Boek een geheel verzorgde voetbalreis naar Manchester City, zonder boekingskosten. Stel zelf de reis samen: kies de wedstrijd, hotel en zitplaats. Alles in één keer via dezelfde aanbieder, een complete ervaring die je altijd zal bijblijven!
Manchester City wordt elk jaar groter. De club wordt inmiddels gezien als één van de belangrijkste clubs ter wereld. Het is de club van het grote geld en met een enorm stadion waar 55.000 supporters in passen.
Op deze pagina word je volledig voorbereid op jouw voetbalreis naar Manchester City. Lees meer over de geschiedenis van de club, leer de rivaliteiten kennen en ontdek alles wat er te weten valt over het stadion. Daarnaast krijg je alle praktische informatie voor je voetbalreis, van de beste manier om het stadion te bereiken en het vinden van je stoel in het stadion, tot de beste supporterscafé’s en de clubliederen die je moet kennen. Ook vertellen we hier wat je als toerist allemaal nog meer kunt doen in Manchester. Kortom: écht alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Manchester City!
Alles wat je moet weten voor jouw reis naar Manchester City
In de afgelopen jaren is Manchester City uitgegroeid tot één van de grootste clubs van Engeland. Sinds de komst van Sheikh Mansour heeft de club veel prijzen gewonnen en zijn ze ook in Europa groter geworden. De ploeg uit Manchester doet elk jaar mee in de Champions League, waardoor de club elk jaar meer fans van over de hele wereld krijgt. Hier bespreken we de clubgeschiedenis, lees je het verhaal over het clublogo, kijken we naar de prijzenkast en richten we ons op de derby met Manchester United.
Manchester City is een club uit Manchester, de bijnamen voor de club zijn ‘City’, ‘Citizens’ of ‘The Sky Blues’. De club werd in 1880 opgericht als St. Mark’s (West Gorton). In 1894 werd de naam veranderd naar Manchester City. Dit jaar wordt ook wel gezien als het geboortejaar van City.
Vanaf 1923 speelde Manchester City haar wedstrijden op Maine Road. Het stadion met een capaciteit van 35.000 supporters werd in 2003 ingeruild voor het Etihad Stadium. In het Etihad passen 55.000 supporters.
De beste spelers in de geschiedenis van de Citizens speelden waarschijnlijk in de 21e eeuw voor de ploeg. Sinds de komst van Sheikh Mansour in 2008 heeft Manchester City heel veel topspelers gekocht. Spelers als Vincent Kompany, David Silva en Yaya Touré groeiden uit tot clublegendes. Kompany en Silva hebben zelfs een standbeeld buiten het stadion. Toch is Sergio Aguëro de belangrijkste speler uit de clubgeschiedenis. De Argentijn is topscorer aller tijden, maar hij staat vooral bekend om het maken van het belangrijkste doelpunt uit de clubgeschiedenis. In de laatste minuut tegen QPR schoot Aguëro zijn ploeg naar de eerste landstitel sinds 1968. City werd kampioen ten koste van de grote rivaal Manchester United.
Sinds de oprichting heeft Manchester City drie verschillende logo’s gehad. In 2016 was de laatste vernieuwing van het logo. Net als in de andere logo’s komt in het huidige logo de boot terug; dit is een verwijzing naar de handelsstad Manchester. Het schild met de rozen verwijst naar de Lancaster-familie, die vocht in ’The War of the Roses’ aan het eind van de middeleeuwen.
In het logo zie je ook 1894 staan; het oprichtingsjaar van de club. Natuurlijk ontbreekt ook de blauwe clubkleur niet.
Sinds het ontstaan van de club is blauw al de kleur van Manchester City. Daarom is deze kleur ook te zien in het thuisshirt. De broek van het tenue is wit en de sokken zijn ook weer blauw. Hieronder zie je de ontwikkeling van het tenue van de Citizens.
Manchester City werd zeven keer kampioen van Engeland, waarvan vijf keer sinds 2011. De FA Cup werd zes keer gewonnen door The Sky Blues. Ook won de club acht keer de League Cup; een gedeeld record in Engeland.
Buiten Engeland is Manchester City minder succesvol. De ploeg won één Europese prijs: in 1970 werd de Cup Winners Cup gewonnen.
De grote rivaal van Manchester City is natuurlijk stadsgenoot Manchester United. De stadions van de twee clubs liggen slechts 6,4 kilometer van elkaar vandaan.
Sinds de opkomst van Manchester City is de stadsderby groter geworden. Jarenlang was United de grootste club van Manchester. In de afgelopen jaren is City de stadsgenoot echter gepasseerd. Sinds Sir Alex Ferguson wegging bij Manchester United in 2013, eindigde Man City elk jaar boven United.
Eén van de meest beruchte derby’s was die van 1974. Denis Law, een legendarische voormalige Manchester United-speler, maakte vlak voor tijd met een hakje de enige goal van de wedstrijd. Manchester City won met 1-0 en door het doelpunt van Law degradeerde United.
Manchester City speelt haar thuiswedstrijden sinds 2003 in het Etihad Stadium. Het stadion staat ook wel bekend als het ‘City of Manchester Stadium’. Ontdek alles wat er te zien en beleven valt in en rondom het stadion. Ook vertellen we je wat de beste manier is om het stadion te bereiken en hoe je je plekje vindt in het stadion.
Op 10 augustus 2003 speelde Manchester City haar eerste wedstrijd in het Etihad Stadium. City won een oefenwedstrijd van FC Barcelona met 2-1. In het stadion passen 55.000 supporters; slechts vier clubs in Engeland hebben een groter stadion dan de Citizens.
Het City of Manchester Stadium was in eerste instantie niet bedoeld als stadion voor Manchester City. De stad bouwde het stadion voor de Gemenebestspelen. In 2003 werd het stadion voor 250 jaar aan Manchester City verhuurd. Als tegenprestatie moest de club het oude stadion ‘Maine Road’ afstaan aan de gemeente en ook een deel van de inkomsten van de kaartverkoop moet afgestaan worden aan de gemeente.
Hier lees je wat de beste manier is om het stadion te bereiken en hoe je je plek kunt vinden als je het stadion binnen bent; alles om je weg naar en in het stadion te vinden tijdens jouw voetbalreis.
Er zijn heel veel verschillende manieren om het stadion te bereiken. Vanuit het centrum is de snelste manier om dit per tram te doen. Hier pak je de metrolink bij Piccadilly. Je stapt uit bij de Etihad Campus; dit is de eigen stop van Manchester City. De reis duurt tien minuutjes, op wedstrijddagen gaat er een tram om de zes minuten.
Vanaf Piccadilly kun je ook besluiten richting het stadion te lopen. Hier doe je ongeveer een half uur tot drie kwartier over. Volg de ‘City link’-bordjes vanaf het Piccadilly-station en je komt uit bij het stadion.
Op wedstrijddagen is het ook mogelijk om met de (huur)auto te gaan. Je rijdt naar het ‘Blue Car Park’, hier kom je via gate 2. Je kunt parkeren in de vakken G&H. Parkeren kost je £8 als je met meer dan twee personen bent en £10 als je alleen bent.
Met de taxi naar het stadion komen is natuurlijk ook een optie. Dit duurt echter langer en is een stuk duurder dan de andere opties.
Ashton New Rd,
Manchester M11 3FF,
Verenigd Koninkrijk
Hier zie je de plattegrond van het stadion. Er zijn vier verschillende zijdes:
Je bent aangekomen bij het Etihad Stadium, nu is het tijd om je plek in het stadion op te zoeken. Op je ticket vind je alle informatie om je stoel te vinden. Als je stap voor stap de informatie op je ticket gebruikt, kan er niks misgaan.
De voetbaltickets werken zo:
Een stadiontour bij Manchester City is een prachtige ervaring. De rondleiding is erg modern, met veel technische snufjes.
In deze tour beleef je de echte Manchester City-ervaring. Je gaat naar de kleedkamer van City. Via de spelerstunnel loop je richting de dug-outs. Je kunt dus heel veel zien in en rondom het stadion. Daarna ga je naar de perskamer; hier kun je een digitale Pep Guardiola vragen stellen als een echte journalist. Ook kun je de wedstrijd van de Manchester City-spelers live volgen door de ogen van een speler. Deze audiovisuele show zorgt ervoor dat je zelf praktisch meedoet. Je hebt er zelfs hologrammen.
Er zijn nog meer verrassingen te vinden tijdens de tour. De Manchester City stadium tour is dus een echte aanrader.
Volwassenen betalen £25 voor de tour, voor studenten kost het £17 en voor kinderen tussen de vijf en achttien jaar is de toegangsprijs £15. Kinderen onder de vijf jaar oud mogen gratis naar binnen.
Je reis naar Manchester City is geboekt, nu is het tijd om je te gaan voelen als een echte supporter van de club. Hier lees je welke liedjes je mee moet kunnen zingen; ook maak je kennis met de leukste plekken om voor de wedstrijd iets te eten en drinken.
Als je naar Manchester City gaat, is het ontzettend leuk om de liederen mee te kunnen zingen met de fans. Voel je een echte Citizen als je uit volle borst het clublied en andere chants mee kunt zingen!
Het meest bekende lied van de club is ‘Blue Moon’. Dit is het nummer dat gedraaid wordt als de spelers het veld van het Etihad Stadium betreden. Het lied werd door City-supporters voor het eerst gezongen in de jaren ’80; inmiddels zijn het lied en de club één geworden.
Veel chants zijn ook gericht op de grote rivaal Manchester United; de fans van City vinden het leuk om de stadsgenoot te plagen via liedjes.
Blue Moon
You saw me standing alone
Without a dream in my heart
Without a love of my own
I said blue moon
You saw me standing alone
Without a dream in my heart
Without a love of my own
Never felt more like singing the blues
City win, United lose
O City
You got me singing the blues
Het idee van de twee mascottes van Manchester City komt van het lied ‘Blue Moon’; Moonchester en Moonbeam komen allebei van de planeet Blue Moon. Beide mascottes hebben een lichtblauw hoofd, met grote konijnachtige oren.
Moonchester is misschien wel de snelste mascotte van Engeland. In een legendarische race wist hij de mascotte van West Ham United achter zich te laten:
Manchester City is van oudsher een echte arbeidersclub; dit is ook goed te zien rondom het stadion. Je vindt er veel arbeiderswoningen, De wijk wordt wel langzaam gerenoveerd en gemoderniseerd, maar de echte supporterscafé’s zijn nog altijd oud en zullen door velen als lelijk worden omschreven. We beschrijven hier vier pubs waar je de echte Manchester City-fanbeleving kunt meemaken voor de wedstrijd.
Dit is de mooiste en meest luxe pub die we hier noemen. Het is een gezellige en redelijk rustige pub; er wordt niet veel gezongen en op wedstrijddagen kun je op de schermen andere wedstrijden volgen. Ook is het er nooit heel erg druk. De Tib Tavern is dus een plek waar je voor de wedstrijd rustig een drankje kunt doen. Let wel op: de pub ligt op een half uur lopen van het stadion, dus vertrek op tijd!
Deze pub ligt een stuk dichter bij het Etihad stadium (vijf minuten lopen), hierdoor is het ook een stuk drukker. Van buiten ziet de pub er ontzettend lelijk uit, maar eenmaal binnen is het erg gezellig en ook de prijzen zijn goed. De bar is helemaal aangekleed in het lichtblauw van Manchester City. Er is ook een tuin waar je kunt genieten van je drankje. Voor de wedstrijd verzamelen vele City-fans zich bij deze bar.
The Townley is een buurtpub die op zeven minuten lopen van het stadion ligt. Het bier is goedkoop en er zijn genoeg plekken om buiten te zitten. Binnen hangen veel schermen waar sport te zien is. Bij deze pub is het ook mogelijk om te darten of te poolen. Een echte Engelse pub, maar voor de Manchester City-ervaring kun je beter naar een andere pub gaan.
Deze pub ligt op een paar honderd meter van het stadion. Het is een erg populaire pub onder de Manchester City-supporters. The Corner Shop is een ontzettend lelijke pub, maar op wedstrijddagen is de sfeer hier ontzettend goed. Er wordt veel gezongen en gedronken.
Als je buiten je voetbalreis om nog tijd hebt om Manchester te ontdekken, neem dan eens een kijkje bij één van deze bezienswaardigheden:
Een plek waar de echte voetbalsupporter zeker heen moet gaan. Leer hier alles over de Engelse voetbalgeschiedenis. Er hangen heel veel shirts en andere objecten in het museum. Het is erg groot, trek dus genoeg tijd uit om het museum te bezoeken.
De entree voor volwassenen is £10.50, voor kinderen tot en met vijftien jaar kost een ticket £5.50 en kinderen onder de vijf jaar oud mogen gratis naar binnen.
Met een boot ga je de stad Manchester ontdekken. Een gids vertelt je meer over de hotspots waar je voorbij komt. Onder het genot van een drankje kun je op deze manier een groot deel van de stad bezoeken. De cruise duurt ongeveer drie uur.
Dit is een hele grote bibliotheek in de stad, vernoemd naar de beroemde ondernemer en filantroop John Rylands. De bibliotheek bestaat al meer dan 120 jaar en herbergt een enorme verzameling boeken, archieven en manuscripten. Het hoogtepunt van de bibliotheek is de papyrus 52, algemeen aanvaard als het oudste nog bestaande gedeelte van het Nieuwe Testament.
Deze wijk is de op twee na grootste Chinatown in heel Europa. Dé plek om te genieten van Aziatisch eten. Het is een prachtige wijk, met ontzettend veel plekken om een hapje te eten. De wijk heeft een prachtige toegangspoort.