. Ook hier vind je een behoorlijke groep fanatieke Juventus-aanhangers, alleen niet in zulke grote getale als op de Curva Nord. Wil je hier tussen de fans de wedstrijd beleven, dan wordt wel verwacht dat je ook een gepassioneerde fan bent die alle liederen kan meezingen. Hier vind je de vakken 118 t/m 122 en 222 t/m 228.
  • Tribuna Est. De lange tribune aan de oostzijde van het stadion. Dit is het tribune met de grootste capaciteit. Je vindt hier ook de familietribune. Het is de meest geschikte plek voor neutrale voetballiefhebbers. Met de vakken 111 t/m 117 en 213 t/m 221.
  • Tribuna Ovest. Dit is de hoofdtribune, waar zich ook de dug-outs, kleedkamers en spelerstunnel bevinden. Ook vind je hier de duurste plaatsen in het stadion, zoals de Premium Club-stoelen en Executive Boxes. De vakken op deze tribune zijn 105, 123, 203 t/m 205 en 229 t/m 231.

De club biedt op zijn site ook een virtuele tour, waar je vanuit elk vak het uitzicht kunt bekijken: https://www.juventus.com/en/allianz-stadium/directions-access/virtual-tour/

Je plek vinden

Je bent aangekomen bij het Allianz Stadium. Met de informatie op je ticket kun je zonder problemen snel je zitplaats vinden. Je kaartje bevat de volgende informatie:

Picture5-300x189

Ingresso: Dit is het nummer van de stadioningang die je moet hebben. Boven elke ingang van het stadion staat het nummer van de ingang duidelijk aangegeven.

Settore: Eenmaal binnen ga je richting het juiste vak (settore) op de tribune. Aangezien je al door de juiste ingang bent gekomen ben je altijd al in de buurt van het goede vak.

Fila:  De rij in het vak waar je plaatst zich bevindt.

Posto: Dit is je stoelnummer.

Rondleidingen

Gelijk met de bouw van het stadion werd er een splinternieuw Juventus-museum ingericht, dat in 2012 werd geopend, gelijk met het 115-jarig bestaan van de club. Daarnaast werden er tours ontwikkeld waarbij supporters het nieuwe stadion van binnen kunnen bekijken. Je kunt alleen het museum bezoeken of kiezen voor een stadiontour plus museumbezoek. Gezien het gebodene raden we je zeker aan om voor de laatste optie te gaan.

Juventus Museum

Het Juventus Museum bevindt zich bij de Allianz Arena en is individueel te bezoeken. Je vindt er de geschiedenis van Juventus, het voetbal in Turijn en het nationale voetbalteam. De begeleidende teksten zijn zowel in het Italiaans als in het Engels geschreven. In de Trophy Room vind je alle bekers die de club heeft gewonnen. De hoogtepunten van de club zijn op schermen terug te zien, en via een touchscreen zijn alle spelers te vinden die ooit het Juventus-shirt hebben gedragen. Van spelers die meer dan 300 duels voor de club speelden is het originele shirt terug te vinden. Ook is er een speciaal eerbetoon aan de slachtoffers bij het Heizeldrama bij de Europa Cup 1 finale van 1985. De uitleg is zowel in het Italiaans als in het Engels. Het museum is dagelijks te bezoeken van 10.30 tot 18.00, in het weekend tot 19.30 uur. Op dinsdag is het museum gesloten. Volwassenen betalen €15, boven de 65 of onder de 16 jaar betaal je €12.

Museum en Allianz stadiontour

Een bezoek aan het Juventus Museum is ook te combineren met een stadiontour.
Bij de Classic Tour bezoek je onder leiding van een gids de persruimte, kleedkamers, spelerstunnel en het veld. De tour duurt een uur en wordt alleen in het Italiaans gehouden. Je kunt echter ook een audio guide huren. Deze is beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans en Duits. De tours worden dagelijks (behalve dinsdag) gehouden om 11.00, 12.30, 14.45 en 16.15 uur. In de zomermaanden is er ook om 17.00 nog een tour. De prijs bedraagt £25 voor volwassenen en £20 voor bezoekers ouder dan 65 of jonger dan 16. De prijs is inclusief een individueel bezoek aan het museum.

Museum en Matchday stadiontour

De Matchday Stadium Tour is gelijk aan de Classic tour: je bezoekt het museum en neemt deel aan een rondleiding door de Allianz Arena, maar dan op een wedstrijddag. Deze tour wordt enkele uren voor het begin van de thuiswedstrijd gehouden, en je krijgt als extraatje de hectiek mee van het naderende duel. De prijs bedraagt €30 voor volwassenen en €27 voor mensen boven de 65 en onder de 6 jaar. Om aan deze tour deel te nemen zul je echt van tevoren moeten reserveren. Check ook de website van de club om te zien bij welke wedstrijden deze tour wordt aangeboden.

Exclusive Tour

Deze tour is gelijk aan de Classic Tour, maar nu krijg je in een klein groepje (minimaal 4 personen) een privérondleiding van een ervaren gids. Bovendien krijg je de kans om unieke objecten aan te raken die deel hebben uitgemaakt van de geschiedenis van de club. Deze tour is dagelijks te boeken, behalve op dinsdagen en wedstrijddagen. De prijs bedraag €50 per persoon en er moet een persoonlijke reservering worden gemaakt via de website van de club.

Fanervaring: word een echte Juventus-tifoso!

Als je de Voetbalreizen-trip naar Turijn geboekt hebt en je koffers zijn gepakt, ben je natuurlijk nog niet klaar. Nu begint de echte voorbereiding! Hier lees je welke chants je kunt verwachten in het stadion en in welke café’s je op de wedstrijddag moet zijn om met de andere supporters te genieten van een drankje.

Picture6

Clubliederen en chants

Eenmaal op de tribune gezeten is het natuurlijk extra leuk als je de liederen mee kunt zingen die de fans op de Curva Nord en Curva Sud tijdens de wedstrijd ten gehore brengen. Wij zetten vast enkele ‘chants’ op een rij die je zeker kunt verwachten tijdens de wedstrijd.

Het officiële clublied heet ‘Storia Di Un Grande Amore’. Het is geschreven door Claudio Guidetti en Alessandro Torre en vervolgens van muziek voorzien door muzikant (en fan) Paolo Belli. Het is sinds 2007 de officiële hymne van de club uit Turijn, en wordt zowel voor als ná de wedstrijd luidkeels door iedereen meegezongen. En dat met een passie zoals alleen Italianen dat kunnen!
Daarnaast heeft met name de Curva Sud heel wat nummers in zijn songbook staan, waarbij de meezingers ‘Lotta e non mollare mai’ (Vecht en geef nooit op) en ‘Sono un Ultra Bianconero’ (Ik ben een zwart-witte Ultra) altijd meerdere malen langskomen. Gelukkig zijn het geen moeilijke nummers om in te studeren.

Storia Di Un Grande Amore

Simili a degli eroi

Abbiamo il cuore a strisce

Portaci dove vuoi

Verso le tue conquiste

Dove tu arriverai

Sarà la storia di tutti noi

Solo chi corre può

Fare di te la squadra che sei

 

Juve, storia di un grande amore

Bianco che abbraccia il nero

Coro che si alza davvero per te

Portaci dove vuoi

 

Siamo una curva in festa

Come un abbraccio noi  

E ancora non ci basta

Ogni pagina nuova sai

Sarà ancora la storia di tutti noi

Solo chi corre può

Fare di te quello che sei

 

Juve, storia di un grande amore

Bianco che abbraccia il nero

Coro che si alza davvero per te

É la Juve, storia di quel che sarò

Quando fischia l’inizio

Inizia quel sogno che sei

 

Juve, storia di un grande amore

Bianco che abbraccia il nero

Coro che si alza davvero per te

Juve per sempre sarà

Juve, storia di un grande amore

Bianco che abbraccia il nero

Toro che si alza davvero

Juve per sempre sarà

(Like heroes)

(We’ve got a striped heart)

(Take us where you go)

(Toward your conquest)

(Where you arrive)

(It will be the story of us all)

(Only those who run can)

(Make you the team you are)

 

(Juve, story of a great love)

(White that embraces the black)

(Bull that really stands up for you)

(Take us where you go)

 

(We are a stand in celebration)

(We are like an embrace)

(And yet it is still not enough)

(Every new page, you know)

(Will be again the history of us all)

(Only those who run can)

(Make you what you are)

 

(Juve, story of a great love)

(White that embraces the black)

(Bull that really stands up for you)

(It’s Juve, story of what will be)

(When the match starts)

(That dream you are starts)

 

(Juve, story of a great love)

(White that embraces the black)

(Bull that really stands up for you)

(Juve will be forever)

(Juve, story of a great love)

(White that embraces the black)

(Bull that really stands up)

(Juve will be forever)

(Take us where you go)(Take us where you go)

Lotta e non mollare mai

Alè! Alè! Alè la juve alè!

Forza juve vincerai!

Lotta e non mollare mai!

Alè! Alè! Alè La juve alè

Forza juve vincerai!

Lotta e non mollare mai!

(Ole! Ole! Juventus Olé!)

(Kom op Juve, je zult winnen!)

(Vecht en geef nooit op!)

(Ole! Ole! Juventus Olé!)

(Kom op Juve, je zult winnen!)

(Vecht en geef nooit op!)

Sono un Ultra Bianconero

Sono un ultra Bianconero

E amo soltanto due color

Girando per lo stivale intero

La Juve per sempre sosterrò

Alè, alè, alè, oh…                                         

Alè, alè, alè, oh…                          

Alè, alè, alè, alè oh…

(Ik ben een zwart-witte ultra)

(Ik houd slechts van twee kleuren)

(Ik reis de hele laars door)

(en zal Juve altijd blijven steunen)

De mascotte van Juventus: Jay de Zebra

De mascotte van Juventus kan natuurlijk niets anders zijn dan een zebra, naar een van de bijnamen van de club (‘Zebre’, vanwege de zwart-wit gestreepte shirts). Zijn naam is Jay en hij is geboren in 2015. Naast het vermaken van het publiek speelt Jay ook de hoofdrol in een eigen animatieserie. Tijdens Europacupwedstrijden reist Jay graag van tevoren naar de stad van de komende tegenstander, om daar nietsvermoedende inwoners de stuipen op het lijf te jagen.

Eten en drinken

Het Allianz Stadium ligt in een rustige woonwijk met niet al te veel eetgelegenheden, behalve enkele lokale trattoria’s. Het is daarom aan te raden om voor een culinaire ervaring het centrum van de stad te bezoeken. Vooral op de Piazza Castello en Piazza San Carlo zitten enkele geweldige traditionele restaurants. Toch hebben we in de buurt nog enkele mooie gelegenheden weten te vinden.

Picture7

Area 12

Rondom het Allianz Stadium ligt het overdekte Area 12 Shopping Centre, de beste plek om vlak voor of na de wedstrijd nog wat te eten en drinken. Naast 60 winkels, twee bars en drie restaurants zitten hier ook nog enkele fastfoodketens. En natuurlijk neem je ook de Juventus Clubstore, met een oppervlakte van 550 vierkante meter, even mee. Het winkelcentrum is dagelijks geopend van 09.00 tot 21.00 uur.

Huntsman-Pub

Huntsman Pub

Midden in het centrum van de stad, ligt deze populaire sportsbar in Ierse stijl. Vermaard om zijn uitstekende collectie bier en wijn. Ook de gerechten zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit. Je treft er veel Juventus-fans, die onder het genot van een biertje een wedstrijd volgen op een van de vele megaschermen in de Pub. Dagelijks geopend tot 02.00, in het weekend zelfs vaak later. Je vindt de Huntsman op de Corso Vittorio Emanuelle II 43.

new-york-cafe

New York Cafè

De beste optie in de buurt van het stadion is dit fraaie café, op de Via Adrea Sansovinio 145 (nog geen 500 meter van het stadion). Een zeer aangenaam terras, uitstekende cappuccino, verse broodjes en natuurlijk diverse schermen waarop voetbal te zien is. Erg geliefd bij Juventus-supporters op wedstrijddagen.

Picture8

St. Martin Pub

Een ander geliefd sportcafé in het centrum van Turijn is de St. Martin Pub (Corso S. Martino). Hier heerst op wedstrijddagen een uitbundige sfeer. Veel voetbalfans komen hier voor en na de wedstrijd genieten van een van de tientallen bieren en een uitstekende hamburger, terwijl ze live-wedstrijden bekijken op een van de schermen. Even geen zin een wedstrijd? Je kunt heerlijk buiten zitten op het terras op de overdekte galerij. Geopend tot 02.30.

Dingen om te doen in Turijn

Waar veel toeristen Rome of Milaan bezoeken is Turijn een grotendeels onontdekte parel. Qua sfeer doet de stad meer denken aan Wenen of Boedapest dan aan een Italiaanse stad. Voor de Olympische Spelen van 2006 kreeg de stad een totale metamorfose. Sindsdien is het een bijzonder aantrekkelijke stad, vol paleizen, stadsparken en wereldberoemde musea. We zetten enkele hoogtepunten voor je op een rij.

pxfuel.com-1-scaled

Mole Antonelliana

Dit iconische gebouw komt je wellicht bekend voor. Het staat namelijk ook afgebeeld op de Italiaanse 2 eurocent-munt. Mole Antonelliana is tevens de naamgever van de stadsderby Juventus – Torino (Derby della Mole). Het 167-meter hoge gebouw torent boven alles uit. Het hier gevestigde National Museum of Cinema wordt beschouwd als het hoogste museum ter wereld. Wat je zeker niet mag missen is de panoramische lift die je naar het uitkijkplatform brengt. Vanaf hier heb je het beste 360° uitzicht op de stad. Het museum kost €11, de lift €8 en voor een duoticket betaal je €15. Online reserveren is handig, want de wachtrij voor de lift kan behoorlijk lang zijn.

Egyptisch Museum

Ben je in Turijn, dan mag je dit wereldberoemde museum eigenlijk niet overslaan. Na het museum in Caïro is dit het grootste museum ter wereld wat betreft Egyptische kunst en cultuur. Je vindt er unieke beelden, sarcofagen en mummies. Zeer indrukwekkend is de zaal met enorme beelden van sfinxen en farao’s. Het hoogtepunt in de collectie van 30.000 objecten is het enorme beeld van Ramses II, de grootste farao aller tijden. Ook voor kinderen is het een bijzonder aantrekkelijk museum.

Mercato di Porta Palazzo

Wil je in Turijn nog even shoppen, dan ben je bij Europa’s grootste openluchtmarkt aan het juiste adres! Iedere ochtend vind je rond het Piazza della Repubblica meer dan 1000 kramen. Op de overdekte kruidenmarkt waan je je in Bangkok met zijn oosterse geuren. Op zaterdag komen de boeren van het platteland hier hun oogst van de hand doen. Behalve groente en fruit en eigengemaakte kazen en worsten vind je er ook voldoende non-food stalletjes.

photo-1625821014585-aab38bed0787

Parco del Valentino

Het grootste stadspark van Turijn loopt langs de rivier de Po. Een plek vol geweldige gebouwen, zoals de Borgo Medioevale, een replica van een vijftiende-eeuws dorp. Je vindt er huizen zoals die in de middeleeuwen in de dorpen rond Turijn voorkwamen en een echte ophaalbrug. Ook kun je er een tocht maken met de rondvaartboot, eten bij een van de vele stalletjes of wandelen door de rotstuin met zijn waterpartijen.