Voetbalreizen

FA Cup

Voetbalreizen FA Cup

1. Kies je wedstrijd
2. Stel je reis samen
3. Bevestig en boek
Boek makkelijk Je complete reis op maat
Nr. 1 in voetbalreizen Dé specialist sinds 2004
Helder en duidelijk Geen verborgen kosten


1 Voetbalreizen
Sorteer op:
Filters ()
?
Sorteer op:
Toegevoegd aan favorieten Voeg toe aan favorieten
FA Cup

FA Cup - FA Cup

25 of 26 mei  
Wembley Stadium, Londen
Betaal 50% vandaag!
Toegevoegd aan favorieten Voeg toe aan favorieten
p.p. vanaf  
€2743
p.p. vanaf  
€2910
Bekijk reizen

Romantiek en historie: de FA Cup heeft het allemaal

De FA Cup is niet zomaar een bekertoernooi, maar het oudste voetbaltoernooi ter wereld. Nog steeds kan het rekenen op een ongekende populariteit, die niet te vergelijken is met de KNVB-beker of de Coppa Italia. In dit toernooi worden sterren geboren, vinden enorme sensaties plaats en bestaat er geen grotere eer dan met de Cup op het bordes van Wembley te staan. Bij voetbalreizen vind je kaarten voor alle topduels uit het toernooi, inclusief de finale op de heilige grasmat van Wembley.

Nadat de FA, de Engelse voetbalbond, in 1863 was opgericht, zocht men naar een manier om alle clubs van het land samen te brengen. Schoolteams, industrieteams, teams gesticht door de kerken; iedereen zou mee moeten kunnen doen. In 1871, achttien jaar voor het begin van een nationale competitie, ging de FA Cup van start. Voor het eerst werd voetbal niet beperkt tot vriendschappelijke duels tussen clubs uit dezelfde streek.

Nog steeds mag bijna elke club meedoen. De enige voorwaarde is dat de club lid is van de Engelse voetbalbond en een bepaald niveau en geschikt veld heeft. Elk jaar doen er meer dan 700 clubs mee. En nog steeds is dit toernooi het enige waar een team van postbodes, kantoorpersoneel en werknemers aan de lopende band de kans krijgt om een wedstrijd te spelen op het heilige Anfield Road of Old Trafford.

De finale op Wembley vormt de traditionele afsluiter van het seizoen. De winnaar ontvangt een bedrag van twee miljoen Pond en een ticket voor de Europa League. Ook is de club gekwalificeerd voor de Community Shield; de opener van het nieuwe seizoen tussen bekerwinnaar en landskampioen.

Op deze pagina hebben we allerlei nuttige info verzameld die helpt ter voorbereiding op jouw voetbalreis naar een FA Cup-duel. In het overzicht hieronder zie je wat je zoal kunt verwachten.

  • De topclubs uit de FA Cup
  • Andere interessante clubs voor een FA Cup voetbalreis
  • Trivia: 10 bijzondere feiten over de FA Cup
  • De meest memorabele FA Cup-wedstrijden
  • Top 10 beste spelers uit de geschiedenis van de FA Cup
  • De bekendste stadions uit de FA Cup
  • Het National Football Museum in Manchester

De topclubs uit de FA Cup

Hoewel de FA Cup vol verrassingen zit, zijn het toch gewoon de grote clubs die de meeste trofeeën weten te winnen. Deelname aan de Champions League via de Premier League is voor hen het belangrijkst is, maar winst van de FA Cup is nog steeds een enorme eer. De volgende clubs hebben al een groot aantal bekers in de prijzenkast staan.

arsenal

Arsenal FC

Arsenal FC en finales zijn meestal geen goede combinatie. Van de zes Europese finales wonnen The Gunners er slechts één. In de League Cup hetzelfde verhaal: acht finales, twee keer winst. Hoe anders is het echter in de FA Cup. Met liefst 14 keer winst is Arsenal FC recordhouder. In totaal stond Arsenal 21 keer in de finale, meer dan welke club ook. Ook nu het de laatste jaren in de competitie wat minder gaat, blijft de club floreren in de FA Cup. Zowel in 2014, 2015, 2017 als 2020 won Arsenal de finale op Wembley. Boek een FA Cup-duel in het Emirates Stadion en je ziet Arsenal FC op zijn best!

    Bekijk voetbalreizen Arsenal FC

    Manchester United

    Ook Manchester United is een echte cupfighter. Twaalf keer ging de beker naar de Mancunians. De laatste beker dateert van 2016, toen onder Louis van Gaal met 2-1 gewonnen werd van Crystal Palace in de finale. De fans vinden het dus weer hoog tijd voor de dertiende FA Cup. Zeker in het bekertoernooi is de sfeer op Old Trafford ongekend. Nergens is men zo hongerig naar een prijs als bij de succesvolste club in het Engelse voetbal.

      Bekijk voetbalreizen Manchester United

      Chelsea FC

      Men heeft in Noord-Londen lang moeten wachten op de winst, want Chelsea won zijn eerste FA Cup pas in 1970. Inmiddels staat de teller al op acht keer winst, waarvan zes keer in deze eeuw. De laatste overwinning dateert uit 2018, toen Manchester United met 1-0 werd verslagen door een strafschop van Eden Hazard.

        Bekijk voetbalreizen Chelsea FC

        Tottenham Hotspur

        Tottenham Hotspur won de FA Cup in totaal acht keer. Bijzonder, want de Spurs stonden negen keer in de finale en verloren er dus maar één. De eerste winst stamt uit 1901, en was een geweldige stunt van The Spurs. De Londenaren waren op dat moment actief in de Southern League. Het is nog steeds de enige keer dat de FA Cup werd gewonnen door een club die niet in de twee hoogste divisies speelde. Daarentegen zijn de Spurs de laatste jaren niet erg succesvol geweest. De laatste winst dateert alweer uit 1991, toen Nottingham Forest op Wembley werd verslagen. Sindsdien haalde de club nooit meer de finale. Het wordt dus hoog tijd dat de Spurs in het indrukwekkende nieuwe stadion weer eens weten te verrassen.

          Bekijk voetbalreizen Tottenham Hotspur

          Liverpool FC

          Veertien maal stonden The Reds in de FA Cup-finale, waarvan er zeven werden gewonnen. De eerste winst behaalde de club in 1965, de laatste in 2006. Daarmee staat Liverpool alweer zestien jaar droog, een lange tijd voor zo’n grote club. In 2012 werd de finale nog gehaald, maar verloor Liverpool FC van Chelsea. De afgelopen jaren wist Liverpool FC niet ver meer te komen in het toernooi. In 2022 haalde het team van Virgil van Dijk eindelijk weer de halve finale.

            Bekijk voetbalreizen Liverpool FC

            Aston Villa

            Aston Villa mag tegenwoordig niet onder de groten worden geschaard, maar bevindt zich toch in de top 6 wat aantal FA Cups betreft. Daarbij moet wel een kanttekening worden geplaatst, want zes van de zeven bekers werden al meer dan 100 jaar geleden behaald. De laatste gewonnen cup dateert van 1957, ook alweer 65 jaar geleden. In 2015 stond de club eindelijk weer op Wembley, maar kreeg een pak slaag van Arsenal FC (4-0). Volgens sommigen is het de straf voor het kwijtraken van de originele FA Cup in 1905.

              Bekijk voetbalreizen Aston Villa

              Andere interessante clubs voor een FA Cup voetbalreis

              Behalve de echte topclubs biedt de Premier League natuurlijk ook minder succesvolle, maar zeker zo interessante teams. Clubs met een rijke geschiedenis, een ouderwets Engelse voetbalsfeer of een monumentaal stadion. In de bakermat van het voetbal vind je het allemaal.

              Voetbalreis Leicester

              Vier keer verloor Leicester City de finale, maar in 2021 was het eindelijk raak voor The Foxes. Op 15 mei 2021 stond Leicester in de eindstrijd tegen favoriet Chelsea FC. Slechts 20.000 toeschouwers mochten het duel bijwonen, dat werd beslist door een geweldig afstandsschot van de Belgische international Youri Tielemans. In 2022 wist Leicester de FA Cup niet in bezit te houden, want de bekerhouder strandde in de vierde ronde tegen Nottingham Forest.

              Voetbalreizen newcastle united

              Newcastle United

              Nee, heel erg blij is men in Newcastle-Upon-Tyne niet als de FA Cup weer ter sprake komt. Vroeg of laat komt men altijd weer uit op 1972, toen de amateurs van Hereford United het grote Newcastle wisten uit te schakelen. Elke week was het doelpunt weer te bewonderen in Match of the Day; in Noord-Engeland werd men er doodziek van. Maar gelukkig kent de club ook de nodige successen in de FA Cup. Zes bekers staan er in de prijzenkast, ook al dateert de laatste alweer uit 1955. Met een rijke eigenaar hoopt de club de komende jaren op grote successen, en natuurlijk weer een FA Cup. Al is het maar om de schande van 1972 definitief achter zich te laten.

              Bekijk voetbalreizen Newcastle United

              Het kleine Barnsley FC speelde slechts één seizoen (1997-1998) in de Premier League. Toch staat het team in Engeland bekend als een echte cupfighter. De grootste stunt behaalde de club in 2008. Op Anfield Road werd Liverpool FC verslagen. Daarmee was het stuntwerk nog niet voorbij, want in de kwartfinale moest ook Chelsea eraan geloven, waardoor de club voor het eerst sinds 1912 weer de halve finale haalde. Daarin versloeg Cardiff City The Tykes echter met 1-0. Sindsdien houdt iedereen de club in de gaten, wetende dat de reuzendoder altijd klaar staat om toe te slaan. In 2021 won Chelsea in de vijfde ronde met pijn en moeite met 1-0.

              crystal-palace

              Crystal Palace

              Het kleine Crystal Palace FC heeft een bijzondere relatie met de FA Cup. Zo nam de club in 1871 deel aan de allereerste editie van het toernooi, waar het in de halve finale werd uitgeschakeld. Daarnaast werd de FA Cup-finale van 1895 tot 1914 gespeeld in het toenmalige stadion van Crystal Palace. Ook in recentere tijden boekten de Londenaren bijzondere prestaties. Zowel in 1990 als in 2016 haalden The Eagles de finale, maar beide keren was Manchester United te sterk. In 2022 stuntte de ploeg weer door de halve finale te halen na een 4-0 overwinning op Everton FC.

              Bekijk voetbalreizen Crystal Palace FC

              Trivia: 10 bijzondere feiten over de Serie A

              • Tijdens de organisatie van de allereerste editie van de FA Cup kregen alle 50 bij de FA aangesloten clubs een aanmeldingsformulier. Slechts 15 clubs reageerden, twaalf clubs meldden zich uiteindelijk aan. Op 16 maart 1872 vond de eerste finale plaats op Kennington Oval in Londen. Wanderers FC was de eerste winnaar, na een overwinning op Royal Engineers.
              • In 1895 werd de FA Cup gewonnen door Aston Villa. De club leende de trofee uit aan de plaatselijke schoen- en ballenmaker William Shillcock, die hem trots tentoonstelde in de etalage. Maar ’s nachts werd de bokaal gestolen, en nooit meer teruggevonden. Een replica hield het uit tot 1910, toen werd hij vervangen door de beker die we vandaag nog kennen. Tientallen jaren later beweerde een kleine crimineel dat hij de beker had gestolen en het zilver had omgesmolten om halve kronen te maken.
              • Eén keer werd de FA Cup gewonnen door een niet-Engels team. Cardiff City uit Wales won in 1927 de finale van Arsenal. Daarmee is Cardiff City het enige team dat de beker van twee verschillende landen won in hetzelfde jaar. In 1927 won de club namelijk ook de beker van Wales.
              • Acht keer is de FA Cup gewonnen door een club die op het tweede niveau uitkwam. De laatste was West Ham United, dat in 1980 Arsenal FC met 1-0 versloeg.
              • De grootste uitslag vond plaats op 15 oktober 1887. Preston North End versloeg Hyde met 26-0. Het record in de finale staat op naam van Manchester City, dat in 2019 Watford FC met 6-0 versloeg.
              • Typisch voor de FA Cup is dat als een duel gelijk eindigt, er een replay volgt op het terrein van de uitspelende ploeg. Als dit duel ook gelijk eindigt, dan wordt er verlengd en tenslotte een strafschoppenserie afgewerkt. Voor 1991 werd er alleen met replays gewerkt. Dat liep af en toe wat uit de hand. Zoals in 1971, toen Oxford City en Alvechurch vijf keer tegen elkaar gelijkspeelden. Zelfs verlengingen brachten geen beslissing. Pas in de zesde wedstrijd wist Alvechurch met 1-0 te winnen.
              • Toch kan ook een penaltyserie behoorlijk uit de hand lopen. In 2005 waren bij het duel tussen Tunbridge Wells en Littlehampton Town maar liefst 40 strafschoppen nodig om tot een beslissing te komen. Tunbridge Wells won uiteindelijk met 16-15.
              • Wilfred Minter zorgde in 1922 voor een unieke prestatie. De amateur-international scoorde namens St. Albans City twee keer een hattrick in één duel. Om niets aan het toeval over te laten maakte hij vlak voor tijd ook nog zijn zevende goal. Het mocht overigens niet baten, want tegenstander Dulwich Hamlet won het duel met 8-7.
              • Sportiviteit staat hoog in het vaandel tijdens een FA Cup-finale. De eerste rode kaart viel pas in 1985, toen Kevin Moran van Manchester United rood kreeg omdat hij na een te late sliding de man raakte in plaats van de bal. Het is nog steeds de enige direct rode kaart in een FA Cup-finale. Na 1985 zijn er nog vijf spelers het veld uitgestuurd na twee gele kaarten.
              • FA Cup-winnaar van 2021, Leicester City, kwam in 2022 niet verder dan de vierde ronde. Dat is niet vreemd, want het is maar weinig bekerhouders gegeven om hun winst te prolongeren. Alleen Tottenham Hotspur (1961 en 1962, 1981 en 1982) en Arsenal FC (2002 en 2003, 2014 en 2015) wisten hun beker te behouden. Als we verder teruggaan in de tijd vinden we Blackburn Rovers (1884, 1885, 1886) en Wanderers FC (1876, 1877, 1878), die de FA Cup zelfs drie keer achter elkaar wisten te winnen.

              De meest memorabele FA Cup-wedstrijden

              De enorme populariteit van het FA Cup-toernooi heeft natuurlijk vooral te maken met de vele grote verrassingen. Wedstrijden waarin amateurclubs grote Premier League-teams het vuur aan de schenen leggen of zelfs uitschakelen; het gebeurt nog steeds. De FA introduceerde in 2011 zelfs een speciale Giant-Killing Award, een prijs voor de club die voor de grootste bekerstunt zorgt. Zulke wedstrijden blijven voor eeuwig in het geheugen van het Engelse publiek zitten, meer dan welk Premier League-duel ook. We hebben de meest historische duels voor je uitgezocht, inclusief de geweldige beelden.

              1972: Hereford United – Newcastle United

              We beginnen met het duel dat symbool staat voor alles wat de FA Cup zo bijzonder maakt. De wedstrijd tussen Hereford United en Newcastle United werd in 2007 verkozen tot het beste FA Cup-duel ooit. Het treffen eindigde dan ook in een ongekende sensatie. Amateurclub Hereford was een club uit de Southern Football League, het vijfde niveau van Engeland. Tegenstander Newcastle United was een van de topclubs in Engeland, met zes internationals in de gelederen. Het eerste duel in Newcastle was zeer verrassend in 2-2 geëindigd. De replay werd drie keer uitgesteld wegens regen en sneeuw. Op 5 februari 1972 was het veld van het Edgar Street Stadium nog verre van bespeelbaar, maar uitstel was niet meer mogelijk. Het stadionnetje was afgeladen met 14.313 toeschouwers; zelfs de bomen rond het veld waren bezet door fans.

              De amateurs wisten de profs lang op 0-0 te houden, maar alles leek voor niets toen Newcastle in de 82e minuut op 0-1 kwam. The Lillywhites gaven niet op en in de 85e minuut schoot Ronnie Radford de bal vanaf 30 meter fenomenaal in de bovenhoek. Na een korte pauze vanwege een veldbestorming werd er verlengd. Daarin maakte Ricky George het sprookje compleet met de 2-1. De BBC was aanwezig om de doelpunten uit te zenden aan het eind van Match of The Day, maar na het ongekende resultaat werd het duel tot Wedstrijd van de Dag uitgeroepen en in een lange samenvatting vertoond. De 1-1 van Hereford United maakte jarenlang deel uit van de leader van Match of the Day en werd verkozen tot goal van het jaar 1972. Ook is de goal opgenomen in de canon ‘100 mooiste sportmomenten’.

              2019: Newport County – Leicester City

              Veel mensen beweren dat tegenwoordig, in de tijd van het grote geld, sensationele verrassingen tot het verleden behoren. Maar Newport County bewees in 2019 het tegendeel. Het tof Leicester City, in 2016 nog kampioen van Engeland. In datzelfde jaar eindigde Newport County op de 22e en laatste plaats van League Two, en was daarmee de slechtste profclub van Engeland.

              Maar in de derde ronde van de FA Cup bleken die cijfers van weinig waarde. De semiprofs uit Wales kwamen namelijk al snel op 1-0, en deden vervolgens alles om met die stand de eindstreep te halen. Doelman Day redde werkelijk elke bal en ook de lat was de club goed gezind. Maar in de 82e minuut leek het doek dan toch te vallen, toen Leicester langszij kwam. De vermoeide thuisclub gaf zich niet gewonnen en benutte in de 85e minuut een strafschop. In de vierde ronde schakelde Newport ook nog Middlesbrough uit, waarna Manchester City in de vijfde ronde een einde maakte aan het bekersprookje.

              2015: Chelsea FC – Bradford City

              Het duel tussen Chelsea FC en Bradford City in de vierde ronde van de FA Cup was het duel van Didier Drogba, Cesc Fàbregas, Eden Hazard en Mohamed Salah tegen Billy Knott, Billy Clarke en James Hanson. En tussen de coaches José Mourinho en Phil Parkinson. De miljonairs uit de Premier League, die hetzelfde jaar de landstitel grepen, verslikten zich volledig in het op het derde niveau spelende Bradford. Na een 2-0 voorsprong dachten de Londenaren de buit al binnen te hebben. Maar Bradford City knokte zich voor rust terug tot 2-1, en zette het duel in het laatste kwartier volledig op zijn kop. De middenmoter uit de League One scoorde daarin drie keer. De 2-4 overwinning was genoeg voor het winnen van de Giant Killers Award en de grootste sensatie van het voetbaljaar 2014-2015.

              2004: Tottenham Hotspur – Manchester City

              Naast grote stunts is de FA Cup ook het toneel van sensationele comebacks. De mooiste vond plaats in 2004. In de vierde ronde stuitten Tottenham Hotspur en Manchester City op elkaar. Nadat het eerste duel in Manchester in 1-1 eindigde, vond twee weken later de replay in Londen plaats. De ontketende Spurs kwamen nog voor rust op 3-0 door goals van Ledley King, Robbie Keane en Christian Ziege. Het werd zelfs nóg erger voor The Citizens; in de rust kreeg Joey Barton een rode kaart na een aanvaring met de scheidsrechter. Maar in de tweede helft waren de kijkers getuige van een ongekend spektakel. Met tien man knokten Paul Bosveld en de zijnen zich terug naar 3-3, en in de 90e minuut zorgde Jon Macken zelfs voor de 3-4. FA Cup voetbal op zijn best!

              Top 10 beste spelers uit de geschiedenis van de FA Cup

              De geschiedenis van de FA Cup kent vele sterren. Ten eerste de grote namen als Didier Drogba, Ian Rush en Dennis Bergkamp, met beslissende acties in meerdere finales. Maar daarnaast kent de FA Cup ook onbekende helden. Amateurs waar niemand van gehoord had, maar die in één klap uitgroeiden tot FA Cup-legendes. Het maken van een beslissende goal tegen een Premier League-club leverde veel amateurs hun 15 minutes of fame op. De mooiste verhalen hebben we voor je op een rij gezet.

              Bert Trautmann

              De in Bremen geboren Bernhard Trautmann vocht in de Tweede Wereldoorlog met de Nazi’s in Rusland, werd uiteindelijk gevangengenomen door de Engelsen en in een krijgsgevangenenkamp opgesloten. Na de oorlog bleef hij in Engeland en keepte voor een amateurclub in Liverpool. Daar maakte hij zoveel indruk dat er bij Manchester City een contract klaarlag. De doelman kwam tot 545 duels voor The Citizens, en werd op slag een beroemdheid door zijn optreden in de FA Cup-finale van 1956. Tegen Birmingham City kwam Trautmann zwaar in botsing met een tegenspeler, maar speelde het met 3-1 gewonnen duel gewoon uit. Drie dagen later bleek in het ziekenhuis dat hij zijn nek had gebroken. Na afloop van het seizoen werd Trautmann als eerste niet-Brit uitgeroepen tot Engels voetballer van het jaar. In 2007 werd de Duitser door de fans van City uitgeroepen tot beste clubspeler aller tijden.

              Ashley Cole

              Niemand won vaker de FA Cup dan Ashley Cole. Daar leek het aanvankelijk niet op, want in 2001 verloor hij zijn eerste finale met Arsenal FC. Met de Londenaren won hij de beker wél in 2002, 2003 en 2005. Vervolgens maakte hij de pikante overstap naar Chelsea FC, waar hij de FA Cup nóg vier keer won. Zijn zeven bekers worden alleen geëvenaard door coach Arsène Wenger, die de FA Cup ook zeven keer won als manager van Arsenal FC.

              Jimmy Kébé

              Jimmy Kébé was een bijzonder kleurrijke speler, met een bijzonder record in de FA Cup. De Fransman was international van Mali en tekende op 24-jarige leeftijd bij Reading. Daar viel hij niet alleen op door zijn enorme snelheid en lange solo’s over de breedte van het veld, maar ook door zijn bijzondere gedrag. Hij wekte de woede op van tegenstanders door in balbezit rustig de tijd te nemen om zijn sokken op te hijsen. Hij deed zijn eigen club versteld staan door na de wedstrijd te melden dat hij bij Newcastle United had getekend, om later te melden dat het een grap was. En op 13 februari 2010 scoorde hij het snelste doelpunt in de geschiedenis van de FA Cup. De inmiddels professioneel spelende pokeraar scoorde in de vijfde ronde al na 9 seconden tegen West Bromwich Albion.

              Ian Rush

              Ian Rush is niet alleen topscorer aller tijden voor Liverpool FC, maar ook in de FA Cup. Van 1979 tot 1998 kwam de spits tot liefst 44 doelpunten: een record in de moderne tijd. Alleen Harry Cursham van Notts County kwam tot 49 goals, maar maakte zijn laatste goal al in 1891. Met zijn goals had Rush een groot aandeel in drie FA Cup-winsten: in 1986 (3-1 tegen Everton, 2 goals), 1989 (3-2 tegen Everton, 2 goals) en 1992 (2-0 tegen Sunderland, 1 goal). Ook zijn vijf goals in FA Cup-finales zijn een nationaal record.

              Didier Drogba

              Drogba is de enige speler die in liefst vier FA Cup-finales uitgroeide tot matchwinner. Hij deed dat voor Chelsea FC in 2007, 2009, 2010 en 2012. Fans van Liverpool FC, Portsmouth, Everton FC en Manchester United vervloekten de spits als Drogba met wéér een beslissende goal de FA Cup naar Stamford Bridge wist te halen.

              Dennis Bergkamp

              Bergkamp is de meest succesvolle Nederlander in het FA Cup-toernooi. Liefst vier keer won hij met Arsenal FC de beker: in 1998 (2-0 tegen Newcastle), 2002 (2-0 tegen Chelsea), 2003 (Southampton, 1-0) en 2005. (Manchester United, na penalty’s). Een van zijn mooiste goals maakte Bergkamp in het FA Cup-duel tegen Sunderland in 1997. Opvallend genoeg liep de schaduwspits ook twee keer tegen een rode kaart op in het bekertoernooi.

              Trevor Sinclair

              Trevor Sinclair speelde namens Engeland op het WK van 2002 en kwam in totaal tot 12 interlands. Toch wordt de vleugelspits vooral herinnerd als maker van het mooiste doelpunt uit de geschiedenis van de FA Cup. Als speler van Queens Park Rangers zorgde hij met de perfecte omhaal voor een briljante goal tegen Barnsley. Een doelpunt dat lijkt op de omhaal van Marco van Basten tegen FC Den Bosch. Al was de omhaal van Sinclair zelfs nog van buiten het strafschopgebied. Het leverde hem de prijs op voor de mooiste goal van 1997. Op het eind van zijn carrière stond Sinclair in de finale van de FA Cup. Met Cardiff City verloor hij met 1-0 van Portsmouth; het bleek het laatste duel uit zijn carrière te zijn. Na zijn loopbaan werd hij bekend als voetbalanalist bij de BCC.

              Roy Essandoh

              Roy Essandoh was geen topspits. De Noord-Ier speelde bij Vaasan Palloseura uit Finland, bij Rushden & Diamonds en eigenlijk overal waar men een aanvaller nodig had. In 2001 zat hij zonder club. Zijn zaakwaarnemer stuitte op Teletekst op een berichtje, waarin de coach van Wycombe Wanderers klaagde over een golf van blessures. Na enig contact kreeg Essandoh een contract voor twee maanden.

              Zijn nieuwe club acteerde op het derde niveau, maar had verrassend genoeg de kwartfinale van de FA Cup bereikt. Tijdens dat duel met Leicester City mocht Essandoh tien minuten voor tijd invallen. In blessuretijd kopte hij de semiprofs naar de halve finale van de FA Cup. Daarmee groeide de marginale spits uit tot een echte FA Cup-held. Het zou zijn enige doelpunt voor de club zijn, en zijn contract werd niet verlengd. Essandoh speelde daarna nog voor Billericay Town en Bishop’s Stortford, maar kwam nooit meer in de buurt van zijn glorieuze moment bij Wycombe Wanderers.

              Will Grigg

              In 2016 werd Will Grigg wereldberoemd. Dat jaar zette een Wigan Athletic fan een video online met de titel ‘Will Grigg’s on fire’. Het werd het bekendste voetballied van het jaar. Niet in het minst doordat Noord-Ierland zich in 2016 plaatste voor het EK. Grigg zat bij de selectie, speelde geen minuut, maar werd tijdens de wedstrijden 90 minuten lang toegezongen. Zelfs bij EK-duels tussen andere landen schalde het lied door het stadion. Daarmee groeide de spits van Wigan uit tot een enorme cult-held. Toch kon Grigg wel degelijk voetballen. Zo werd hij in 2018 topscorer van het FA Cup-toernooi met zeven doelpunten. In de vijfde ronde scoorde hij de enige goal tegen Manchester City, waardoor Wigan Athletic de miljoenenploeg uit het toernooi stootte.

              Ronnie Radford

              Natuurlijk kunnen we niet om Ronnie Radford heen, de maker van het beroemdste doelpunt uit het FA Cup-toernooi. De middenvelder die amateurclub Hereford United met een geweldig schot naast Premier League giants Newcastle United schoot. Timmerman Radford was in één klap wereldberoemd in eigen land. Zelf is hij er heel gewoon onder gebleven. Beelden van zijn doelpunt ontroeren hem nog steeds, en dan met name de beelden van de duizenden jongeren die uitzinnig van vreugde het veld bestormen. Inmiddels geniet Radford rustig van zijn pensioen, tot het moment dat er weer een tv-ploeg voor de deur staat om herinneringen op te halen aan 5 februari 1972.

              De bekendste stadions uit de FA Cup

              Natuurlijk is Wembley hét gezicht van de FA Cup. Bijna elke beroemde finale is in het nationale stadion van Engeland gespeeld. Sterker nog, de populariteit van de FA Cup was zelfs de belangrijkste reden voor het bouwen van Wembley. Toch zijn er meer stadions te vinden die gastheer waren van een of meerdere FA Cup-finales.

              Wembley

              Wie denkt aan de FA Cup Final, denkt aan Wembley Stadion. Het nationale stadion, in het noordwesten van Londen, werd geopend in 1923. Vier dagen voor de FA Cup-finale van 1923 was Wembley gereed. Toch liep het helemaal fout. Er kwamen veel meer mensen af op het duel tussen Bolton Wanderers en West Ham United dan de 127.000 beschikbare plaatsen. Schattingen lopen uiteen van 230.000 tot 300.00! Duizenden mensen liepen het veld op omdat er op de tribunes geen plek meer was. Uiteindelijk werd iedereen naar de rand van het veld gestuurd en begon de wedstrijd drie kwartier later. Daarmee was Wembley geopend, al hield men het na de wedstrijd op een officieel toeschouwersaantal van 126.047. Sindsdien is de FA Cup-finale altijd op Wembley gespeeld, met een korte onderbreking tussen 2001 en 2007, toen Wembley werd herbouwd.

              Millennium Stadion

              Het nationale stadion van Wales is eigendom van de rugbybond van Wales en vooral in gebruik voor rugbywedstrijden. Ook het voetbalelftal van Wales speelde er enkele interlands, maar wijkt tegenwoordig vaker uit naar het Cardiff City Stadium. Maar tijdens de renovatie van Wembley, van 2001 tot 2007, was het Millennium Stadium gastheer voor zowel de FA Cup als de League Cup-finales. Vooral Arsenal FC zal heimwee hebben naar het stadion, want van de zes finales in het Millennium Stadium won het er drie, terwijl het ook nog een finale verloor. De andere winnaars waren Liverpool (2x) en Manchester United FC. Het stadion heeft een capaciteit van liefst 74.500 zitplaatsen en bezit het grootste schuifdak ter wereld. Wat het stadion ook bijzonder geliefd maakt bij fans zijn de tapinstallaties in de horecapunten, die in 20 seconden twaalf pints kunnen tappen.

              Stamford Bridge

              Natuurlijk is Stamford Bridge bekend als thuishaven van Chelsea FC, achtvoudig FA Cup-winnaar. Wat minder mensen weten is dat er in het stadion tien halve finales en drie finales zijn gespeeld. Dat is overigens niet zo vreemd, want sinds 1905 had het stadion een capaciteit van 100.000 en was daarmee het grootste Engelse stadion na dat van Crystal Palace. Stamford Bridge was in 1920, 1921 en 1922 de locatie van de FA Cup-finale. Zo waren in 1922 ruim 72.000 mensen getuige van de winst van Tottenham Hotspur op Wolverhampton Wanderers. Met de opening van Wembley in 1923 was het voorbij met de finales. Natuurlijk kun je er tegenwoordig nog wel genieten van de FA Cup-duels van Chelsea FC.

              Stamford Bridge

              In de Londense wijk Crystal Palace vind je het National Sports Centre, een in 1964 gebouwd atletiekstadion met 16.000 plaatsen. Het is een bijzondere locatie in de geschiedenis van de FA Cup, want het bevindt zich precies op de plek van het oude Crystal Palace-stadion, destijds het meest moderne stadion van Engeland. Niet voor niets werd hier van 1895 tot 1914 de finale van de FA Cup gespeeld.

              Bovenstaande afbeelding is de enige bekende panoramafoto van het oude stadion, tijdens de FA Cup-finale van 1905. In 1913 waren hier liefst 121.919 toeschouwers aanwezig bij de finale tussen Aston Villa en Sunderland. Op dat moment een wereldrecord voor een voetbalwedstrijd. In het stadion zijn ook de nodige grote concerten gegeven. Zo stonden onder anderen Coldplay en Bruce Springsteen er op de middenstip.

              Het National Football Museum in Manchester

              In de geschiedenis van de FA Cup zijn er een aantal legendarische finales gespeeld. Wedstrijden waarbij de underdog wist te winnen, doelpuntrijke duels of ontmoetingen van een hoog niveau. Hier lees je over een paar bijzondere en legendarische finales van de FA Cup.