Beste tradities in het voetbal

Tradities vormen een belangrijk onderdeel van het voetbal. Deze sport is nostalgisch en viert zijn verleden met zijn fans. Sommige gewoontes worden door de supporters als heilig beschouwd en dus ook fanatiek in ere gehouden. Hier kun je lezen welke de meest opvallende tradities zijn.

Real Madrid – Cibeles-viering

De Cibeles-fontein werd in 1782 gebouwd in het centrum van Madrid. In die tijd kon niemand nog voorspellen dat dit na elke gewonnen beker een verzamelplaats voor Real Madrid-fans zou worden. Tijdens je voetbalreis naar Madrid is deze fontein vlak bij het prachtige stadhuis een bezoek meer dan waard. Feestvieren bij Cibeles werd een uitgesproken Real Madrid-traditie in de jaren tachtig, toen de generatie Quinta del Buitre een belangrijke rol ging spelen in het Spaanse voetbal. Tussen 1985 en 1990 kon er in ieder geval veel worden gefeest, want het team won vijf opeenvolgende LaLiga-titels.

De aanvoerders van Real Madrid kregen toen na een belangrijke overwinning de eer om Cibeles in de teamkleuren te kleden. Marcelo was de laatste aanvoerder die dit mocht doen, omringd door duizenden fans. Boek je voetbalreis naar Madrid om deze fontein en de nabijgelegen attracties te kunnen bewonderen. Dus ook het El Retiro-park of het El Prado-museum, die zich slechts op een paar meter afstand hier vandaan bevinden.

Atletico Madrid – Neptuno-viering

Net als bij de Cibeles-fontein van Real Madrid viert Atlético Madrid zijn overwinningen bij de Neptunus-fontein. Atlético-supporters versierden deze fontein in de rood-witte “rojiblanco”-kleuren van het team in 1991, na hun Copa de Rey-overwinning op Mallorca.

Dit is een van de mooiste fonteinen van Madrid, in neoklassieke stijl en van wit marmer. Vreemd genoeg ligt deze fontein op slechts 500 meter afstand van Cibeles, namelijk aan het Plaza de Cánovas del Castillo. Neem tijdens je voetbalreis naar Madrid dus zeker de tijd om deze Neptunus-fontein te bezoeken! En wie weet, mag jij ook meefeesten!

Liverpool – You’ll never walk alone

Ten tijde van de release van Gerry and the Pacemaker liet Liverpool-speler Tommy Smith dit lied aan de manager van het team, Bill Shankly, horen. De club omarmde het lied “You’ll Never Walk Alone” direct als hun clublied. Bovendien was Liverpools Anfield Stadium destijds een van de eerste voetbalstadions met een PA-systeem, en voor de wedstrijd werd dan de Top 10 van de hitparade voor de toeschouwers gespeeld. In 1963 stond “You’ll Never Walk Alone” ongeveer vier weken op nummer 1.

Het is toch geweldig om 40.000 enthousiaste mensen te zien die hun sjaals omhooghouden en dit oude Rodgers and Hammerstein-lied zingen of hardop deze titelzin roepen die ook op de Shankly Gates staat. Liverpool is dus zeker de moeite waard om als volgende voetbalreis te bezoeken. Hun fans vinden ook hun troost tijdens lastige tijden bij het zingen van dit lied – zowel op als naast het veld.

Momenteel staat de zin “You’ll Never Walk Alone” op het wapen van Liverpool om de fans er voortdurend aan te herinneren dat voetbal meer is dan een sport alleen. Je hebt er namelijk een hele familie bij! Boek je voetbalreis naar Liverpool om het zelf te ervaren.

Boxing Day

Tweede kerstdag heeft voor veel voetbalfans maar één betekenis: de Premier League.

Aangezien deze datum al zo lang op de kalender van de wedstrijd staat, is hij uitgegroeid tot een vaste traditie. Deze traditie begon waarschijnlijk al in de Middeleeuwen, toen Engelse families uit de hogere klasse op 26 december aan de arme mensen doneerden. Bovendien was dit een van de dagen na de kerst waarop werknemers van hun bazen vrij kregen, met gratis voetbalkaartjes erbij. Deze traditie duurt nog steeds voort, en veel Britse clubs sturen dan kerstkaarten naar hun fans.

Boxing Day is in deze periode overal gericht op de gezinsbeleving, dus je zult dan meer gezinnen en kinderen in de stadions zien. Deze toeschouwers gaan voor en na de wedstrijd naar de pubs buiten het stadion om te socialiseren met vrienden en familie en te praten over het succes of falen van hun favoriete clubs in een kerstsfeer.

Traditionele derby’s

Er zijn veel spannende wedstrijden in het voetbal, maar er gaat niets boven een grote derby, vooral die met een decennialange rivaliteit. Als er sprake is van een grote voetbalrivaliteit, dan zorgt dat altijd voor een fantastische, spannende sfeer die iedere voetbalfan een keer mee zou moeten maken. Elke voetbalwedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid staat bekend als een El Clásico. Er heerst dan een intense rivaliteit, niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten, want Barcelona en Madrid zijn de twee belangrijkste steden van Spanje.

Een van de grootste derby’s in het Engelse voetbal is de North West Derby in de Premier League. Tijdens deze wedstrijd staan de aartsrivalen Manchester United en Liverpool tegenover elkaar. De Bundesliga Klassiker is daarnaast ook een hele spannende wedstrijd tussen de meest succesvolle clubs van Duitsland, namelijk Bayern München en Borussia Dortmund. De eerste wedstrijd tussen deze twee clubs vond plaats in 1965, en de rivaliteit tussen deze clubs is sindsdien alleen maar gegroeid. De Sevillaanse derby, ook wel de Grote Derby genoemd, is een lokale stadsderby die tussen Real Betis en Sevilla FC wordt gespeeld. In Italië vind je een paar derby’s die ook nog politiek geladen zijn, waardoor ze erg intens worden. Er is dus genoeg om uit te kiezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *