De opleving van het Italiaanse voetbal

Vroeger was de Serie A de beste competitie van Europa, maar deze is de afgelopen twintig jaar achterop geraakt ten opzichte van de Premier League, de Bundesliga en La Liga. De Italianen verwachten echter dat deze kloof kleiner zal worden na hun triomfen dit seizoen op Europees terrein. Vijf Italiaanse teams kwamen voor het eerst in de halve finales van de Europese competitie. Het bereiken van de halve finales blijft een mijlpaal in de geschiedenis van elke club.

Beide Milanese teams stonden dit jaar in de halve finale van de Champions League. Inter zegevierde uiteindelijk en stond in de titelstrijd tegenover Manchester City, die ze na een spannende en gelijk opgaande wedstrijd uiteindelijk verloren. Napoli had ook een indrukwekkend seizoen en bereikte de kwartfinales. Zowel AS Roma als Juventus haalden de halve finales van de Europa League, waarbij de ploeg van Jose Mourinho uiteindelijk doorging naar de grote finale tegen Sevilla – die ze helaas verloren. Het is hierbij interessant om te vermelden dat AS Roma sinds het seizoen 2017-18 minstens één keer de halve finales van alle drie de toernooien heeft bereikt. Fiorentina speelde tegen West Ham in de Conference League en leek een betere ploeg te zijn, maar West Ham scoorde in de laatste minuut en bezegelde de overwinning.

Ondanks het feit dat alle Italiaanse teams hun Europese finale hebben verloren, was dit toch een gedenkwaardig seizoen voor het Italiaanse voetbal. Meer concurrentie en financiële investeringen in jonge en veelbelovende voetbaltalenten hebben dit seizoen tot het succes van Italiaanse teams in alle Europese competities geleid. Nadat Juventus de Serie A meer dan tien jaar heeft gedomineerd, waren er de afgelopen drie seizoenen drie verschillende winnaars. Napoli won dit seizoen verrassend het Italiaanse kampioenschap dankzij schitterende prestaties na een 33-jarige wachttijd op de Scudetto.

Teams in de Top 3

Inter Milaan

Inter Milaan kan het seizoen 2022/23 ondanks een binnenlandse tegenvaller toch als een succes beschouwen. Hoewel ze niet goed presteerden in de nationale competitie, spreken hun Europese prestaties voor zich. Ze versloegen FC Barcelona en stonden gelijk in de groepsfase, waardoor ze vanaf de 2e plaats toegang kregen tot de knock-outfase. Later versloegen ze twee Portugese teams, Porto en Benfica, en gingen ze door naar de halve finales, waar ze hun lokale rivalen AC Milaan ontmoetten. Inter gaf de Rossoneri geen kans en won met 3-0. In de finale kwamen ze tegenover misschien wel het beste team ter wereld te staan: Manchester City. Ondanks dat ze een relatief zwakker team waren, voetbalden ze heel goed en waren dicht bij de overwinning. Helaas misten de aanvallers veel mooie kansen. Manchester kreeg daarentegen niet veel kansen, maar Rodri benutte er één en bezegelde de overwinning voor de Citizens.

Afgelopen seizoen had Inter een heel solide team. Hun ploeg bestond uit veel getalenteerde voetballers, maar het belangrijkste was dat ze samen effectief als team speelden. De aanvalslinie met Lautaro Martinez, Romelu Lukaku en Edin Dzeko was zeer indrukwekkend. Dit seizoen hebben die in totaal 56 doelpunten gemaakt en 22 assists gegeven, wat laat zien hoe belangrijk ze voor het succes van Inter zijn geweest. Favoriet Hakan Calhanoglu wordt bovendien als de meest toegewijde speler van het team beschouwd, die het hele seizoen in uitstekende vorm is gebleven.

AC Milaan

AC Milaan slaagde er niet in om de verwachte resultaten in de Serie A te behalen en eindigde als vierde met slechts één wedstrijd voor het einde van het seizoen. Desondanks behaalden ze tal van opmerkelijke overwinningen, waaronder een 4-0 overwinning op de huidige Italiaanse kampioenen Napoli, en zelfs bij hun thuis! Hun prestaties in de Champions League zijn ook behoorlijk indrukwekkend, want ze hebben de halve finales van de competitie bereikt. Ze versloegen Tottenham bij de laatste 16 en Napoli in de kwartfinales. Helaas bleken ze in de halve finales zwakker te zijn dan hun lokale rivaal Inter en werden ze met 3-0 verslagen. Dit seizoen vielen vooral de aanvallers Rafael Leao en Olivier Giroud, evenals doelman Mike Maignan, op als prominente spelers bij de Rossoneri. Leao maakte dit seizoen 13 goals en 8 assists en gaf leiding aan de offensieve formatie van AC Milaan. Giroud daarentegen scoorde 12 doelpunten en assisteerde vijf keer. En doelman Mike Maignan was dit seizoen moeilijk te passeren. Hij hielp AC Milaan aan veel belangrijke overwinningen, waaronder één tegen Napoli in de Champions League. De balans tussen jeugd en ervaring is een winnende formule van Milaan. Bovendien stimuleert de aanwezigheid van iemand als Zlatan Ibrahimovic andere spelers ongetwijfeld om nog harder te werken en het beste van zichzelf te geven.

Napoli

Voordat het seizoen begon, verkocht de club belangrijke spelers zoals Lorenzo Insigne en Kalidou Koulibaly, en contracteerde supertalenten zoals Khvicha Kvaratskhelia en Kim Min-jae met goedkope contracten. We zagen Victor Osimhen uitgroeien tot de meest gewilde spits in Europa – en dat alles terwijl ze de totale loonlijst met 30-35% verminderden.

Onder Luciano Spalletti was Napoli het meest verrassende team van het jaar en het spannendst om naar te kijken. We zagen bij hen een combinatie van kwaliteit en consistentie op zowel het Italiaanse als het Europese voetbalveld. Ze wisten de Scudetto veilig te stellen met het gelijkspel tegen Udinese, 6 wedstrijden voor het einde van het seizoen.

Elke formatie was opgebouwd met getalenteerde jonge spelers en het gehele team was goed gecoördineerd en functioneerde perfect. Dit was absoluut een baanbrekend seizoen in de carrière van twee jonge spitsen, Kvaratskhelia en Osimhen, die zich ontpopten tot de leidende figuren van Napoli en de meest gewilde supersterren in het Europese voetbal. De beslissende speler van Napoli, Piotr Zielinski, had het zijn seizoen van zijn leven, zorgde voor belangrijke assists en regisseerde het spel van het gehele team. Napoli heeft het dit jaar ook geweldig gedaan in de Champions League. Ze zorgden voor verrassingen dit seizoen en voetbalkenners hadden al het vermoeden dat Napoli de finale van deze competitie zou bereiken.

Helaas gingen de Rossoneri door na hun tegenvallende kwartfinale tegen AC Milaan. Ze werden uitgeschakeld, ondanks dat ze in beide wedstrijden beter waren. Toch zouden we de prestaties van Napoli dit seizoen als historisch moeten beschouwd. Ze waren namelijk de winnaar in hun CL-groep door Liverpool met 4-1 en Ajax met 6-1 te verslaan. In de knock-outfase versloegen ze Eintracht Frankfurt met 5-0 voordat ze hun verlies tegenover Milaan moesten incasseren. Echter, we hebben toch respect voor deze kampioen van Italië.

Andere teams

AS Roma

Afgelopen seizoen wist AS Roma de Conference League te winnen, dus in het seizoen 2022/23 stond deze ploeg van Mourinho veel hoger. In het begin van het seizoen waren hun prestaties nog niet noemenswaardig. Het was voor hen lastig om hun hoge vorm in stand te houden. Ze behaalden wel goede resultaten, zoals een gelijkspel tegen Juventus of een overwinning tegen Inter in de Serie A. In de Europa League speelden ze echter niet goed, ondanks hun zwakkere tegenstanders, en verloren van Ludogorets en Real Betis. De spelers van AS Roma gaven echter niet op en vochten dapper tegen lastige tegenstanders. Ze slaagden er gelukkig in om de 2e plaats in de groep te veroveren en zich te kwalificeren voor de play-offs. Na een zeer spannende wedstrijd tegen Salzburg (2-1 werd het) kwalificeerden ze zich voor de knock-outfase. Hoewel ze geen favorieten waren, wonnen ze met gemak van grote teams zoals Real Sociedad en Feyenoord (de kampioen van Nederland dit seizoen!). In de halve finale kwamen ze tegenover een gelijkwaardige tegenstander te staan, namelijk Bayer Leverkusen. Na een prachtig doelpunt van Edoardo Bove wonnen ze verdiend met 1-0 als totale score en gingen ze door naar de finale. In de wedstrijd om de kampioenstitel speelden ze met het legendarische team van deze competitie: Sevilla. Het was een ongelooflijk spannende, gelijkwaardige wedstrijd en na 120 minuten was de stand nog steeds 1-1. Alleen met strafschoppen kon de winnaar worden bepaald. Sevilla won, vooral dankzij de uitstekende vorm van hun keeper Bono. Desondanks deze uitslag, mag AS Roma afgelopen seizoen als zeer succesvol beschouwen. De duidelijke leiders van het team waren El Shaarawy, Wijnaldum en Zalewski, maar het team als geheel functioneerde goed en speelde geweldig samen. Dus het zal ons benieuwen hoe ver ze volgend seizoen kunnen komen.

Fiorentina

Fiorentina verraste hun fans door de finale van de Conference League te bereiken. Hoewel hun seizoen in de Serie A zeker niet als succesvol kan worden beschouwd, omdat ze volgend seizoen niet eens kunnen deelnemen aan de kwalificaties voor de Conference League, waren hun prestaties op de Europese velden toch heel goed te noemen. Ze kwamen zonder problemen verder dan de groep en in de knock-outfase stonden ze tegenover Sivasspor, Lech Poznan en Basel. Vooral de wedstrijd tegen Basel in de halve finale ging ongelooflijk gelijk op en in de extra tijd scoorde Fiorentina een doelpunt in de laatste minuut, waardoor strafschoppen niet meer nodig waren. Zo kwalificeerden ze zich voor de finale waarin ze tegen West Ham speelden. Het Engelse team was toen niet in een geweldige vorm en is zelfs 14e in de Premier League geworden. Ze presteerden echter weer wel heel goed in deze finale en wisten in de 90e minuut het winnende doelpunt te scoren. Fiorentina moest de superioriteit van hun rivalen erkennen, maar de 2e plaats in de Europese competitie was een absoluut succes voor deze ploeg uit Florence. De belangrijkste spelers voor Fiorentina dit seizoen waren de spitsen Cabral en Jovic. Een andere sterke speler was Bonaventura, die het tempo van het spel op het middenveld bepaalde.

Zullen de Italiaanse teams volgend seizoen opnieuw succesvol zijn? Ontdek het zelf en beleef de geweldige sfeer van het Italiaanse voetbal tijdens een voetbalreis die je natuurlijk via ons boekt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *