Topscorers in het Engelse voetbal

Er zijn verschillende topscorers in het Engelse voetbal geweest die boven de rest uitstaken en voor altijd hun stempel op de geschiedenis hebben gedrukt. Deze uitmuntende spelers hebben het publiek versteld doen staan met hun doelpunten, verbrijzelden records en zullen voor altijd in ons voetbalgeheugen gegrift blijven. We kijken naar de beste doelpuntenmakers in het Engelse voetbal aller tijden:

1. Alan Shearer

Met 260 is Alan Shearer recordhouder voor meest gescoorde doelpunten in de geschiedenis van de Premier League. Met 34 doelpunten was hij ook lange tijd recordhouder van de meeste doelpunten per seizoen in deze competitie. In 1994 werd hij door de Football Writers’ Association uitgeroepen tot Speler van het Jaar en in 1995 werd hij ook nog eens PFA-Speler van het Jaar.

2. Harry Kane

Harry Kane is ongetwijfeld de meest consistente Premier League-spits van de afgelopen tien jaar. Nadat hij in 2018 werd benoemd tot aanvoerder van Engeland, dienden het WK en het EK 2020 als showcase voor Kane’s leiderschap en waarde voor het team.

Met 213 doelpunten in 320 optredens in de Premier League staat Kane op de tweede plaats en overtreft daarbij Wayne Rooney.

Hij schreef geschiedenis op 23 maart 2023, toen hij met succes zijn penalty omzette in de 2-1-overwinning van Engeland op Italië in hun Euro 2024-kwalificatiewedstrijd.

3. Wayne Rooney

Hij wordt gezien als een van de meest talentvolle en belangrijkste spelers in de geschiedenis van het Engelse voetbal. Wayne Rooney bracht 13 jaar door bij Manchester United, begon in 2004 en scoorde 253 goals in 559 wedstrijden, met vele onvergetelijke momenten. Bovendien is hij vaker voor Engeland uitgekomen dan welke andere buitenspeler dan ook. Hij werd in 2022 opgenomen in de Premier League Hall of Fame nadat hij in 2004 de Golden Boy Award had gewonnen.

4. Andrew Cole

Met 187 doelpunten zonder penalty’s staat Andy Cole op de vierde plaats als Premier League-scorer aller tijden. Op 22-jarige leeftijd nam hij ook de Gouden Laars van de Premier League in ontvangst. Voor zijn club, Newcastle United, is hij nog steeds recordhouder voor meest gescoorde doelpunten in een seizoen, namelijk 41 in 1993/94.

5. Sergio Agüero

Met 184 doelpunten staat hij op de vijfde plaats aller tijden als doelpuntenmaker in de Premier League en is hij de hoogste niet-Engelse topscorer. Hij vestigde als speler het record van de meeste doelpunten in de Premier League voor een club, totdat hij in 2022 werd ingehaald door Harry Kane. Een van de hoogtepunten uit zijn carrière was toen Agüero in 2012 in de laatste seconden het winnende doelpunt scoorde, waardoor Manchester City voor het eerst in 44 jaar de Premier League won.

6. Frank Lampard

West Ham United was Lampards eerste club, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en zijn immense potentieel liet zien.  Maar bij Chelsea begon hij zich pas echt te ontwikkelen tot de sublieme voetballer die hij uiteindelijk werd. Tijdens zijn dertien jaar bij Chelsea werd Lampard de beste doelpuntenmaker aller tijden voor deze club, met 211 doelpunten in alle competities.

7. Thierry Henry

In totaal scoorde hij 228 goals tijdens zijn Arsenal-carrière, waarvan 175 in de Premier League. Thierry Henry heeft de Gouden Laars vaker gewonnen dan wie dan ook in de Premier League, namelijk maar liefst vier keer. Hij leverde een zeer belangrijke bijdrage aan de overwinningen van de Franse nationale ploeg tijdens de FIFA World Cup 1998 en het UEFA Europees Kampioenschap 2000.

8. Robbie Fowler

Tijdens zijn periode bij Liverpool, van 1993 tot 2001, beleefde hij zijn beste tijd als topscorer. In de Premier League maakte hij in totaal 183 doelpunten voor Liverpool, waarmee hij de bijnaam “God” verdiende van zijn fans. Hij werd ook beroemd omdat hij zijn doelpunten op een aparte manier vierde, hij deed dan namelijk alsof hij de lijn opsnoof (vanwege zijn vermeende cocaïnegebruik ). Hiermee gaf hij zijn toch al overtuigende optredens wat extra stijl, vond men.

9. Jermain Defoe

Defoe’s carrière begon bij West Ham United, waar hij zijn capaciteiten ontwikkelde en al op jonge leeftijd zijn voetbaltalent voor doelpunten liet zien. Maar bij Tottenham Hotspur werd hij pas echt succesvol en vestigde zich als een van de meest productieve spitsen van zijn generatie. Door zijn consistente scoringsvermogen in acht periodes bij zes verschillende Premier League-clubs kreeg hij een behoorlijke fanbase. Vanwege zijn 162 doelpunten in de Premier League, waaronder 91 in 276 wedstrijden voor Tottenham Hotspur, staat hij als topscorer op de negende plaats in de geschiedenis van de competitie.

10. Michael Owen

Op de ranglijst met topscorers in het Engelse voetbal, staat Michael Owen op de 10e plaats. In totaal scoorde hij 158 goals in 297 optredens voor Liverpool, waarvan 118 goals in 216 Premier League-wedstrijden. The Reds erkenden hem als een van de beste spelers in het Engelse voetbal vanwege zijn geweldige prestaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *