Grootste transferflops in de voetbalgeschiedenis

Harry Maguire: van Leicester naar Manchester United

Nadat hij bij Leicester met enkele goede prestaties naam had gemaakt in het centrum van de verdediging, trok Maguire de belangstelling van verschillende clubs, waaronder de Red Devils. Nadat een eerste bod van 70 miljoen pond niet werd beantwoord, overtuigde Manchester United daarna Leicester met een astronomisch bod van 80 miljoen pond, waardoor hij de duurste verdediger in de wereldgeschiedenis werd. Daarmee werd de transfersom voor Virgil Van Dijk van 75 miljoen pond ook nog eens overboden. Hoewel deze Engelse international in januari 2020 werd uitgeroepen tot aanvoerder van de club, zijn veel experts en de voetbalgemeenschap het er allemaal over eens dat Maguire zijn transfersom niet waar heeft gemaakt. Daarnaast hebben zijn gebrek aan tempo en trage reacties ertoe geleid dat hij een gemakkelijk doelwit is geworden voor de aanvallers van de tegenstander. Old Trafford zorgt altijd voor een unieke ervaring, dus boek snel een voetbalreis bij ons.

Phillipe Coutinho: van Liverpool naar Barcelona

Toen hij in 2013 voor een luttel bedrag van 8,5 miljoen pond bij het Italiaanse Inter Milaan voor de Reds tekende, wisten maar weinig mensen wie deze Braziliaan was. Tijdens zijn vijfjarige periode op Anfield heeft Coutinho naam gemaakt door als linksbuiten van een aanvallend driemanschap of als nummer tien op te treden. Naast spectaculaire doelpunten en vele assists stond deze kleine behendige spits ook bekend om zijn dribbelvaardigheid. In 2018 was onder meer Barcelona in hem geïnteresseerd en bracht zijn transfer tot stand door Liverpool een bedrag van 142 miljoen pond te betalen. Helaas kreeg hij bij deze nieuwe club weinig speeltijd en had aanpassingsmoeilijkheden ten aanzien van zijn speelstijl en de dynamiek van het team. Nadat hij was uitgeleend aan zowel Bayern München als Aston Villa, werd hij later definitief verkocht aan laatstgenoemde club en stond daarna bekend als een van de slechtste investeringen uit de geschiedenis.

Jack Grealish: van Aston Villa naar Manchester City

Deze opvallende en vaardige linkervleugelspeler speelde van 2012 tot 2021 bijna tien jaar bij zijn geliefde thuisclub. Daarna gaf Manchester City hem een zesjarig contract van 100 miljoen pond en werd hij daarmee de duurste Engelse speler in de voetbalgeschiedenis. Grealish was een gevestigde speler in de Premier League en werd terecht bewonderd om zijn capaciteiten als belangrijkste man bij Aston Villa. Maar zelfs deze speler zal zelf beamen dat zijn prestaties tot nu toe onder de maat zijn, met slechts vier doelpunten in 34 optredens. Het zal dus lastig voor hem worden om zijn plek in de basisopstelling van Pep Guardiola’s mannen te behouden.

Kepa Arrizabalaga: van Athletic Bilbao naar Chelsea

Deze Spaanse doelman trok in de zomer van 2018 de belangstelling van veel grote Europese teams, vanwege zijn indrukwekkende en consistente prestaties voor de Baskische club Athletic Bilbao. Behalve dat hij een uitstekende stopper is en over snelle reflexen beschikt, is zijn grootste troef het daarbij inzetten van subliem voetenwerk en zijn technische vaardigheden. Hij verhuisde naar Chelsea voor een enorm bedrag van 72 miljoen pond, waardoor hij de duurste keeper ter wereld werd. Na een twijfelend begin qua prestaties, daalde zijn vorm zodra Lampard als coach aantrad en werd hij als nummer 2 op de bank gezet in plaats van Willy Caballero. Maar toen werd Édouard Mendy voor veel geld binnengehaald en de nieuwe nummer één. Daarna begon men bij Chelsea over de toekomst van de Spanjaard te twijfelen. Hoewel hij nog steeds een opleving kan hebben, is de transferperiode helaas voor Chelsea en deze speler nog lang niet verlopen.

Paul Pogba: van Juventus naar Manchester United

Manchester United verloor Paul Pogba in 2012 transfervrij aan Juventus, en tien jaar later gebeurde precies hetzelfde. Daar komt nog bij dat ze in 2016 89,5 miljoen pond voor de Franse centrale middenvelder hadden betaald. Ze hadden toen hoge verwachtingen, omdat hij in de Serie A bij Juventus had laten zien dat hij een van de beste middenvelders ter wereld zou kunnen worden. Terwijl Pogba in een Frans shirt voortdurend kwaliteit heeft geleverd, kan hetzelfde niet op clubniveau worden gezegd. Hij toonde namelijk vaak een gebrek aan passie en inzet, waardoor veel fans blij waren dat hij terugging naar Italië. Helaas bleek Pogba voor de club uit Old Trafford een van de grootste flops in de clubgeschiedenis te zijn geweest.

Romelu Lukaku: van Inter Milaan naar Chelsea

Lukaku keerde in 2021 terug naar zijn voormalige club Chelsea en gaf aan dat hij daarmee iets af wilde ronden. Thomas Tuchel keek uit naar zijn doelpunten als laatste stukje in zijn eigen puzzel, en vertrouwde op zijn bewezen staat van dienst als doelpuntenmaker in de Premier League, want hij speelde eerder bij Chelsea, Manchester United en West Brom. Helaas ging het bij zijn terugkeer niet volgens plan voor Chelsea en de Belgische spits. Vijftien doelpunten in vierenveertig wedstrijden voor een speler die 119 miljoen dollar kostte, was gewoon niet goed genoeg. Het werd hem bovendien niet in dank afgenomen toen hij halverwege het seizoen een interview gaf voor Sky Italia, waarin hij zijn liefde voor zijn voormalige club Inter uitte en verbazingwekkend genoeg ook nog kritiek uitte op de tactiek van zijn coach Thomas Tuchel. Hierna was er geen toekomst meer voor hem in Londen en kon hij een uitleenbeurt bij Inter Milaan krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *