Voetbalreizen

Atlético Madrid

Atlético Madrid

Voetbalreizen
Atlético Madrid

Atlético Madrid
1. Kies je wedstrijd
2. Stel je reis samen
3. Bevestig en boek
Boek makkelijk Je complete reis op maat
Nr. 1 in voetbalreizen Dé specialist sinds 2004
Helder en duidelijk Geen verborgen kosten


Boek jouw Atlético Madrid voetbalreis in 4 simpele stappen.

Boek een geheel verzorgde voetbalreis naar Atlético Madrid, zonder boekingskosten. Stel zelf de reis samen: kies de wedstrijd, vlucht, hotel en zitplaats. Alles in één keer via dezelfde aanbieder, een complete ervaring die je altijd zal bijblijven!

Wil je getuige zijn van Spaans topvoetbal én een zinderende sfeer, dan is Atlético Madrid de beste keuze. Zelfs Camp Nou en Santiago Bernabéu moeten het afleggen tegen de intimiderende ambiance van een vol Estadio Cívitas Metropolitano. De fans van Atlético Madrid zijn de meest fanatieke van het land. Negentig minuten lang zorgen zij voor een geweldige sfeer in dit ultramoderne stadion. Vanaf het moment dat de spelers het veld opkomen en het clublied massaal wordt gezongen weet je niet wat je meemaakt. Daarnaast ben je verzekerd van voetbal op hoog niveau. Los Colchoneros behoren namelijk tot de top van het Europese voetbal.

Op deze pagina vind je werkelijk alle informatie om je voetbalreis naar Atlético Madrid tot een onvergetelijke ervaring te maken. Je leest alles over de historie van de club en de felle rivaliteit met de grote stadsgenoot Real Madrid. Ook krijg je alle informatie over het nieuwe Estadio Cívitas Metropolitano. Tenslotte leren we je de tekst van het clublied en enkele andere populaire chants en vertellen we waar in Madrid je de beste paella en tapas kunt vinden. Kortom: alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Atlético Madrid!

Metropitano-stadium

Alles wat je moet weten voor jouw reis naar Atlético Madrid

 

  • Over Atlético Madrid: clubgeschiedenis, prijzenkast, logo, tenue & rivaliteiten
  • Over Estadio Cívitas Metropolitano: alles over de geschiedenis van dit stadion
  • Fanervaring: clubliederen en supporterscafés

Dingen om te doen in Madrid

Over Atlético Madrid

Atlético Madrid staat voor vechtlust, strijd en passie. De club moet het qua inkomsten en mogelijkheden afleggen tegen stadsgenoot Real Madrid en FC Barcelona. Daarom zoekt Atlético zijn kracht in een hecht collectief dat negentig minuten lang strijdt voor wat het waard is. En dat onder aanvoering van een groot legioen dat zowel in goede als slechte tijden achter de ploeg blijft staan. Het laatste decennium is Atlético uitgegroeid tot een Europese topclub. Dat blijkt wel uit de resultaten sinds 2010: twee Champions League-finales en drie gewonnen Europa League-bekers.

Clubgeschiedenis

In 1903 waren een aantal Madrilleense studenten getuige van de bekerfinale tussen Athletic Bilbao en Real Madrid. Ze raakten diep onder de indruk. Niet van hun stadsgenoten, maar van de stoere Basken uit Bilbao. Het groepje besloot daarom een filiaalteam van Atletico Bilbao op te richten in Madrid. Daarmee was Atlético Madrid geboren. Omdat beiden als één club werden beschouwd, mocht alleen Bilbao meedoen aan de belangrijkste nationale competitie, de Copa del Rey. De Basken maakten in dat toernooi wel gebruik van de beste spelers van Atlético Madrid. Zo telde het team dat in 1904 de beker won meer spelers uit Madrid dan uit Bilbao. Dat eindigde in 1911, toen Bilbao besloot alleen nog maar spelers uit Baskenland op te stellen.

In 1921 werd Atlético onafhankelijk van zijn moederclub. Tot succes leidde dit echter niet. In 1930 degradeerde de club zelfs, wat Real Madrid-fans ertoe aanzette een overlijdensadvertentie in de krant te zetten. Daarop werd een nieuwe samenwerking gestart. In 1939 ging Atlético Madrid samen met de voetbalclub van de nationale luchtmacht. Deze fusie zorgde meteen voor eremetaal: in 1940 en 1941 werden de eerste landstitels veroverd. In 1947 werd de samenwerking verbroken, al heeft Atlético Madrid altijd een warme band gehouden met de Spaanse luchtmacht. Zo is er op het plein buiten het stadion een vliegtuig te vinden als eerbetoon aan deze tijd.

Hoewel de club in de jaren vijftig en zestig enkele malen kampioen werd, liggen de gouden tijden van Atlético in de jaren zeventig van de vorige eeuw. In acht jaar tijd werden drie landstitels behaald. In 1974 haalde de club zelfs de finale van de Europa Cup 1. Daarin bleek Bayern München te sterk.

Rond de eeuwwisseling kwam Atlético Madrid onder de controversiële eigenaar Jesús Gil in zwaar weer terecht, en in 2000 degradeerde de club wederom. Met vallen en opstaan richtte de club zich weer op. Een belangrijke stap was de komst van coach Diego Simeone in december 2011. Hij maakte van Atlético een agressieve vechtmachine, die moeilijk te kloppen was. Onder de Argentijn werd twee keer de finale van de Champions League gehaald, en werden twee Europa League-bokalen gewonnen. Ook werd Atlético in 2014 én 2021 de beste van Spanje. Daarmee is de club uitgegroeid tot een volwaardige tegenstander voor de twee andere grootmachten Real Madrid en FC Barcelona.

Het logo van Atlético Madrid

Het logo van Atlético Madrid is inmiddels aan zijn elfde versie toe. Toch is er sinds 1917 niet heel veel veranderd. Sinds dat jaar staan rood-witte clubkleuren en de afbeelding van een beer bij een moerbeiboom centraal. Alleen van 1939 tot 1947 week het logo wel behoorlijk af. Dat had te maken van de fusie van Atlético Madrid met de voetbalclub van de koninklijke landmacht. In 1947 keerde men weer terug naar het oude logo.

De beer en de boom zijn overgenomen uit het logo van de stad Madrid. Op het Puerto del Sol plein vind je ook een groot beeld van deze scène. Volgens een oude legende zouden hier vroeger veel beren hebben geleefd. De zeven sterren staan voor het aantal provincies dat grenst aan Madrid.

De grootste aanpassing vond plaats in 2017, met de verhuizing naar Wanda Metropolitano. De belangrijkste aanpassing is dat de afbeelding nu in het blauw-wit is weergegeven, in plaats van in kleur. Volgens de club is dat gedaan om de clubkleuren meer prominent naar voren te halen.

Ook zijn de beer en boom groter weergegeven dan voorheen. Daarnaast werd de afbeelding ook gespiegeld, waardoor de beer voor het eerst in de geschiedenis links van de boom staat.

Kort na de introductie van het nieuwe logo barstte er felle kritiek los van de kant van de fans. Online werd de hashtag #ElEscudoNoSeToca (‘aan het logo kan niet worden getornd’). Er werd zelfs opgeroepen tot een boycot van merchandise met het nieuwe logo. Dat haalde weinig uit, want na de introductie steeg de verkoop met 34%. Tegenwoordig zijn de klachten grotendeels verstomd.

logo-1-224x300

Het tenue

Atlético Madrid speelt al sinds 1921 in dezelfde kleuren: een rood-wit gestreept shirt, blauwe broek en rode sokken. Aan de kleuren van het shirt heeft Atlético ook zijn bijnaam te danken‚ ‘Los Cochoneros‘ (de matrassen). Spaanse matrassen hadden vroeger namelijk altijd een rood-wit gekleurde hoes. Ook zijn andere bijnaam, ‘Los Rojiblancos‘ (de rood-witten‘), heeft de club aan het shirt te danken.

Aan de keuze voor deze kleuren zit een opvallend verhaal vast. Omdat Atlético Madrid werd opgericht als franchise van Athletic Bilbao, droegen beide clubs hetzelfde tenue: een shirt dat aan aan de linkerhelft blauw was, en aan de rechterhelft wit. Het was het tenue dat Bilbao had gekopieerd van het Engelse Blackburn Rovers.

Rond de kerstdagen van 1909 gaf de voorzitter van Athletic Bilbao een student genaamd Juan Elorduy de opdracht om in Engeland vijftig nieuwe shirts te kopen. Elorduy slaagde er echter niet in om zoveel shirts te vinden. Uiteindelijk belandde hij in Southampton, waar hij wel aan vijftig tenues kon komen. Het enige nadeel: deze shirts waren rood-wit gestreept, met zwarte broeken en kousen. Het betrof dan ook de kleuren van het plaatselijke Southampton FC.

Bij terugkomst in Bilbao bleek tot zijn opluchting dat iedereen blij was met de nieuwe kledij. Vooral vanwege de goede kwaliteit van de stof. In 1910 ging Bilbao over op de nieuwe kleuren. Een jaar later ging ook Atlético Madrid in deze shirts spelen, nadat zij deze uit de voorraad van Bilbao hadden gekregen. In 1921 maakte Atlético Madrid zich los van Athletic Bilbao. Het koos er toen voor om in de blauwe broeken van Blackburn Rovers te blijven spelen, terwijl Ahtletic Bilbao in de kleuren van Southampton bleef voetballen.

Prijzenkast

Atlético Madrid is na Real Madrid en FC Barcelona de meest succesvolle club van Spanje. Los Rojiblancos wonnen elf keer de landstitel, tien keer de Copa del Rey en twee keer de Spaanse Supercup. Het duurde overigens wel even voor Atlético Madrid een prijs wist te winnen. Pas nadat de club in 1939 samenging met de voetbalclub van de Spaanse luchtmacht, werd het in 1940 en 1941 landskampioen. In deze eeuw won Atlético zowel in 2014 als 2021 de titel.

Internationaal won Atlético Madrid in 1962 de Europacup II. Van recenter datum zijn de drie Europa League-bokalen van 2010, 2012 én 2018. In diezelfde jaren werd ook de Europese Supercup gewonnen. De enige cup die nog ontbreekt is de Champions League. Zowel in 1974, 2014 als in 2016 stond de club in de finale. Pijnlijk genoeg werden alle drie de finales verloren; de laatste twee van stadsgenoot en aartsrivaal Real Madrid.

Atlético is overigens wel de enige Europese club die de Wereldbeker won zonder ooit de beste van Europa te zijn geworden. Omdat Bayern München in 1974 weigerde tegen het Argentijnse Estudiantes te spelen, mocht Atlético als verliezend finalist hun plaats innemen. De Spanjaarden wonnen het duel met 2-1.

Rivaliteiten

Atlético Madrid heeft één grote aartsrivaal: stadsgenoot Real Madrid. Beide clubs hebben aanhangers in alle lagen van de bevolking. De kiem van de rivaliteit werd al gelegd in 1903, toen Athletic Bilbao de beker pakte in een finale tegen Real Madrid. Enkele Madrilleense studenten steunden Bilbao, en richtten met Atlético Madrid een filiaal van deze club op. Daarmee was de nieuwe club meteen al niet bepaald geliefd bij aanhangers van Real. Daarnaast slokte Real Madrid tot 1920 vele andere clubs uit de stad op, maar bleef Atlético (samen met RCD Espanyol onafhankelijk. Daardoor werd Atlético in Madrid de grootste concurrent.

Tegenwoordig is er vooral een verschil in levenshouding bij beide clubs. Fans van Real Madrid staan erom bekend veeleisend te zijn, altijd de overwinning te eisen en in slechte tijden veel kritiek op de eigen spelers te hebben. Atlético-fans staan bekend als socio’s die heel wat te lijden hebben gehad in slechte tijden, maar altijd loyaal achter hun club blijven staan. De laatste decennia is de rivaliteit alleen maar gegroeid vanwege de successen van beide clubs. Feit is dat de Derby van Madrid na de Clásico de meest beladen wedstrijd uit La Liga is.

Overigens heerst er ook een sportieve rivaliteit met FC Barcelona. Het onderlinge duel staat bekend als ‘El Otro Clásico’ (de andere Clásico).

Estadio Cívitas Metropolitano

Sinds september 2017 speelt Atlético Madrid in het Estadio Cívitas Metropolitano. Het legendarische Vicente Calderon was behoorlijk in verval geraakt en uitbouw op dezelfde plek was onmogelijk. Daarom werd 23 kilometer verderop in de stad een splinternieuwe voetbaltempel gebouwd. Vriend en vijand zijn het erover eens dat dit stadion tot de top van Europa behoort.

Men is er in geslaagd om de intimiderende sfeer van het vorige Vicente Calderon te behouden. Zo staan de tribunes zo dicht mogelijk op het veld. Daardoor zorgen de fanatieke fans voor een geweldige heksenketel. Je zult merken dat je geregeld af zult dwalen van het wedstrijdverloop omdat je volledig opgaat in de zinderende sfeer in het Cívitas Metropolitano.

Metropitano-stadiummm

Capaciteit, feitjes en geschiedenis

Op de plek van het Cívitas Metropolitano stond al sinds 1994 een stadion, dat een treurige geschiedenis kent. Het werd gebouwd om als gastheer te dienen voor het WK Atletiek van 1997, en droeg de naam Estadio de la Comunidad de Madrid. Het had een capaciteit van 20.000 zitplaatsen. Helaas ging het WK uiteindelijk naar Athene. Daarom werd het in de beginjaren alleen gebruikt voor kleine lokale sportevenementen, tot het in 2004 zijn deuren sloot. Er gloorde weer hoop toen Madrid zich opwierp als organisator voor de Olympische Spelen van 2016. Het stadion zou worden vergroot en de naam Estadio Olímpico de Madrid dragen. Maar ook dit evenement ging weer aan de neus van Madrid voorbij. Ook een poging de Spelen in 2020 binnen te halen mislukte. Daarmee leek het lot van het stadion bezegeld.

Het gemeentebestuur sprong dan ook een gat in de lucht toen Atlético Madrid bekend maakte het terrein over te willen nemen. In 2013 werd er begonnen met de bouw van een nieuw onderkomen. Daarbij werden slechts enkele delen van het oude stadion verwerkt in het nieuwe exemplaar. De rest ging tegen de vlakte. Toen het stadion in 2017 werd geopend kreeg het de naam Estadio Metropolitano. Dit was een eerbetoon aan Stadium Metropolitano, het oude terrein waar Atlético van 1923 tot 1966 zijn wedstrijden speelde.

Het huidige stadion heeft een capaciteit van 68.456 plaatsen. Daarmee is het na Camp Nou en Santiago Bernabéu het derde stadion van Spanje. Bij de bouw heeft de club vooral gestreefd naar zoveel mogelijk comfort voor de bezoekers. Er is veel afstand tussen de verschillende vakken en rijen. Daarnaast is 96% van de plaatsen overdekt door het imponerende dak dat op het stadion is geplaatst. Dit dak, met een maximale hoogte van 57 meter, is niet horizontaal maar heeft verschillende hoogtes. Daardoor heeft het een spectaculair golvend uiterlijk gekregen.

Cívitas Metropolitano is ook zo milieuvriendelijk en energiezuinig mogelijk gebouwd. Door de 100% ledverlichting is er 30% minder elektrisch verbruik vergeleken met een traditionele verlichtingsinstallatie. Voor het besproeien van het veld en het schoonmaken van het stadion wordt gerecycled regenwater gebruikt. Zonne-energie zorgt voor verwarming van het water.

Hoe bereik je het stadion?

Het Cívitas Metropolitano-stadion ligt in de wijk Rosas in het noordoosten van Madrid, niet al te ver van de luchthaven vandaan. Het gebied is de laatste jaren flink ontwikkeld en de verbindingen met het openbaar vervoer zijn dan ook uitstekend. Reken op een reistijd van circa 45 minuten vanuit het centrum van Madrid.

De metro is het beste vervoermiddel om bij het stadion te komen. Metrostation Estadio Metropolitano is het grootste station van Madrid, en speciaal ontworpen om grote aantallen fans te kunnen vervoeren. Je bereikt dit station met lijn 7. Veel fans stappen overigens uit op station Las Musas, om het laatste deel lopend naar het station af te leggen.

Je kunt ook met lijn 2 naar station Las Rosas rijden, of met lijn 5 naar station Canillejas. Deze liggen op ongeveer een kwartier lopen van het stadion.

Ga je liever met de bus, dan kun je gebruik maken van de lijnen 38, 48, 140, 153, E2, N5 en N6. Je bent echter wel beduidend langer onderweg dan met de metro.

De taxi legt de rit van het centrum naar het stadion in ongeveer 30 minuten af. De ritprijs bedraagt ongeveer €22.

Adresgegevens Cívitas Metropolitano

Cívitas Metropolitano

Avenida de Luis Aragones 4

28022

Madrid, Spanje

Stadionplattegrond en zijdes

Hieronder zie je de plattegrond van het stadion. Er zijn vier zijdes, die volledig in elkaar overgaan en samen een kom vormen. Alle zijdes hebben drie ringen. Tussen de tweede en derde ring bevindt zich een rij VIP-boxen.

De zijdes van het stadion zijn:

  • Fondo Norte. Oftewel de drie ringen achter het doel aan de noordkant van het stadion. De Fanzone is hier gereserveerd voor gezinnen. Dit was ook de eerste tribune in Spanje waar niet gerookt mag worden. Helemaal bovenin de nok bevinden zich de vakken voor de uitsupporters
  • Fondo Sur. Dit zijn de plaatsen aan de zuidkant achter het doel. In de Fan Zone vind je hier een groot podium voor concerten.
  • Lateral Oeste. Aan de westkant van het stadion vind je de hoofdtribune, waar de spelerstunnel en dug-outs zich bevinden. Daardoor zit je beneden iets verder van het veld af dan op de andere tribunes. Buiten het stadion bevindt zich bij deze zijde de ‘Walk of Legends’. Dit is een plaquette met alle voetballers die minstens 100 wedstrijden voor de club hebben gespeeld. Ook hangt hier de gigantische Atlético Madrid-vlag. Met een oppervlakte van 338 vierkante meter is het de grootste vlag van Spanje. Ook het metrostation bevindt zich aan deze kant.

Lateral Este. De oostzijde langs het veld, waarbij je goed zicht hebt op de dug-outs van beide ploegen.

Plan-stade-285x300

Je plek vinden

Als je bent aangekomen bij het Cívitas Metropolitano, kun je met de informatie op je toegangsticket eenvoudig je plek vinden. Je kaartje bevat de volgende belangrijke informatie:

Ticket-1-300x100

Puerta / Gate: Het nummer van de ingang die je moet hebben. De ingangen staan duidelijk aangegeven aan de buitenkant van het stadion.

Sector / Block: Hier vind je het nummer van het vak waarin je zit.

Fila / Row: Als je in het juiste vak bent gekomen, vind je hier op welke rij je zit.

Asiento / Seat: Hier vind je het stoelnummer.

Rondleidingen

Je voetbalreis naar Atlético Madrid is niet compleet zonder een bezoek aan het clubmuseum van Atlético Madrid, dat zich ook in het stadion bevindt. Met uitzondering van de maandag is het museum dagelijks geopend. Je kunt een bezoek aan het museum ook combineren met een rondleiding, waarbij je toegang krijgt tot het veld en alle ruimtes in het stadion.

Bezoek aan het clubmuseum: Atleti Territory

In 2020 opende in het stadion het Atleti Territory. Dit is het 1400 m² grote clubmuseum van Atlético Madrid. De geschiedenis van de club wordt gepresenteerd aan de hand van meer dan 400 unieke objecten uit de clubhistorie. Gezeten op een bank afkomstig uit het Vicente Calderón stadion bekijk je de mooiste doelpunten, je test zelf je voetbalvaardigheden en bekijkt de gewonnen prijzen in de trofeeënkamer. Het museum is geopend op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs is €14 voor volwassenen en €10 voor jongeren tot 14 jaar. Aan de kassa zijn de kaarten €2 duurder.

Cívitas Metropolitano Tour

Je bezoekt onder leiding van een gids de kleedkamers, persruimte, spelerstunnel en dug-out. Ook kun je met een VR-bril (huur inbegrepen bij de prijs) hoogtepunten uit de geschiedenis bekijken alsof je er zelf bij bent. Een ticket voor de stadiontour biedt standaard toegang tot het clubmuseum. De prijs bedraagt €22 voor volwassenen en €16 voor jongeren tot 14 jaar. Het is aan te bevelen om van tevoren online een tijdslot te reserveren, zodat je zeker bent van een plek. Ook is de prijs aan de kassa €2 hoger dan bij een online-boeking.

Fanervaring: word een echte Atlético-fan!

Haal alles uit je voetbalreis naar Atlético Madrid met de aanbevelingen van Voetbalreizen.nl.

Aangezien Atlético Madrid bijna altijd in de avond speelt bezoeken de fans eerst een eetcafé of restaurant. Wij vertellen je waar in de buurt van Estadio Cívitas Metropolitano de beste etablissementen zitten. Ook leren we je de favoriete voetbalchants die door de fans van Atlético worden gezongen. Zo kun je straks zelf ook je steentje bijdragen aan de aanmoedigingen voor Los Colchoneros!

Metropitano-stadium-infront

Clubliederen en chants

De fans van Atlético Madrid staan erom bekend hun team negentig minuten lang te ondersteunen met hun gezang. Tientallen liederen passeren dan ook de revue tijdens een duel in het Cívitas Metropolitano. Daarbij staat het volkslied van de club natuurlijk op nummer één. Het clublied is een diepgewortelde traditie in het Spaanse voetbal. Elke zichzelf respecterende club heeft een hymne, van het ‘El Cant del Barça’ van FC Barcelona tot ‘Hala Madrid!’ bij Real Madrid. Ook Atlético heeft zijn volkslied, dat luid ten gehore wordt gebracht voor aanvang van de wedstrijd. Wat is er nu mooier om luidkeels mee te zingen met de tienduizenden socios? De tekst en begeleidend filmpje vind je hieronder. Daarnaast hebben we enkele andere chants uitgezocht die zeker de revue zullen passeren tijdens je bezoek aan Cívitas Metropolitano.

Himno del Atlético de Madrid (‘Yo me voy al Manzanares’)       

Het huidige volkslied van Atlético Madrid werd uitgebracht in 1974. Het verving het vorige volkslied ‘Himno del Metropolitano’, dat nauwelijks meer werd gezongen. Het wordt vlak voor de aftrap luidkeels door alle aanwezigen gezongen. Het bevat onder andere de zin ‘Ik ga naar het Vicente Calderón stadion’. Hoewel Atlético inmiddels al enkele jaren in Cívitas Metropolitano speelt, is dit in het volkslied niet aangepast. Pikant detail: de zanger van het nummer, José de Aguilar, zong ook ‘Hala Madrid!’, het volkslied van aartsrivaal Real Madrid.

 

Atleti, atleti, atlético de madrid,                            (atleti, atleti, atlético de Madrid)
Atleti, atleti, atlético de madrid,                            (atleti, atleti, atlético de Madrid)


Jugando, ganando, peleas como el mejor,           (spelen,  winnen, je strijdt als de beste)
Porque siempre la afición,                                       (want de fans)
Se estremece con pasión,                                        (huiveren altijd van passie)
Cuando quedas entre todos campeón,                  (als jullie allemaal kampioen worden)
Y se ve frente al balón,                                             (en je ziet de bal voor je)
Un equipo de verdad,                                               (een echt team)
Que esta tarde de ambiente llenará.                     (die deze middag met sfeer zal vullen)

Yo me voy al manzanares,                                       (ik ga naar Manzares)
Al estadio vicente calderon,                                    (naar het Vicente Calderón stadion)
Donde acuden a millares,                                        (waar duizenden samenkomen)
Los que gustan del fútbol de emoción.                  (degenen die van voetbal houden met emotie)
Porque luchan como hermanos,                             (omdat ze vechten als broers)
Defendiendo su colores,                                           (hun kleuren verdedigen)
En un juego noble y sano,                                        (in een nobel en schoon spel)
Derrochando coraje y corazón.                               (moed en hart gebruiken)

Atleti, atleti, atlético de madrid                             (atleti, atleti, atlético de Madrid)
Atleti, atleti, atlético de madrid                             (atleti, atleti, atlético de Madrid)

Jugadores

‘Jugadores’ is een lied dat bij elke thuiswedstrijd langskomt, en zeker als stadsgenoot Real Madrid de tegenstander is. Met het woord ‘vikingen’ in de tekst wordt namelijk verwezen naar de grote rivaal. Real Madrid kreeg in de jaren zeventig de bijnaam ‘De Vikingen’ omdat er veel Noord-Europese spelers onder contract stonden (zoals Netzer, Breitner, Jensen en Stieleke).                                                 

Jugadores, jugadores                                               (spelers, spelers)

hemos venido a ganar,                                            (we zijn gekomen om te winnen)

que se enteren los viquingos                                   (laat de vikingen weten)

quien manda en la capital                                       (wie er in de hoofdstad regeert)

Y Yo Nací, Enamorado del Atleti de Madrid

Een geliefde klassieker die door de fans eindeloos herhaald kan worden, door na de laatste zin het lied te herhalen.

Y yo nací, enamorado del atleti de madrid           (en ik ben geboren met liefde voor Atlético Madrid)

de las canchas donde yo sufrí                                 (op de velden heb ik zoveel geleden)

enamorado de tí                                                        (verliefd op jou)

tus rayas son, rojas y blancas                                 (je strepen zijn rood en wit)

que llevo en el corazón                                             (die ik in mijn hart draag)

que hacen que sea como una religión                   (waardoor het als een religie wordt)

cantemos el alirón                                                    (laten we de alirón zingen)

De mascotte van Atlético Madrid: Indi de Apache-indiaan

Al sinds de jaren negentig is Indi de wasbeer de vaste mascotte van Atlético Madrid. De naam ‘Indi’ komt van een van de bijnamen van het team: Los Indios (de Indianen). Deze naam werd bedacht door Real Madrid-fans. In de jaren zeventig had Atlético met Panadero Díaz, Heredía en Ayala aardig wat Zuid-Amerikanen onder contract staan. De aanhangers van Real noemden Atlético daarom spottend ‘de indianen’.  Atlético fans namen het daarna als geuzennaam over. Vandaar dat Indi ook voorzien is van een indianentooi. Met de verhuizing naar het Cívitas Metropolitano heeft Indi een upgrade gekregen, en ziet er wat eigentijdser uit dan voorheen. Tijdens je bezoek aan Atlético zul je Indi zeker in actie zien om de supporters en het team op te zwepen.

mascotte-1-150x150

Eten en drinken

In Spanje heerst een andere cultuur op de wedstrijddag dan in bijvoorbeeld Engeland. Het komt er op neer dat men zich voor de wedstrijd niet volpropt met bier en fish & chips, maar liever een goede maaltijd gebruikt. Dat heeft ook te maken met het feit dat de wedstrijden meestal een stuk later beginnen. Sommige duels in de Primera Division starten zelfs pas om 22.00 uur. Het gebied rond Wanda Metropolitano is de laatste jaren flink ontwikkeld, en binnen een straal van twee kilometer rond het stadion vind je dan ook voldoende goede restaurants en eetcafés. We hebben enkele toppers voor je geselecteerd, zodat je voldaan bij het stadion aankomt.

Arrocería Daniela

Als je tijdens je voetbalreis wilt genieten van een uitstekende paella, doe dit dan bij Arrocéria Daniela. Dit restaurant bevindt zich ten eerste op nog geen 600 meter van Cívitas Metropolitano (Calle de Sofia 211). Daarnaast is dit eethuis vermaard om zijn vier verschillende paellaschotels die op het menu staan. Vergeet de tientallen soorten die in de toeristische straten worden aangeboden. Hier vind je tegen sympathieke prijzen (van €13 tot €17) de beste kwaliteit. Erg populair is de paella mixta met kip, sperziebonen, garnalen en mosselen.

Arroceria-Daniela-300x200

Lucky Loser Sport Tavern

Op één kilometer afstand van het stadion, op de Calle Helsinki, zit deze Ierse sportsbar. Je hebt de keuze uit een groot aantal bieren van de tap en een uitstekende Irish coffee. Je kunt ook plaatsnemen op het terras voor het café. Er worden uitstekende tapas geserveerd, net als gigantische hamburgers. Op diverse schermen word je op de hoogte gehouden van alle belangrijke sportwedstrijden.

lucky-loser-sport-tavern

El gotéron de Almeria

Op de Calle Aliaga 12, op zo’n tien minuten lopen van Cívitas Metropolitano, zit dit geweldige buurtrestaurant. Vooral de visgerechten zijn hier formidabel. Van baby-inktvis tot sint-jakobsschelpen en kabeljauw in tomatensaus; alles is vers en van uitstekende kwaliteit. Ook de prijzen zijn bijzonder schappelijk. Reserveren is wel aan te raden.

S10 Bar

Ook in het centrum van de stad is er voldoende keus. De S10 Bar bijvoorbeeld, een zeer populaire sportsbar. Het eten is huisgemaakt en kakelvers. Geniet van de Diegoletta Maradona, de Balotelli Burger, de Fernando Alonso Burger en de Michael Jordan brownie. Op de diverse schermen kun je genieten van alle mogelijke sporten. Of neem plaats op het terras met een portie befaamde truffelkroketten en ijskoud bier van de tap. Je vindt de S10 Bar op Calle de Guzmán el Bueno 56. Het metrostation Moncloa is vlakbij.

S10-bar-12

Dingen om te doen in Madrid

Bij de toerist is Madrid misschien niet zo bekend als Barcelona of Sevilla, maar de hoofdstad van Spanje heeft meer dan genoeg te bieden voor enkele dagen vertier. Van fraaie stadsparken en wereldberoemde musea tot sfeervolle wijken. Om maar te zwijgen over de vele terrasjes waar je kunt genieten van tapas, paella en sangria. Bij Voetbalreizen vind je ook trips naar de andere Madrilleense clubs, Real Madrid en RCD Espanyol. We hebben alvast enkele ‘niet-te-missen’ bezienswaardigheden in de stad voor je geselecteerd.

Het Plaza Mayor en Mercado de San Miguel

Het Plaza Mayor, de naam zegt het al, vormt het hart van Madrid. In de middeleeuwen was dit het toneel van koninklijke bruiloften, publiekelijke executies en stierengevechten. Tegenwoordig gaat het er heel wat gemoedelijker aan toe. Overal zijn straatmuzikanten en schilders in de weer. De fraaie, eeuwenoude panden om het plein huisvesten diverse winkels, restaurants en bars. Omdat gemotoriseerd verkeer niet is toegestaan, is dit plein een oase van rust in het drukke stadscentrum. Op slechts 250 meter afstand ligt de beroemde Mercado de San Miguel. Op deze voedselmarkt tref je de delicatessen uit alle streken van Spanje. Van Iberische ham tot verse zeevruchten uit Galicië en kazen uit Asturië. Je kunt het allemaal proeven op deze overdekte markthal, die elke dag geopend is.

Plaza-Mayor

De kabelbaan naar Casa de Campo

De Teleférico is de kabelbaan van Madrid, die je van het stadscentrum naar het Casa de Campo park brengt. Je vertrekt vanaf Paseo del Pintor Rosales, op 500 meter van metrostation Argüelles. Vanaf hier maakt de kabelbaan een 2,5 kilometer lange tocht die elf minuten duurt. Onderweg heb je een geweldig uitzicht over de oude stad, het koninklijk paleis, de kathedraal, de rozentuinen van Rosaleda en de Manzanares rivier. Vooral rond zonsondergang zijn de vergezichten fenomenaal. In het fraaie stadspark vind je een meer met roeiboten, een eetcafé, dierentuin en een klein attractiepark. Een enkeltje kost €4 en voor een retourtje betaal je €6. De baan is elke dag geopend van 12.00 tot 20.00, in het weekend zelfs tot 21.00 uur.

Prado Museum

Het Prado Museum is een van de beroemdste kunstmusea ter wereld, en mag je bij een bezoek aan Madrid beslist niet overslaan. De bouw van het museum begon al in 1785 en was pas na 35 jaar afgerond. Daarna werd de kunst die de Spaanse koninklijke familie had verzameld erin ondergebracht. Sindsdien is de collectie uitgebreid met ontelbare topstukken. Je vindt er veel werk van Francisco Goya en El Gerco. Ook zijn er talloze werken van Vlaamse en Nederlandse schilders te zien. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur en de toegang bedraagt €14. Ben je niet zo’n enorme kunstliefhebber maar wil je toch een blik werpen op de enorme hoeveelheid kunst in dit gebouw? Op maandag tot en met zaterdag is het museum van 18.00 tot 20.00 gratis toegankelijk, en op zondag van 17.00 tot 19.00 uur. Het museum ligt naast het Retiro Park, en de metrolijnen L1 (halte Atocha) en L2 (halte Banco de Espana) brengen je op een paar minuten loopafstand van het museum.

Prado

Estadio Santiago Bernabéu

Het is natuurlijk vloeken in de kerk op een Atlético Madrid-pagina, maar het stadion van stadsgenoot Real Madrid is absoluut een bezoek waard. Het stadion ondergaat een €600 miljoen kostende renovatie, waarna Bernabéu het meest futuristische stadion van Europa zal zijn. Het stadion krijgt een uitschuifbaar dak en een capaciteit van 84.000 plaatsen. Door de oorlog in Oekraïne lopen de werkzaamheden uit tot in elk geval de zomer van 2023. Gelukkig is sinds 1 juni 2022 het clubmuseum weer geopend.  De prijs is €15 voor volwassenen en €9,60 voor kinderen tot 14 jaar. Naast het museum krijg je ook een panoramisch zicht op het speelveld. Een echte tour is pas beschikbaar als de meeste bouwwerkzaamheden zijn afgerond. Houd dus de website van de club in de gaten. Met de Classis Tour heb je straks ook weer toegang tot de kleedkamers, het ereterras, de perskamer, de spelerstunnel en het veld.

Bernabeu-uno