Voetbalreizen naar de Copa del Rey
De Copa del Rey is in Spanje waanzinnig populair. Door de grote concurrentie om de titel wordt ook de beker als een grote prijs gezien. Waar de titel vaak voor de grote drie (Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid) is weggelegd, is de Copa geregeld een prooi voor een club uit de subtop of middenmoot. In de Copa del Rey ben je dan ook verzekerd van volle stadions en duels op het scherpst van de snede .
De Copa del Rey (King’s Cup) werd voor het eerst georganiseerd in 1903, onder de naam ‘Spaans Kampioenschap.’ Het werd dan ook beschouwd als het nationale kampioenschap, totdat in 1929 de Primera División werd opgericht. Tegenwoordig is de Copa del Rey enorm populair in Spanje. De bekercompetitie staat dan ook bol van de verrassingen. Zelfs de topclubs zijn de laatste jaren weleens gesneuveld tegen een club van het tweede of zelfs derde niveau.
Aan het toernooi doen sinds liefst 116 clubs mee. Dit zijn alle 42 clubs van La Liga en La Liga 2 en de best geklasseerde clubs van het derde tot en met het zesde niveau. Tweede elftallen zijn uitgesloten van deelname. De clubs nemen het tegen elkaar op via het knock-out systeem. Alleen in de halve finale spelen de clubs thuis en uit tegen elkaar. De topclubs stromen in bij de laatste 32. Sinds 2019 wordt er een vaste locatie aangewezen voor de finale, voor de duur van vier jaar. Tot en met 2023 is dat het Cartuja-stadion in Sevilla.
De winnaar kwalificeert zich voor de Europa League. Als de club zich al via de competitie heeft geplaatst voor Europees voetbal, dan gaat de plek naar het hoogste team in de competitie-eindstand dat zich nog niet had geplaatst. Daarnaast plaatsen beide bekerfinalisten zich voor het toernooi om de Spaanse Supercup.
Bij Voetbalreizen vind je tickets voor alle topduels uit de Copa del Rey. Daarbij ben je verzekerd van plaatsen naast elkaar in het stadion.
Bekijk alle Copa del Rey voetbalreizen
Op deze pagina hebben we allerlei nuttige info verzameld die helpt ter voorbereiding bij jouw voetbalreis naar een duel in de Copa del Rey. In het overzicht hieronder zie je wat je zoal kunt verwachten.
- De topclubs uit de Copa del Rey
- Andere interessante clubs voor een Copa del Rey voetbalreis
- Trivia: 10 bijzondere feiten over de Copa del Rey
- De meest memorabele Copa del Rey-wedstrijden
- Top 10 beste spelers uit de geschiedenis van de Copa del Rey
- De bekendste stadions uit de Copa del Rey
De topclubs uit de Copa del Rey
FC Barcelona
FC Barcelona is de meest succesvolle club in de Copa del Rey. Van de 42 finales die de club speelde, werden er liefst 31 gewonnen. De laatste dertien seizoenen leverden zelfs tien Copa’s op. Van 2015 tot en met 2018 werden er vier bekers op rij gewonnen. In de finale van 2021 overklaste FC Barcelona in een galavoorstelling Athletic Bilbao met 4-0, in wat het laatste Copa del Rey-duel voor Lionel Messi bleek te zijn. In het seizoen 2021-2022 nam Bilbao wraak door de Catalanen al vroeg in het toernooi uit te schakelen.
Athletic Bilbao
Hoewel Athletic Bilbao niet bij de allergrootste Spaanse clubs hoort, is het in de Copa del Rey de meest succesvolle club ná FC Barcelona. Met 23 bekerwinsten laat het Real Madrid achter zich. Wel moet worden aangetekend dat 16 van deze bekers al voor de Tweede Wereldoorlog werden gewonnen, en de laatste winst stamt uit 1984. Daarna haalde de club nog zes keer de finale, maar alle keren werd deze verloren. Zowel in 2020 als 2021 bereikte de club de eindstrijd. Omdat de finale van 2020 een jaar werd uitgesteld wegens de Covid-epidemie, werden beide finales in een periode van twee weken gespeeld. Helaas verloor Bilbao beide wedstrijden, waardoor het nog steeds wacht op zijn eerste bekerwinst sinds 1984.
Real Madrid
Waar Real Madrid qua landstitels de absolute nummer één is, laat de club het in de Copa del Rey vaak afweten. De Koninklijke stond wel 39 keer in de finale, maar won er daarvan slechts negentien en verloor er liefst twintig. De laatste bekerwinst stamt alweer uit 2014, toen FC Barcelona met 2-1 werd verslagen. Sindsdien is Madrid er zelfs niet eens meer in geslaagd om de finale te halen. In het seizoen 2022/2021 blameerde de club zich zelfs tegen derdeklasser Alcoyano.
Atlético Madrid
Na de cupfighters FC Barcelona, Athletic Bilbao en Real Madrid mag Atlético zich the best of the rest noemen. De Madrilenen wonnen de Spaanse beker tienmaal. Toch won de vechtploeg er deze eeuw slechts één: in 2013. Een legendarische cupwinst, want in de finale werd stadgenoot Real Madrid in zijn eigen stadion met 2-1 verslagen. Sindsdien wist Atlético de finale niet meer te halen, en zette zich de laatste jaren vooral voor schut. Zowel in 2019 (Girona FC), 2020 (Cultural Leonesa) als in 2021 (Cornellà) vloog Atlético Madrid eruit tegen een semiprofclub uit de lagere regionen.
Valencia
Acht keer wist Valencia FC de Copa del Rey te winnen. Voor het laatst in 2019, toen het FC Barcelona pootje lichtte. De Catalanen gingen voor een Spaans record van vijf Copa-winsten op rij, maar Valencia wist met 2-1 te winnen. Ook in 2022 werd de finale weer gehaald. Aangezien het de laatste jaren in de competitie niet meer zo wil vlotten, is de Copa del Rey voor Valencia de grootste kans op een prijs en Europees voetbal.
Sevilla FC
Sevilla FC staat in Europa bekend als cupfighter, met liefst zes Europa League-bekers in de afgelopen vijftien jaar. Dat zijn er meer dan het aantal nationale bekers dat de club wist te winnen. Negen keer stond Sevilla FC in de finale, vijf keer won het de Copa del Rey. Na de laatste winst in 2010 stond de club ook in 2016 en 2018 in de finale, maar beiden gingen verloren tegen FC Barcelona. De sfeer in het Estadio Ramón Sánchez is uniek, zeker als het hele stadion voor het beginsignaal de ‘Himno Centenario’ ten gehore brengt.
Andere interessante clubs voor een Copa del Rey voetbalreis
Naast de grote topclubs biedt de Copa del Rey ook kansen voor de kleinere clubs. Een blik op andere interessante clubs om te bezoeken in het kader van de Copa del Rey.
Real Betis
Real Betis haalde tot 2022 vier keer de finale en won de Copa del Rey twee maal. In 2005 gebeurde dat voor het laatst. Maar in 2022 wist de club uit Sevilla na 18 jaar eindelijk weer de finale te halen. Opvallend is dat clublegende Joaquín, in 2022 inmiddels 40 jaar oud, er in beide finales bij was.
Rayo Vallecano
Cultclub Rayo Vallecano is vooral bekend als de volksclub van Madrid, met een linksgeoriënteerde aanhang. In tegenstelling tot de twee grote stadsgenoten is de prijzenkast van de club nog leeg. In 2001 haalde Rayo Vallecano wel de kwartfinale van de UEFA Cup, maar het mocht daaraan alleen meedoen vanwege winst in het fairplay-klassement een seizoen eerder.
In 2021-2022 was de club echter dichterbij dan ooit, toen het de halve finale van de Copa del Rey haalde. In die halve finale werd thuis met 1-2 verloren van Real Betis. In het uitduel kwam Vallecano tien minuten voor tijd op 0-1, waarmee er verlengd zou worden. Maar in de 92e minuut kwam Real Betis alsnog langszij en ging de droom van Vallecano in rook op.
RCD Espanyol
Espanyol is de eerste club die door Spanjaarden is opgericht, als reactie op de oprichting van FC Barcelona door Zwitsers een jaar eerder. Grote successen in de competitie zijn uitgebleven, maar wel wist de tweede club van Barcelona viermaal de Copa del Rey te winnen. In 2000 was Espanyol te sterk voor Atlético Madrid, en in 2006 werd Real Zaragoza met liefst 4-1 verslagen. De laatste jaren is de club wat weggezakt en kon het weinig potten meer breken.
Real Zaragoza
Real Zaragoza speelt tegenwoordig op het tweede niveau, maar behoort met liefst zes gewonnen Copa’s tot de top 6 van het land. Vier bekers werden gewonnen in de gouden jaren zestig. Toch verraste de club vriend en vijand toen het in 2004 nogmaals de beker won. Het team bestond uit veteranen die hun beste tijd allang achter de rug hadden. Maar Zaragoza schakelde op weg naar de finale Real Betis, FC Barcelona en Alaves uit. In de finale wachtte het Real Madrid van Luis Figo, David Beckham, Zinedine Zidane en Rául. Maar in een bloedstollende eindstrijd, met 14 gele en 2 rode kaarten, wist de underdog na verlenging met 3-2 te winnen.
Trivia: 10 bijzondere feiten over de Copa del Rey
- In 2019 werden een aantal wijzingen doorgevoerd om de aantrekkelijkheid van de bekercompetitie te vergroten. Zo werd het La Cartuja-stadion in Sevilla aangewezen als basis voor de komende vier finales. In alle bekerrondes wordt nu één duel gespeeld, in plaats van een dubbele confrontatie. Alleen in de halve finale spelen de clubs nu nog een thuis- en uitduel.
- Lionel Messi en Sergio Busquets van FC Barcelona hebben de meeste finales achter hun naam staan: tien.
- Topscorer aller tijden in de Copa del Rey is Telmo Zarra. De spits speelde in de jaren veertig en vijftig bij Athletic Bilbao en scoorde liefst 81 doelpunten. Hij wordt gevolgd door Joseph Samitier (FC Barcelona, 69 goals) en William Gorostiza (Racing Ferrol, 65 goals). Op de vierde plaats vinden we de eerste bekende naam uit recente tijde: Leo Messi, met 56 doelpunten.
- De speler met de meeste cupduels is Andoni Zubizarreta. De doelman van FC Barcelona en Valencia CF speelde 108 wedstrijden in de Copa del Rey, en blijft daarmee Joaquin Alonso (105) en José Angel Iribar (101) net voor.
- De grootste overwinning in de Copa del Rey vond plaats in 1992, toen Real Murcia met 14-0 won van Club Deportivo Cieza.
- De meeste goals in één bekerduel zijn gemaakt door Piru Gaínza, die in 1947 acht keer scoorde in het duel Athletic Bilbao – Celta de Vigo (12-1).
- 23 spelers wonnen de Copa del Rey later ook als trainer. Onder hen vinden we Johan Cruijff, Ronald Koeman en Pep Guardiola.
- Behalve Koeman en Cruijff zijn er nog drie Nederlanders die als trainer de Copa del Rey wisten te winnen: Rinus Michels (1978, FC Barcelona), Leo Beenhakker (1989, Real Madrid) en Louis van Gaal (1998, FC Barcelona).
- Het record van opeenvolgende Copa del Rey-winsten staat op vier. Zowel Real Madrid (1905-1908), Athletic Bilbao (1930-1933) als FC Barcelona (2015-2018) slaagden hierin.
- De meest gespeelde finale is die tussen FC Barcelona en Athletic Bilbao. De clubs troffen elkaar negen keer in de eindstrijd, waarvan FC Barcelona er zeven won. Daarna volgt het duel Real Madrid – Athletic Bilbao met acht finales, met zes keer winst voor Bilbao.
De meest memorabele Copa del Rey-wedstrijden
De Copa del Rey staat bol van de sensationele wedstrijden. Van Cruijff en Maradona tot Messi en Cristiano Ronaldo; allen drukten ze hun stempel op het bekertoernooi. Tel daarbij op de vele keren dat een klein clubje een Spaanse topclub uit het toernooi kegelde, en je snapt dat de Copa del Rey bijzonder geliefd is. Onderstaande wedstrijden zijn slechts enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van het Spaanse bekertoernooi.
Zelf een historisch Copa del Rey-duel bijwonen?
Bekijk alle Copa del Rey voetbalreizen
2021: FC Barcelona – Athletic Bilbao
In april 2021 speelde Athletic Bilbao binnen twee weken tijd twee Copa del Rey-finales. Deze bizarre gebeurtenis had alles te maken met de Corona-epidemie. Daardoor werd de finale van 2020 uitgesteld, totdat er weer publiek kon worden toegelaten. Maar elf maanden later was dat nog steeds niet mogelijk, terwijl ook de finale van 2022 al voor de deur stond. Daarom werd er voor gekozen om op 3 april 2021 de finale van 2020 te laten spelen. Real Sociedad won de finale met 1-0 van Athletic Bilbao, en werd daarmee de trotse bezitter van de Copa del Rey. Maar niet voor lang, want precies twee weken later stond de finale van 2021 alweer op het programma. Wederom stond Athletic Bilbao in de finale, en wéér werd er verloren. Nadat FC Barcelona een uur lang op 0-0 was gehouden, scoorden de Catalanen binnen veertien minuten vier keer. Eén goal van Frenkie de Jong en twee van Messi bezorgden Ronald Koeman zijn eerste prijs. Voor Bilbao betekende het dat binnen twee weken tijd twee Copa de Reys’ waren verspeeld.
1984: FC Barcelona – Athletic Bilbao
Ook in 1984 stonden FC Barcelona en Athletic Bilbao tegenover elkaar in de finale. Het bleek ook de laatste wedstrijd van Diego Maradona te zijn in het shirt van FC Barcelona. Zijn afscheidsduel werd bekend als ‘de slag van Bernabéu’: een van de schandaligste wedstrijden ooit in Spanje gespeeld. Een jaar eerder was het onderlinge duel al uit de hand gelopen, waarbij Goikoetxea de enkel van Maradona doormidden schopte.
Ook op deze avond was Pluisje vogelvrij verklaard. Na 90 minuten lang de vreselijkste overtredingen te hebben moeten doorstaan, sloegen na het eindsignaal de stoppen volledig door bij Maradona. Verbijsterde tv-kijkers zagen een vreselijke schoppartij. Vooral Maradona onderscheidde zich met enkele volleerde karatetrappen. Voor FC Barcelona was dit duel reden om niet verder te gaan met de Argentijn, en hem enkele weken later voor een bescheiden bedrag over te doen aan Napoli.
1980: Real Madrid – Castilla FC
Een zeer bijzondere finale vond plaats in 1980. Toen namelijk stond Real Madrid tegenover Real Madrid II in het eigen Santiago Bernabéu. Castilla FC, de jeugdploeg van Real Madrid, was dat jaar niet te stuiten. Op weg naar de finale schakelde het een reeks van La Liga-teams uit, zoals Racing Santander, Hercules CF, Athletic Bilbao, Real Sociedad en Sporting Gijon. Vooral de manier waarop maakte veel indruk. Tegen Hercules CF werd zelfs een 1-4 nederlaag goedgemaakt met een 4-0 thuisoverwinning. Negen spelers van het team haalden later de hoofdmacht van Real Madrid, waarbij Ricardo Gallego en Francisco Pinedo clubhelden werden.
Dat de finale in een 6-1 nederlaag eindigde, was nauwelijks een teleurstelling. Na afloop werden de spelers van Castilla CF door de Real Madrid spelers uitgenodigd om de overwinning van de trofee mee te vieren. Het leverde het team zelfs een ticket voor de Europacup II op, omdat Real Madrid ook landskampioen werd. Ook daarin wist de jonge garde van Real te stunten door West Ham United met 3-1 te verslaan. In de return ging de ploeg echter na verlenging met 5-1 ten onder.
2009: AD Alcorcón – Real Madrid
Sommige wedstrijden zijn zó historisch, dat ze zelfs een eigen naam krijgen. Het bekerduel tussen derdeklasser Alcorcón en topclub Real Madrid staat bekend als ‘El Alcorconazo’. In 2009 was Real Madrid op jacht naar werelddominantie. Er werd zo’n €250 miljoen uitgegeven aan nieuwe spelers als Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Kaká. Het duel met derdeklasser AD Alcorcón werd live uitgezonden op Canal+. Real Madrid startte met een ijzersterke ploeg, met Dudek, Metzelder, Diarra, Benzema, Raúl, Guti en onze landgenoten Van der Vaart en Drenthe.
Los Blancos werden die avond echter volledig weggetikt. Na een 3-0 achterstand bij rust werd De Koninklijke uiteindelijk met 4-0 in de pan gehakt door de semiprofs. De laatste twintig minuten mocht ook Van Nistelrooy het drama nog even meemaken. Na afloop was Alcorcón het gesprek van de dag. Het resultaat leidde er zelfs toe dat de datum van de wedstrijd (27-10-9) het best verkochte lotnummer werd voor de oudejaarstrekking van de Spaanse loterij.
Top 10 beste spelers uit de geschiedenis van de Copa del Rey
In dit overzicht zetten we de beste spelers uit het Spaanse bekertoernooi voor je op een rij. Naast enkele wereldsterren vind je hier ook spelers met de meeste duels, de meeste goals of de meeste finales van de Copa del Rey. En natuurlijk enkele onbekende grootheden die in de Copa del Rey hun fifteen minutes of fame beleefden.
Sergio Ramos
Als verdediger van Real Madrid won Sergio Ramos naast vijf landstitels ook twee keer de Copa del Rey. Bij zijn eerste winst, in 2011, vestigde Ramos vooral ná de finale tegen FC Barcelona de aandacht op zich. Tijdens de festiviteiten vierden de spelers de bekerwinst door met een bus door Madrid te rijden. Sergio Ramos liet de felbegeerde beker echter uit zijn handen vallen, waardoor deze op straat viel en de bus erover heen reed. De Copa del Rey brak in tien stukken. Gelukkig kreeg Real Madrid enige tijd later een replica van de Spaanse voetbalbond.
Telmo Zarra
Telmo Zarra was in de jaren veertig en vijftig een fenomenale goalgetter. Bij Atletic Bilbao vestigde hij het ene record na het andere. Zo is Zarra met 81 doelpunten in de Copa del Rey is nog steeds topscorer aller tijden, en dat zal voorlopig ook nog wel zo blijven. Daarnaast werd Zarra maar liefst zes seizoenen topscorer in de Copa; de eerste keer in 1942, in 1951 voor het laatst. Ook in La Liga was Zarra met 254 goals topscorer aller tijden, totdat Messi hem in november 2014 wist te passeren.
Gerard Piqué
Gerard Piqué stond van 2005 tot 2008 onder contract bij Manchester United, waarin hij een jaar werd uitgeleend aan Real Zaragoza. In 2008 vertrok de centrale verdediger naar FC Barcelona, waar hij inmiddels niet meer weg te denken is. Piqué speelde meer dan 600 wedstrijden voor Blaugrana, waaronder meer dan 60 bekerwedstrijden. In de Copa del Rey is Piqué recordhouder met zeven gewonnen finales; een record dat hij deelt met teamgenoten Messi en Busquets. Vooral in de bekerwinst van 2021 speelde Piqué een grote rol, door in de halve finale in de 93e minuut de 2-0 te scoren tegen Sevilla, waardoor een verlenging werd afgedwongen. FC Barcelona won uiteindelijk met 3-0, en won daarna ook de finale.
Lionel Messi
Lionel Messi staat garant voor records. Zo won de Argentijn de Copa del Rey met FC Barcelona liefst zeven keer. Ook stond Messi het vaakst in een finale (tien keer) en zorgde hij daarin ook voor de meeste goals (negen) en assists (zes). Messi scoorde in liefst zeven verschillende finales en was drie keer Man of the Match. Voor beelden van al zijn (ruim 50) goals in de Copa del Rey moet je wel even gaan zitten, maar dat is dan ook zeker de moeite waard.
Andoni Zubizarreta
Doelman Andoni Zubizareta is een waar monument in Spanje. In de Copa del Rey is Zubi recordhouder wat betreft het aantal gespeelde wedstrijden. Voor Deportivo Alaves, Athletic Bilbao, FC Barcelona en Valencia CF speelde hij liefst 108 bekerduels, en won hij de beker driemaal. Zijn beste tijd had de doelman bij FC Barcelona, waar hij deel uitmaakte van het Dream Team onder leiding van Johan Cruijff. Voor Spanje kwam Zubizarreta tot 126 interlands, en hij speelde alle EK’s en WK’s tussen 1986 en 1998.
Cristiano Ronaldo
Na een debuutseizoen zonder prijzen, won Ronaldo in 2011 met de Copa del Rey zijn eerste prijs bij Real Madrid. In de finale tegen FC Barcelona besliste de Portugees het duel in de verlenging met een bijzonder fraaie kopbal. Daarmee groeide Ronaldo uit tot matchwinner. Het was ook de eerste prijs van José Mourinho bij De Koninklijke, en de eerste nederlaag van Guardiola als trainer in El Clásico.
Bernd Schuster
Het Duitse enfant terrible Bernd Schuster won in zijn carrière zesmaal de Copa del Rey. Opmerkelijk was dat hij dit presteerde bij alle drie de topclubs. Drie keer met FC Barcelona, twee keer met Atlético Madrid en éénmaal met Real Madrid. Samen met Miquel Soler is Schuster de enige speler die ooit voor alle drie de Spaanse topclubs speelde.
Johan Cruijff
Na de landstitel in 1974 duurde het vier jaar voor Johan Cruijff bij FC Barcelona weer een prijs kon bijschrijven. Rinus Michels was teruggekeerd als trainer en ook Johan Neeskens maakte deel uit van de Nederlandse enclave. In 1978 wist Cruijff in zijn laatste seizoen voor de Catalanen de Copa del Rey te winnen. In de finale op 19 april 1978 werd Las Palmas met 3-1 verslagen. Na dit succes bleef alleen Neeskens nog een jaar in Barcelona spelen.
Raúl Tamudo
De aanvaller groeide bij RCD Espanyol uit tot een clubicoon. Tamudo is recordhouder qua aantal duels voor de club, en staat tweede op de topscorerlijst aller tijden. Een van zijn beroemdste goals scoorde hij in de Copa del Rey-finale van 2000. Atlético-doelman Toni stuiterde de bal om hem uit te trappen, maar zag de achter zich opduikende Tamudo over het hoofd. De spits ontfutselde de doelman de bal en schoof hem in het lege doel. In 2006 herhaalde hij deze stunt door wederom in de tweede minuut van de finale de score te openen, en ECD Espanyol zijn vierde Copa del Rey te bezorgen.
José Juan
Buiten Spanje kent niemand de 43-jarige doelman van derde divisionist Alcoyano, maar in Spanje is Juan de afgelopen jaren ‘wereldberoemd’ geworden. Dat heeft niets te maken met het ene duel dat de doelman in 2003 namens Celta de Vigo in La Liga speelde. Maar wel met zijn bijzondere prestaties in de Copa del Rey.
In 2020-2021 stuntte Alcoyano door Real Madrid uit te schakelen. Met name dankzij tien spectaculaire reddingen van de veteraan werd de topclub na verlenging met 2-1 verslagen. In 2021-2022 schakelde de club wederom een club op het hoogste niveau uit. Levante werd na strafschoppen verslagen. Juan stal wederom de show door in de penaltyreeks twee strafschoppen te keren.
De bekendste stadions uit de Copa del Rey
De finale van de Copa del Rey kende nooit een vaste speellocatie, zoals Wembley of De Kuip. Door de jaren heen is er in elk bekend stadion wel een finale gehouden. En zelfs Elche, Zaragoza en Valladolid waren ooit gastheer van een bekerfinale. In 2020 koos de Spaanse voetbalbond ervoor om de finale een aantal jaren achtereen in hetzelfde stadion te houden. Dit zal echter niet altijd hetzelfde stadion zijn. In de volgende bekende stadions werden al Copa del Rey-finales gespeeld, en keert de eindstrijd van het Spaanse bekertoernooi mogelijk ook weer terug.
La Cartuja
Het Estadio de La Cartuja ligt in Sevilla, en is met een capaciteit van 57.619 toeschouwers het vijfde stadion van het land. Het stadion werd gebouwd in 1999 voor het WK Atletiek, en werd geopend met de interland Spanje – Kroatië. Het was de bedoeling dat het stadion na het WK de thuishaven zou worden van zowel Real Betis als Sevilla FC. Elke week zou een van de twee ploegen er zijn thuisduel spelen. Dit leidde echter tot grote protesten van beide supportersgroepen. Het hele plan werd afgeblazen en beide club bleven gewoon in hun eigen stadion spelen.
Daarmee staat La Cartuja het grootste deel van het jaar leeg. Wel speelt het nationale team van Spanje er sinds 2021 zijn interlands. En sinds 2020 is La Cartuja het stadion waar de finale van de Copa del Rey wordt afgewerkt. Het contract loopt tot en met de finale van 2023; wat er daarna gaat gebeuren is nog onduidelijk.
Estadio Santiago Bernabéu
Nergens zijn zoveel Copa del Rey-finales gespeeld als in het stadion van Real Madrid. Sinds de opening in 1847 zijn hier 32 finales afgewerkt. In de jaren vijftig en zestig was Bernabéu het vaste stadion voor de finale. De laatste finale vond plaats in 2013, en eindigde in een pijnlijke nederlaag voor Real tegen stadgenoot Atlético Madrid.
Het stadion heeft een uitgebreide verbouwing achter de rug. Vanaf december 2022 beschikt het over 84.000 plaatsen, een uitschuifbaar dak en een veld dat onder een van de tribunes kan worden geschoven. Als straks het contract met Estadio La Cartuja verloopt, rekent men er in Madrid op dat de finale van de Copa del Rey de komende jaren in het vernieuwde Bernabéu zal worden gehouden.
Camp Nou
Camp Nou is het grootste stadion van Spanje, maar toch zijn er slechts vier Copa del Rey-finales gespeeld. In de laatste finale, in 2015, won FC Barcelona met 3-1 van Athletic Bilbao. Het ziet er niet naar uit dat er snel nog een aantal bekerfinales bijkomen, want de komende jaren wordt Camp Nou grondig gerenoveerd. Met een nieuw dak en een capaciteit van 105.000 moet het stadion dan weer klaar zijn voor de komende decennia. Dat betekent wel dat Camp Nou in 2023 of 2024 voor zeker een jaar zijn deuren zal sluiten, en Barcelona tijdelijk verhuist naar het Olympisch Stadion.
Mestalla
Hoewel Mestalla aardig wat ouderdomsgebreken heeft, is het de afgelopen jaren geregeld gebruikt voor de Copa-finale. Zoals recentelijk nog in 2009, 2011 en 2014. Helaas was Valencia CF zelf niet aanwezig in deze finales. Dat gebeurde wel in 2019, toen Valencia de cup won ten koste van FC Barcelona. In 2022 wist de club de finale weer te bereiken.
Ook in Mestalla zullen niet veel bekerfinales meer worden gespeeld, want het nieuwe stadion staat al jaren in de steigers. Breng dus zeker nog een bezoek aan Mestalla nu het nog kan. Het is een unieke ervaring om een wedstrijd te bekijken vanaf de steilste tribunes te wereld. Mede vanwege de intimiderende sfeer is een bezoek aan dit een stadion iets om nooit te vergeten.