Gids: Hoe je in Londen kunt rondreizen
Londen is een geweldige stad. Echt waar! Je kunt hier namelijk heel eenvoudig rondreizen. Ondergronds, bovengronds, met de zwarte taxi’s en Ubers. Londen heeft zoveel mogelijkheden om je te verplaatsen! En het maakt niet uit of je in deze stad bent om een wedstrijd van Arsenal, Tottenham, Brentford, Fulham, Chelsea, Crystal Place of West Ham te bezoeken. De vervoersmogelijkheden in deze prachtige voetbalstad zijn uitgebreid, maar ook heel handig.
Maar om je weg te vinden in deze vervoersjungle van Londen, hebben we ons best gedaan om je hier alvast de belangrijkste informatie te geven.
Ondergronds
De metro of “The Tube” zoals hij meestal wordt genoemd, is verdeeld in 9 verschillende zones. Centraal Londen is zone 1 en je zult waarschijnlijk alleen binnen zone 1 en 2 tijdens je verblijf in deze hoofdstad rondreizen. De zones 6-9 liggen namelijk in de buitenwijken van de stad. Het metronet telt maar liefst 11 lijnen (zoals het aantal voetbalspelers in een team!) en het tarief hangt af van de afstand die je aflegt, het tijdstip waarop, het soort kaartje en je betalingswijze. In ieder geval zou je het reizen tijdens de ochtendspits (weekdagen van 7:00 tot 8:45 uur) en de avondspits (16:30 tot 18:45 uur) zoveel mogelijk moeten vermijden. De ochtendspits is natuurlijk geen probleem als het om voetbalwedstrijden gaat, maar het kan wel zijn dat je op weg naar een stadion in de avondspits terecht komt. Gelukkig hoef je nooit langer dan 5-10 minuten te wachten voordat er een trein vertrekt.
Maar waarom heet de metro eigenlijk “The Tube”? Deze naam is namelijk afgeleid van de tunnels in dit metrosysteem, dat een van de oudste ter wereld is en al in 1863 werd geopend.
De goedkoopste manier om je ticket te kopen is door middel van de Oyster-kaart. Waarschijnlijk ken je deze kaart al, maar we geven je hier voor de zekerheid toch uitleg hierover. Je kunt de Oyster-kaart kopen voordat je naar Londen reist of je kunt er een kopen bij een TFL-bezoekerscentrum, verschillende stations of in een Oyster-ticketshop. Ze zijn heel eenvoudig te gebruiken. Gewoon deze kaart door de gele lezer bij de poortjes laten detecteren als je je reis begint en eindigt. Simpel toch? Een Oyster-kaart kost 20 pond voor een hele dag onbeperkt reizen en met deze kaart kun je gemakkelijk naar alle verschillende voetbalstadions gaan (waarover later meer). Deze kaart kun je in Londen gebruiken voor ondergronds en bovengronds vervoer, voor de meeste nationale trein- en busdiensten en nog veel meer.
En daarnaast wordt de metrokaart vast je allerbeste vriend in Londen. Je vindt ze op elk station.
Bovengronds
Waarom ga je niet met de iconische dubbeldekker? Als je een rondreis door Londen wilt combineren met bezienswaardigheden, dan is dit een perfecte optie. Het tarief hiervoor bedraagt 1,75 pond en binnen een uur na aanvang van je reis kun je onbeperkt overstappen op andere bussen of trams.
Taxi/Uber
Zwarte taxi’s zijn de beste optie hier. Je kunt ze op straat aanhouden, maar alleen als het gele taxi-bordje aan staat (zo niet, dan is de taxi niet beschikbaar). Zwarte taxi’s hebben meters en het minimumtarief bedraagt 3,20 pond.
Maar je kunt natuurlijk ook altijd een Uber proberen. Zwarte taxi’s zijn echter meestal wel het goedkopere alternatief voor korte ritten. Maar vergelijk indien mogelijk altijd de vervoersprijzen.
Te voet
Londen is een geweldige stad om rond te lopen. Je vindt er overal wel een park, een tuin of een café waar je kunt uitrusten.
Voetbalstadions
Het is sowieso niet zo moeilijk om de weg te vinden naar een van de vele Premier League-stadions in Londen. In de meeste gevallen heb je verschillende opties, of je nu de voorkeur geeft aan ondergronds, bovengronds of een wandeling naar het stadion.
Emirates Stadion (Arsenal): Heel gemakkelijk te bereiken. Het openbaar vervoer brengt je op een afstand van een paar minuten lopen van het station af en de Piccadilly-lijn is het dichtstbijzijnde metrostation. Verlaat de trein bij Arsenal.
Tottenham Hotspur Stadium (Tottenham): Dit stadion is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. White Hart Lane is de halte, ongeacht of je onder- of bovengronds reist.
Gtech Community Stadium (Brentford): 8 stations liggen op 20 minuten loopafstand. Het dichtstbijzijnde metrostation is Kew Bridge.
Craven Cottage (Fulham): Je kunt hiervoor verschillende metrolijnen kiezen, maar je kunt ook met de bus gaan.
Stamford Bridge (Chelsea): Het dichtstbijzijnde metrostation is Fulham Broadway op de stadsdeellijn.
Selhurst Park (Crystal Palace): Hier heb je verschillende stations om uit te kiezen: Selhurst, Thornton Heath en Norwood Junction liggen allemaal dicht bij dit klassieke stadion.
London Stadium (West Ham): Verlaat de trein bij Stratford. Je kunt hier het onder- en bovengrondse stadsvervoer pakken.
Welk stadion je ook wilt bezoeken, het is altijd eenvoudig om te bereiken. Geniet dus van je voetbalreis in een van de beste voetbalsteden ter wereld.