Groundhoppen in Madrid – de hoofdstad van Spanje

Hoewel volgens de meeste mensen Londen de beste stad ter wereld is om te groundhoppen (zie ons artikel hierover) staat Madrid zeker op de tweede plaats. Vind maar eens een andere stad met zoveel voetbalclubs als Madrid! Hier kun je genieten van topderby’s tussen Real Madrid en Atletico de Madrid, maar ook van spannende wedstrijden tussen teams als Rayo en Getafe. En het maakt eigenlijk niet uit wat voor wedstrijden je kiest – in Madrid vind je altijd wel iets interessants om te zien.

Madrid als groundhopbestemming

Hier volgen een paar redenen waarom Madrid een van de beste bestemmingen ter wereld is om te groundhoppen:

  1. Het aantal clubs: Iedereen kent Real Madrid en Atletico de Madrid, maar er is nog meer voetbal te zien dan alleen bij deze twee giganten in het mooie Madrid. Veel meer! Rayo Vallecano, Getafe en Leganes zijn de drie clubs die de afgelopen jaren in La Liga spelen of hebben gespeeld. In Madrid kun je volop van voetbal genieten, zowel als het om kwaliteit als om kwantiteit gaat.
  2. De onvoorspelbaarheid: Los Blancos en Rojiblancos domineren al geruime tijd in de stad Madrid. Hun wedstrijden zijn altijd meer dan de moeite waard als ze het tegen andere teams in de stad opnemen. Maar onderschat hierbij Rayo, Getafe of Leganes niet. Hun voetbalprestaties zijn ook geweldig om te zien en als je bekend bent met La Liga, dan weet je dat David nog altijd Goliath kan verslaan. Getafe is daar een goed voorbeeld van als je terugkijkt naar de kwalificatie voor de Copa Del Rey-finale in 2007 (waarin ze uiteindelijk verloren van een formidabel Sevilla) en 2008 (waarin ze verloren van Valencia).
  3. De sfeer: Madrid ademt voetbal. Overal is er wel iets te vinden dat herinnert aan de lange voetbalgeschiedenis in de Spaanse hoofdstad. (Bijna) iedereen houdt hier van voetbal en heeft een favoriet team dat ze supporten (maar meestal gaat het hier om Real Madrid en Atletico). De sfeer bij de wedstrijden is ook geweldig. Van het enorme en historisch grote Santiago Bernabeu tot het kleine maar charmante Colosseum Alfonso Pérez, in Madrid is er voor elk wat wils.
  4. Er is geen betere voetbalstad te vinden dan deze, vind je ook niet? Madrid is ook gemakkelijk bereikbaar met goede vliegverbindingen en vervoersmogelijkheden in de stad zelf. Hier kun je genieten van een stad vol geweldige restaurants, musea en parken. Deze stad is meer dan de moeite waard om je vrije tijd door te brengen.

Hier volgen enkele tips voor het groundhoppen in Madrid:

  1. Zorg voor een goede planning: Als je zoveel mogelijk wedstrijden wilt zien tijdens je verblijf in deze stad, dan moet je wel vooruitplannen. In Madrid kun je bijna altijd wel een voetbalwedstrijd zien, maar als je in hetzelfde weekend bijvoorbeeld zowel naar Real Madrid als Getafe wilt gaan, dan moet je dit wel goed van tevoren regelen.
  2. .En…vergeet niet van deze prachtige stad te genieten – alhoewel we natuurlijk begrijpen dat je op een mooie voetbalwedstrijd bent gefocust. Maar in Madrid is er zoveel meer om te bezichtigen. Hou je van parken? Geweldig, ga dan naar Retiro. Zin in een museum van wereldklasse? Prado is dan zeker een must, en ook nog eens handig dichtbij Retiro. Ben je meer iemand die ervan houdt om in een prachtige buurt rond te lopen? Maak dan een wandeling in de Gran Via. En vergeet daarbij niet om van alle lokale delicatessen te proeven.
  3. Oefen ondertussen de Spaanse taal: De mensen in Madrid spreken over het algemeen Engels, dus je zult niet veel problemen ondervinden bij het leren van basis-Spaans. Verras de locals hier en voer misschien zelfs een gesprek met ze (eventueel zelfs voetbalgerelateerd). Ze zullen dit zeker weten te waarderen!
  4. Probeer in ieder geval van tevoren tijdig aan kaartjes te komen: Als het om Real Madrid en Atletico de Madrid gaat, zijn hun wedstrijden namelijk vaak ver van tevoren uitverkocht. Bovendien is het niet altijd gemakkelijk om in Madrid kaartjes te kopen, dus probeer dat vooraf te doen. Je zult ons nog dankbaar zijn voor deze tip!

Topclubs voor groundhoppen in Madrid

Real Madrid – Santiago Bernabéu

Genoemd naar de legendarische clubpresident, Santiago Bernabéu, en de thuisbasis van 81.044 toeschouwers, waarmee dit het op één na grootste stadion van Spanje is. Real Madrid speelt hier al sinds de bouw van het stadion in 1947. Het behoort ook tot de beste stadions ter wereld. Zeker weten!

Atletico Madrid – Estadio Metropolitano

Dit stadion is gelegen in de wijk Rosas en nog zeer nieuw. Atletico speelde hier hun eerste wedstrijd in het seizoen 2017-18. Bijna 70.000 toeschouwers kunnen de Rojiblancos hier zien spelen en de sfeer is altijd geweldig. Het stadion is ook eenvoudig te bereiken want er is een metrostation vlak naast het stadion.

Rayo Vallecano– Campo de Fútbol de Vallecas

De topclubs spelen in pas gerenoveerde en moderne stadions waarin enorm veel mensen de wedstrijd kunnen zien. Maar in Campo de Fútbol de Vallecas is dat een ander verhaal. Dit stadion werd voltooid in 1976 en wanneer het vol zit (wat vaak het geval is) zijn er iets meer dan 14.000 toeschouwers aanwezig. Het is een zeer knus voetbalstadion en de supporters van Rayo maken een bezoek aan dit stadion altijd onvergetelijk.

Getafe CF– Coliseum Alfonso Perez

Getafe heeft hier de afgelopen jaren wonderen verricht en het publiek met iets meer dan 17.000 mensen kon hier echt van genieten. Getafe heeft in dit stadion de giants zoals Real Madrid en FC Barcelona verslagen, en de laatste overwinningen dateren van slechts enkele seizoenen geleden. Dit stadion is genoemd naar Alfonso Pérez, de voormalige Spaanse international. Pérez werd geboren in Getafe, maar heeft nooit voor deze club gespeeld.

CD Leganes – Estadio Municipal de Butarque

Dit stadion deelt zijn naam met de belangrijkste rivier die door Leganes stroomt (Arroyo Butarque) en de eerste wedstrijd die hier werd gespeeld was op Valentijnsdag in 1998 toen Leganes gastheer was van Xerez. Qua capaciteit is dit het kleinste stadion van de hierboven genoemde. Als het hier vol zit, zijn er bijna 11.000 toeschouwers op de tribune aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *