Seizoenoverzicht: hoogtepunten uit het bijzondere voetbalseizoen 2022-23

Jammer dat we afscheid van seizoen 22/23 moeten nemen. De afgelopen 10 maanden waren opwindend, vol onverwachte wendingen. Nu hebben we voor jou een uitgebreide lijst samengesteld met de spectaculairste wedstrijden, verbluffende doelpunten en boeiendste verhaallijnen uit deze campagne. Dit is onze nieuwe blog over het Europese voetbalseizoen 22/23. Welkom!

Beste team

Er kan er maar één de winnaar zijn in deze categorie en de meeste voetbalfans zullen het daarmee eens zijn. Manchester City heeft dit seizoen volledig gedomineerd. De ploeg van Pep Guardiola wordt al jaren gezien als een van de beste van Europa, maar pas dit seizoen hebben ze hun dominantie bewezen door de treble te winnen, namelijk de titel in de Premier League, FA Cup en Champions League. Hun belangrijkste zet was het tekenen van een deal met Erling Haaland, die de leidende figuur van het team is geweest en dit seizoen maar liefst 52 doelpunten heeft gemaakt. Hij eindigde op nummer 1 bovenaan de scorelijst van de Premier League en de Champions League, iets wat niet veel spelers hebben bereikt. Het hele team van Pep Guardiola leek op een goed geoliede machine die in de meest cruciale fases van het seizoen niet faalde. Met gemak versloegen ze Arsenal in de titelrace van de Premier League en overwonnen daarmee een van de beste teams ter wereld in de Champions League: Real Madrid. De laatste wedstrijd tegen Inter was een geweldig bewijs van de superioriteit van Manchester City dit seizoen. City was niet alleen de beste op het gebied van gewonnen trofeeën, maar ook qua speelstijl. Deze ploeg speelt nu het meest visueel aantrekkelijke voetbal: extreem aanvallend, agressief en gericht op langdurig balbezit en positiewissel. Dit alles zou niet haalbaar zijn geweest zonder het voetbalgenie achter dit alles, namelijk Pep Guardiola.

Beste verhaallijn

Voor de start van het seizoen heeft deze club een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in hun rooster. Ze namen daarbij afscheid van spelers met een lange staat van dienst zoals Lorenzo Insigne en Kalidou Koulibaly, en haalden bovendien veelbelovende talenten zoals Khvicha Kvaratskhelia, Kim Min-jae en Victor Osimhen in huis. Achteraf bleek dat deze nieuwe spelers gedurende het seizoen een essentiële rol in het succes van het team speelden.

Onder leiding van Luciano Spalletti groeide Napoli uit tot een van de meest verrassende teams van het jaar. Ze wisten ook het publiek te boeien met hun uitzonderlijke prestaties en niet aflatende consistentie op zowel het nationale als het Europese voetbalveld. Napoli heeft na 33 jaar eindelijk de Scudetto te pakken tijdens een ongelooflijk seizoen vol intense emoties en onvergetelijke overwinningen. Dit hebben ze na jaren van overheersing door Juventus, AC Milan en Inter bereikt, waardoor het des te specialer is voor Napoli en hun fans. Met een 1-1-gelijkspel tegen Udinese konden ze hun overwinning veiligstellen met nog zes wedstrijden te gaan in het seizoen. De stad werd daarna overspoeld met een overweldigend gevoel van vreugde en er leek nooit een einde te komen aan de festiviteiten. De laatste keer dat ze de titel wonnen, hadden ze misschien wel de beste speler aller tijden in het team, namelijk Diego Maradona. De gloriedagen van Napoli zijn dus terug.

In het Napoli-team zag men in elke formatie een opmerkelijke vertoning van jong talent, dat een uitstekende coördinatie liet zien en naadloos als een eenheid functioneerde. Het onlangs afgesloten seizoen was getuige van de opkomst van twee veelbelovende spitsen, Kvaratskhelia en Osimhen. Zij hebben Napoli niet alleen naar succes geleid, maar trokken ook de aandacht van Europese topclubs. Ze werden hierdoor zeer gewilde supersterren in de voetbalwereld. We zagen ook ongelooflijke statistieken van de eerste speler die dit seizoen 14 keer scoorde en 17 keer assisteerde. Osimhen werd daarentegen topscorer in de Serie A en maakte in 22/23 in totaal 31 doelpunten in alle competities. Piotr Zielinski, de spelverdeler van Napoli, had ook een uitzonderlijk seizoen. Hij zorgde voor de cruciale assists en gaf vakkundig leiding aan het middenveld van het team.

Titelraces

Het seizoen 22/23 kende ook adembenemende titelraces. In de Bundesliga was de strijd tussen Bayern München en Borussia Dortmund bijzonder hevig en de winnaar werd pas in de allerlaatste seconden van de laatste wedstrijd van het seizoen bepaald. Borussia stond toen het grootste deel van het seizoen bovenaan, maar Bayern zat ze altijd op de hielen. Daarna ging Borussia met 2 punten voorsprong de laatste wedstrijd van het seizoen in, maar Bayern dreigde met een beter doelsaldo te eindigen. Borussia speelde met 2-2 gelijk tegen Mainz na een doelpunt in de blessuretijd. Bayern en Köln speelden hun wedstrijd op hetzelfde moment en de stand werd 1-1. Met zulke resultaten zou Borussia het Duitse kampioenschap gaan winnen. Plotseling, in de 89e minuut, ontving het jonge talent Jamal Musiala de bal en scoorde een prachtig doelpunt waarmee de Bundesliga-titel werd verzilverd. Het is lang geleden dat we zo’n competitieve titelstrijd hebben mogen zien, waarbij de uitkomst tot in de laatste minuut van de allerlaatste wedstrijd onzeker was.

In de Premier League zijn we weer getuige geweest van een spannende titelrace. Onverwachts bleek Arsenal het sterkste team te zijn gedurende het grootste deel van het seizoen, en ze hadden een grote voorsprong na de najaarsronde. Hun vorm nam in de lente echter sterk af en hun voorsprong op de City verdampte. Aan het einde van het seizoen hield City een hoog tempo vast en versloeg Arsenal met 4-1, waarmee ze hen konden passeren in de race om het kampioenschap. Ze eindigden het seizoen als eerste en namen de titel mee naar huis.

Topscorers in alle competities

Erling Haaland – 52 doelpunten en MVP van dit seizoen volgens ons

Kylian Mbappe – 40 doelpunten

Robert Lewandowski – 33 doelpunten

Harry Kane – 32 doelpunten

Top 3 wedstrijden

Liverpool – Manchester United 7-0

Manchester City – Real Madrid 4-0

Koln – Bayern München 1-2

Mooiste doelpunten

Doelpunt van Pedro Goncalves tegen Arsenal

Doelpunt van Julio Enciso tegen Man City

Doelpunt van Gündogan tegen Man Utd – FA Bekerfinale

Doelpunt van Michael Olise tegen Man Utd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *