Barcelona’s gouden generatie van 2010

Velen zullen beweren dat het Barcelona-team van 2010 het beste team aller tijden is.

Pep Guardiola verving Frank Rijkaard in 2008 als coach, maar velen binnen de club en in de media twijfelden aan de terechtheid van zijn promotie vanuit B-team. Hij zorgde echter direct voor impact op dit team. De promotie van Sergio Busquets vanuit Barcelona B gaf daarnaast meer zekerheid op het middenveld, waardoor Xavi en Iniesta met meer creatieve vrijheid konden spelen. Ze wonnen in dat jaar La Liga, maar dat was alleen nog maar het begin.

Het volgende seizoen was de strijd om de La Liga-titel veel intenser, maar Pep en zijn team wonnen opnieuw en versloegen hun rivalen Real Madrid met 3 punten, waardoor ze met 99 punten eindigden. Dit werd bereikt ondanks een tactische verschuiving van Guardiola, die een meer vloeiende aanval verruilde voor Samuel Eto’o en Zlatan Ibrahimovic.

Real Madrid haalde Jose Mourinho binnen, de man die Messi & co een jaar eerder uit de Champions League had geknikkerd, om te proberen de Barcelona-dominantie te stoppen. Hiermee begon een van de grootste coachrivaliteiten in de geschiedenis van het voetbal. Uiteindelijk stond zelfs de grote Portugees machteloos tegenover Barcelona’s gouden generatie.

Thierry Henry vertrok naar New York, vervangen door David Villa, en Lionel Messi was op dreef. Het seizoen 2010/11 was het jaar dat de kleine Argentijn de beste speler ter wereld werd. Hij won de Ballon d’or de twee seizoenen daarvoor, maar ook in dit seizoen, en zijn voetbalkunsten op het veld waren magisch.

Ze begonnen het seizoen in topvorm door Racing Santander met 3-0 te verslaan, en Messi, Iniesta en Villa op het scorebord. Het weekend erop ging het niet zoals gepland en verloren ze met 2-1 van het pas gepromoveerde Hercules.

Velen beschouwden dit Barcelona-team als een enigszins “soft” team, dat de mentale kracht miste om een verlies tegen een veel zwakkere tegenstander te boven te komen, maar men had ongelijk. Acht dagen later ging Barca immers naar Atletico Madrid en behaalde daar een zwaar bevochten 2-1-overwinning. Daarna volgde een ongelofelijke ongeslagen reeks van 20 wedstrijden, waarvan ze er 19 wonnen, één gelijkspeelde, 67 doelpunten scoorden en er slechts negen tegen kreeg.

Als je dit Barcelona-team zag spelen, geloofde je gewoon je ogen niet. Pep Guardiola had voortgebouwd op het totaalvoetbal van Johan Cruyff en iets moois gecreëerd dat “tiki-taka-voetbal” heette. Dit bestond voornamelijk uit snelle progressieve passings via kleine driehoekjes, gebruikmakend van het immense talent van middenvelders zoals Xavi en Iniesta, terwijl Messi in een “nep-negen” de verdediging liet lijden.

Ondanks de inspanningen van Mourinho en Real Madrid was Barcelona toen voorbestemd om La Liga te winnen. Ze versloegen Los Blancos in de finale met vier punten. De 102 competitiedoelpunten van Real, 40 gemaakt door Cristiano Ronaldo, bleken niet voldoende te zijn om de voetbalmachine van Pep Guardiola te stoppen. Mourinho heeft ze echter wel verslagen in de Copa del Rey-finale, dus dat was tenminste nog iets.

Toen La Liga en de Copa del Rey achter de rug waren, kon Barcelona zich richten op de Champions League. Ze hadden daarbij verrassend genoeg een relatief gemakkelijke groepsfase gedomineerd, door te winnen van Kopenhagen, Rubin Kazan en Panathinaikos.

Ze stonden tegenover Arsenal in de 8e finale, nadat ze de eerste wedstrijd in Londen met 2-1 hadden verloren. Maar ze zorgden daarna in Barcelona voor een revanche met een 3-1-overwinning, waarbij Messi twee keer scoorde. Misschien waren ze toen wel door de scheidsrechter bevoordeeld, maar hun voetbal was geweldig.

Vervolgens stonden ze tegenover de Oekraïense sterren van Shakhtar Donetsk. De Blaugrana hebben in Camp Nou tijdens de kwartfinale echter met gemak van hun tegenstanders gewonnen met 5-1. Iniesta, Dani Alves, Pique, Keita en Xavi waren verantwoordelijk voor deze doelpunten. Ze wonnen vervolgens de 2e wedstrijd met Messi die het enige doelpunt maakte in de 43e minuut.

Het werd een El Classico-gelijkspel om nooit te vergeten in de halve finale. In de eerste wedstrijd ging het er heftig aan toe toen vijf spelers de gele kaart kregen en twee zelfs direct de rode kaart. De eerste rode kaart werd gegeven aan de Barcelona-doelman Jose Pinto na een woordenwisseling met Real-spelers en staf op de bank. Pinto speelde niet, dus Barcelona bleef op volle sterkte. Pepe deed vervolgens waar hij goed in was en kreeg direct rood voor een gevaarlijke tackle op Dani Alves. De wedstrijd eindigde in 2-0 voor Barca, en Messi maakte beide doelpunten.

Mourinho probeerde te doen waar hij het jaar daarvoor zo succesvol in was geweest bij Inter Milaan, maar Barcelona had geleerd van die nederlaag. De tweede wedstrijd eindigde met 1-1, waarbij Real Madrid 5 gele kaarten kreeg. Het leek alsof ze niet kwamen om te voetballen, maar om Barcelona de les te lezen. Dit werkte echter niet.

Guardiola & co troffen de allerbeste spelers die Engeland te bieden had in de finale. Het Manchester United van Sir Alex Ferguson was op dat moment de dominante kracht in de Premier League, maar zelfs Fergie wist dat er iets heel bijzonders nodig was om dit Barcelona-team te verslaan.

Voor de wedstrijd beschreef Sir Alex het middenveld van Barcelona als een “carrousel” en dat was ook precies wat hij kreeg. Wayne Rooney maakte het vroege doelpunt van Pedro ongedaan, maar daarna had Manchester geen antwoord meer.

De Lionel Messi-show begon en deze kleine, maar behendige aanvaller sprong over Rio Ferdinand heen en zette daarna met een prachtige kopbal Barcelona op een 2-1-voorsprong. Daarna leek Manchester United niet meer aan de bal te komen. De “carrousel” bleef echter draaien en David Villa maakte in de 69e minuut definitief een einde aan de wedstrijd.

De wedstrijd eindigde met 3-1 en Pep Guardiola won zijn eerste Champions League, waarmee hij de erkenning kreeg die hij zo terecht verdiende. Barcelona was het beste team ter wereld dankzij hun ongelooflijke gouden generatie. Spelers als Messi, Xavi, Iniesta, Puyol, Pique en vele anderen zullen de geschiedenis ingaan als de beste ploeg aller tijden. Boek een voetbalreis bij ons naar de thuisbasis van het iconische tiki-taka-voetbal en ga naar een wedstrijd in Camp Nou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *