De beste anthems in het Europese voetbal

Liverpool – ”You’ll never walk alone”

De iconische “You’ll never walk alone”-anthem mag uiteraard niet in deze lijst ontbreken, aangezien dit lied een van de beroemdste en indrukwekkendste is. Dit nummer werd in 1945 voor het eerst geschreven door Rogers en Hammerstein voor een muzikale carrousel en later in 1963 uitgebracht door een band uit Liverpool: Gerry and the Pacemakers. Snel daarna was het ook in het stadion van Anfield te horen. Deze emotionele hymne symboliseert dat je in donkere tijden nooit alleen bent, en dat past goed bij deze stad die zijn moeilijke tijden te boven is gekomen. Als je deze anthem live wilt meezingen, boek dan snel een onvergetelijke reis naar Anfield.

West Ham – “I’m forever blowing bubbles”

“I’m forever blowing bubbles” is de unieke en prachtige hymne die voor elke wedstrijd van West Ham weerklinkt. Deze hymne werd voor het eerst in de jaren 40 door de fans van de clubs gezongen, maar de oorsprong van het lied gaat terug naar 1918 en de musical: “the Passing Show”. Hij gaat over de hoogte- en dieptepunten van het leven en in deze context eigenlijk over West Ham. Deze traditionele anthem, die voor elke thuiswedstrijd van de club wordt gezongen, vormt een inspirerende motivatie en geeft de spelers een boost voordat ze de wedstrijd ingaan.

Leeds – “Marching on together”

“Marching on together” hoort misschien volgens de meesten niet in dit rijtje thuis, maar als je het live hoort, komt dit lied echt wel binnen. De gepassioneerde en intimiderende Elland Road-supporters zingen deze hymne voor elke thuiswedstrijd. Dit lied heeft dan ook een speciale plaats in de harten van de Leeds-fans veroverd, omdat het werd uitgebracht om de overwinning van Leeds op Arsenal tijdens de FA Cup Final van 1972 te herdenken. De tekst zorgt voor een gevoel van eenheid en kracht en voor samenhorigheid tussen de supporters en spelers. Na een moeilijke periode waarin de club was afgezakt naar League 1, (derde divisie) zijn ze nu teruggeklommen naar de premier league. Je zult dit lied dus altijd horen en het wordt met trots gezongen door de trouwe fans. Ga naar een wedstrijd in Elland Road en maak het zelf mee, dus boek snel je reis om Leeds te zien spelen!

Real Madrid – “Hala Madrid”

Deze strijd-anthem van de voetbalheersers van Europa wordt sinds de jaren 50 in het Santiago Bernabeu gezongen. De eerste versie van de tekst werd geschreven door Antonio Villena Sánchez, Marino García en zijn vrouw Mercedes Amor Fariña tijdens een treinreis van Aranjuez naar Madrid in 1952. Deze anthem is echt bijzonder en heeft alle Europese en binnenlandse overwinningen vergezeld die Real Madrid de afgelopen halve eeuw heeft behaald. Na het winnen van de tiende champions league (la decima) in 2014 werd de tekst echter aangepast en ontstond een nieuwere aangepaste versie van deze anthem. Met de kreet “Hala Madrid y nada mas!”  (“Ga er voor, Madrid!”) uiten de supporters hun passie en loyaliteit voor deze club. Aarzel niet en ga kijken naar de meest gedecoreerde club van Europa in het iconische Santiago Bernabeu-stadion.

Sevilla – “Himno Centenario”

Deze anthem wordt altijd luidkeels door de fans van deze club uit Zuid-Spanje gezongen. Daarmee wordt in feite aangegeven dat je je hele leven Sevilla-fan blijft en er alles voor zult doen om deze club naar de overwinning te brengen. Dit is zeker een anthem die de spelers inspireert, waaronder voormalig Sevilla-spits Kevin Gameiro die ooit zei: “Wij worden zo ook op het veld gemotiveerd om onze grenzen te verleggen. De fans geven ons een boost om het volgende doelpunt te scoren of de noodzakelijke overwinning te behalen.” Hoewel deze anthem pas in 2005 door de plaatselijke muzikant El Arrebato is geschreven, is hij een enorm succes bij de fans die hem voor elke wedstrijd in het Ramon Sanchez Pijuan-stadion laten horen. Een ervaring die je niet mag missen.

Barcelona – “Cant del Barca”

Het lied “Cant del Barça” werd in 1974 gecomponeerd en is nu de clubanthem. Hij werd geschreven voor de 75e verjaardag van deze club door de schrijvers Josep M. Espinàs en Jaume Picas. Als je deze anthem door meer dan 99.000 mensen in Camp Nou hoort zingen, lopen de rillingen over je lijf! De betekenis van dit lied is ook enorm belangrijk en een affirmatie dat ze nooit onder dezelfde vlag verslagen zullen worden, waar men ook vandaan komt. Aangezien deze anthem volledig in het Catalaans is geschreven, is hij een bron van de lokale trots en wordt ook gezongen om de Catalaanse cultuur en bevolking te eren. Wil je dit allemaal zelf meemaken en ook met deze anthem meezingen in het enorme Camp Nou? Boek dan gelijk je reis voor een ongelooflijke ervaring in Barcelona.

Bayern München – “Stern des Südens”

Deze anthem met als vertaling “Ster van het zuiden”, werd lang geleden in 1907 geschreven en verwees naar het plezier van deze regio. Gedurende vele decennia bleef dit lied echter op de achtergrond en kwam niet meer in de geschiedenis van de club voor. Na een succesvolle aanpassing wordt deze anthem echter weer in het clubstadion gezongen. Hij maakt gelukkig weer deel uit van de wedstrijdsfeer en de traditie van de club wordt voortgezet. Deze anthem is zeer zeker de moeite waard om een keer live tijdens een wedstrijd in de Allianz Arena in Bavaria te ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *