Kerststeden

Dortmund

Er zijn veel overeenkomsten tussen Dortmund en Manchester. Beide steden hebben een voetbalmuseum, beide staan bekend als een van de vriendelijkste steden in het land, en beide hebben een geweldige kerstmarkt tijdens de kerstperiode. Financieel kan Borussia Dortmund echter niet concurreren met de twee clubs uit Manchester, maar ze hebben hen op zoveel andere manieren verslagen.

De Duitsers zijn namelijk wel beter in het organiseren van kerstmarkten. Bovendien heeft Duitsland een magische sfeer zodra de sneeuw begint te vallen. Als je aan Kerstmis denkt, dan denk je qua sfeer ook eigenlijk meer aan Duitsland. Dortmund is daarop geen uitzondering. Deze stad ligt midden in Duitsland en de markt ligt ook midden in Dortmund. Verwen jezelf hier op de heerlijke, lokale keuken en doe ook hier je kerstinkopen.

In het Duitse voetbalmuseum in Dortmund is immers alles te vinden wat met het Duitse voetbal te maken heeft. Duitsland is een land met een geweldig voetbalverleden en dit is de plek om alles te weten te komen over de Duitse clubs, de Bundesliga en natuurlijk over de vele triomfen van het nationale team. Voetbalfans komen hier met duizenden tegelijk voor een indrukwekkende reis door het voetbalverleden. Toegangsprijs bedraagt €18 per volwassene en €12 voor een kind onder de 14 jaar. Dit museum is meer dan een bezoekje waard.

Het Signal Iduna Park, de thuisbasis van het machtige Borussia Dortmund en de legendarische ‘Gele Muur’, is natuurlijk ook een must voor elke voetbalfan.

Manchester

Manchester is de op een na grootste stad van Engeland, na Londen, en tijdens de kerstperiode ondergaat deze stad een gehele metamorfose. In een stad die al beroemd is om zijn gastvrijheid, viert iedereen hier op straat het kerstfeest mee. De kerstmarkten, geweldige restaurants en het National Football Museum zijn slechts een paar redenen om deze zeer onderschatte stad tijdens deze feestperiode te bezoeken. Daar komt nog bij dat je hier twee van de grootste voetbalclubs ter wereld kunt ervaren.

Elk jaar nemen de kerstmarkten de stad over, en dit jaar zal het niet anders zijn. Je kunt er meer dan 220 kraampjes op mooie aparte locaties in het stadscentrum vinden met een enorm aanbod aan eten, drinken en souvenirs, maar dat is nog niet alles! De kermisattracties, een kans om zelf de Kerstman te ontmoeten en de Manchester Christmas Lights brengen je hier allemaal in de kerststemming. Als je met kinderen naar Manchester gaat, dan kunnen jullie samen heerlijk genieten op een gezinsvriendelijke ijsbaan.

En wat betreft de voetbal gerelateerde activiteiten: in Engeland wordt tijdens de kerstperiode geen pauze ingelast zoals in andere Europese landen. Old Trafford is een van de meest iconische voetbalstadions en heeft ook een geweldige rondleiding. De toegangsprijs tot het stadion, het museum en de kleedkamers start bij £19.

De rondleiding door het Etihad Stadium biedt al het bovenstaande, samen met een interactieve ‘persconferentie’ met een virtuele Pep Guardiola. Het National Football Museum ligt op twee minuten lopen vanaf het treinstation Victoria. Je kunt er tijdens deze feestperiode allerlei kerst gerelateerde tentoonstellingen bezoeken. Kaartjes kosten £12 voor volwassenen en £7 voor kinderen.

Glasgow

De accenten zijn misschien wat moeilijk te verstaan voor toeristen, maar de inwoners van Glasgow zijn ontzettend vriendelijk. In tegenstelling tot Barcelona is de kans hier groot dat je tijdens de kerstperiode van de sneeuw kunt genieten. Dus pak in ieder geval wat warme kleding in voordat je op reis gaat naar de grootste voetbalclub aller tijden.

Een van de bekendste Britse kersttradities is de pantomime. Een onorthodoxe, maar hilarische vertelling van klassieke sprookjes en oude Disney-films met acteurs die als travestiet zijn verkleed. Dit zou iedereen tijdens een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk gedurende de feestdagen moeten zien.

De Old Firm derby vormt een groot deel van het leven in Glasgow, dus het is onmogelijk om deze stad te bezoeken zonder ten minste één van de betrokken stadions te bezoeken. Celtic Park is zonder twijfel de thuisbasis van Celtic, het enige team in Schotland met een Europese beker. In feite is dit de eerste Britse club die hem gewonnen heeft. Ibrox, de thuisbasis van de Rangers, ligt aan de andere kant van de stad. De Rangers zijn verreweg de meest succesvolle club in het Schotse voetbal, en de rivaliteit met concurrerende clubs uit de andere steden is al sinds 1888 verhit.

Natuurlijk bieden beide stadions rondleidingen aan. Een standaard rondleiding in Celtic Park kost £17 voor volwassenen en £10 voor kinderen onder de 10 jaar, en de rondleiding door Ibrox kost £15 voor volwassenen en £5 voor kinderen onder de 18 jaar. Beide rondleidingen bieden vergelijkbare pakketten, want ze omvatten een bezoek aan het clubmuseum en toegangspassen voor alle ruimtes, inclusief een kans om de kleedkamers te zien, maar geen enkele rondleiding is hetzelfde.

Barcelona

Barcelona is een van de meest unieke steden. Deze stad heeft zijn eigen culturele identiteit en tradities, en FC Barcelona speelt daarin een grote rol. Zeg ‘bon nadal’ in plaats van ‘feliz navidad’ als je er met Kerstmis bent en ontvang een warm welkom van de Catalaanse bevolking.

Tradities zijn belangrijk hier in Barcelona, en de feestdagen vormen daarop geen uitzondering. De caganer is een vreemd, kleine poppetje met het uiterlijk van een beroemdheid of voetbalster die hurkend zijn of haar behoefte doet en dit poppetje wordt uitgestald tijdens de kerstperiode. In veel kraampjes en winkels in de stad kun je een gehurkte kerstman, kerstelf of zelfs een Jezus Christus vinden.

En als je het aandurft, de plaatselijke bevolking organiseert op eerste kerstdag rond het middaguur een jaarlijkse zwembijeenkomst in de haven. Een mooie manier om het jaar af te sluiten!

Maar als je tijdens de feestdagen wilt ontspannen in plaats van in de ijskoude Middellandse Zee te springen, dan zit je in Barcelona goed. Je kunt hier een plaatselijke bewoner inhuren als gids om je in deze prachtige stad rond te laten leiden, of geniet van het heerlijke eten in de Mercado de la Boqueria, vlak bij de beroemde Las Ramblas. Je kunt zelfs een flamencoshow bijwonen tijdens je tapasmaaltijd als je dat wilt.

Maar een bezoek aan het enorme Camp Nou-stadion is natuurlijk een must. Er zijn niet veel wolkenkrabbers of andere hoge gebouwen in Barcelona, en deze stad staat bekend om zijn prachtige architectuur. Door zijn omvang is Camp Nou dan ook een echte highlight van deze stad. Zijn museum laat niet alleen de geschiedenis van de voetbalclub zien, maar ook die van deze regio.

Parijs

Parijs staat bekend als de lichtstad en tijdens de kerstperiode zul je hier nog meer van kunnen genieten. Er is zoveel te doen in de Franse hoofdstad, dat je je hier onmogelijk kunt vervelen. Schaatsen aan de voet van de Eiffeltoren, wandelen over de Champs Elysees langs de kerstverlichting met een beker glühwein, en wie weet kom je Lionel Messi, Neymar of Kylian Mbappe tegen? Maak er een romantische voetbaltrip van en neem je geliefde mee op reis.

De Eiffeltoren is majestueus, vooral als hij ’s avonds is verlicht, het Louvre heeft een enorm uitgebreide kunstcollectie en zelfs na de verwoestende brand in 2019 is de Notre Dame nog meer dan de moeite waard.

Zoals elke stad in deze lijst kun je ook in Parijs tijdens de kerstperiode van kerstmarkten genieten, en gezien de immense omvang van de stad zijn er veel opties. De grootste is de La Defense-kerstmarkt met 350 kraampjes verspreid over 13.000 meter. Een kleinere, maar zeer pittoreske optie is de kerstmarkt bij de Notre Dame.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *