Topvoetballers die succesvolle coaches werden

Zoals we ons allemaal kunnen voorstellen, is het leven van een topvoetballer ongelooflijk dynamisch en spannend. Non-stop wedstrijden met de beste teams en spelers ter wereld, derby’s, individuele prijzen, teamprijzen en bekers, de meest overweldigende stadions ter wereld en zeer extreme emoties. Bovendien krijgen veel spelers, nadat zij jarenlang deel hebben uitgemaakt van één team, een hechte band met hun club en dragen deze een warm hart toe. Geen wonder dat zij na hun pensioen in een gat vallen en de spannende wedstrijdemoties gaan missen. Ex-voetballers missen dan het gevoel van de hevige adrenaline, de fanatieke supporters en vooral – hun geliefde team.

De laatste jaren zijn er steeds meer topvoetballers die daarna ook nog een topcoach worden. Zij blijven dan met hun favoriete voetbalspel verbonden, maar dan als meesterbreinen die naast het voetbalveld hun spelers aansturen. In feite is dit heel anders dan het actief deelnemen aan de strijd op het veld, maar toch wel heel spannend en verantwoordelijk. Coach zijn vraagt ook om een behoorlijk strategisch inzicht. Grote voetbalteams trekken vaak voormalige voetbalsterren aan om hun team een boost te geven of op het juiste pad te brengen. Clubeigenaren nemen steeds vaker voormalige wereldtoppers in dienst, omdat ze weten dat die zelf veel ervaring en passie bezitten. Sommige van die topcoaches zetten het team daarna volledig naar hun hand, en daarom is het altijd de moeite waard om ze in actie te zien tijdens een live wedstrijd.

Xavi – FC Barcelona

Spaanse coach en voetballer van wereldklasse die als middenvelder speelde. Wereldkampioen in 2010 en tweevoudig Europees kampioen in 2008 en 2012. In de jaren 1998-2015 speler van FC Barcelona waarmee hij in de seizoenen 2005/06, 2008/09, 2010/11 en 2014/15 vier keer in de Champions League won. Daarna in de jaren 2015-2019 speler van de Qatarese club Al Sadd, waar hij na het einde van zijn voetbalcarrière coach werd. Hij is momenteel hoofdtrainer van FC Barcelona. De legende van deze club maakte zijn debuut als coach in het derby-duel tegen Espanyol. Barcelona speelde niet echt goed, maar de 1-0 overwinning zorgde wel voor optimisme in de harten van de fans in aanloop naar de beslissende wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. De Catalaanse trots speelde thuis met 0-0 gelijk tegen Benfica en verloor met 0-3 van Bayern. Xavi en zijn ploeg zijn dus in het voorjaar genoodzaakt om verder in de Europa League spelen. Het Barcelona-project met Xavi aan het roer moest eigenlijk in het seizoen 2022/23 een succes gaan worden. De voorzitter van de club deed er alles aan om zijn team klaargestoomd te krijgen voor hun hoogste doelstellingen. Vooral de komst van Robert Lewandowski zorgde voor een sprankeltje hoop in de harten van de fans. De transfers van spelers zoals Raphinha of Jules Koundé konden voor goede resultaten gaan zorgen.

Als coach is Xavi een leerling van Johan Cruyff en Pep Guardiola, dus balbehoud is de kern van zijn voetbalfilosofie. Als zijn spelers goed op het veld staan, ziet het spel er soepel uit. Mobiliteit en het vinden van speelruimte zijn belangrijk voor hem. Het bijwonen van een wedstrijd van FC Barcelona is dus zeker de moeite waard als je creatief positiespel wilt zien.  Xavi wil dat de speler die aan de bal is, altijd een vrije partner heeft om de bal naar toe te spelen. Balbezit is heilig voor Xavi en het beste systeem daarvoor is 4-3-3. Deze Spanjaard groeide op in La Masia waar deze opstelling veel werd ingezet. Een andere belangrijke focus is het opvoeren van de druk. Na balverlies moet het team onmiddellijk bij hun rivaal de bal terugwinnen.

Xavi is een uitstekende coach geworden, vooral op tactisch gebied, en staat gedurende de hele wedstrijd zeer actief aan de zijlijn om zijn spelers te ondersteunen. Zijn Barcelona speelt geweldig, oogstrelend voetbal. Ze winnen belangrijke wedstrijden zoals die met een score van 3-1 tegen Real Madrid in de Spaanse Supercupfinale. Ze maken vaak veel doelpunten, vooral dankzij de fenomenale Robert Lewandowski.

Boek nu een reis naar FC Barcelona!

Mikel Arteta – Arsenal F.C

De Spaanse profvoetballer en voormalig speler Mikel Arteta is nu de trainer van Premier League-team Arsenal. Arteta kwam op 29-jarige leeftijd bij Arsenal. Hij won er twee FA Cups en was aanvoerder van het team, van 2014 tot zijn pensioen in 2016. Destijds was hij een van de steunpilaren van die Arsenal-ploeg.

Als coach ontwikkelt en leert Arteta voortdurend. Zijn tactische aanpassingen in het spel kunnen verbazingwekkend en overweldigend zijn. Hij heeft er geen moeite mee om Manchester City thuis te domineren, maar soms vindt hij het wel lastig om van de underdogs te winnen. Hoewel niet iedere keuze die hij maakt perfect is, biedt elke ontmoeting hem de kans om te groeien.  Het zal wel enige tijd kosten om de matige jaren te vergeten en vertrouwen te krijgen in de toekomst. Hoewel Arteta het in zijn tijd bij Arsenal soms moeilijk heeft gehad, heeft hij wel één eigenschap laten zien die voor hem reden genoeg zou moeten zijn om zo lang mogelijk trainer te blijven, namelijk zijn vermogen om de mensen om hem heen naar een hoger niveau te brengen.

Granit Xhaka is hiervan een goed voorbeeld. Hij behoorde tot een van de meest onvoorspelbare en inconsistente spelers. Zijn slechte eigenschappen waren namelijk dat hij traag was met de bal, slordig in de verdediging en gevoelig voor fouten. Dankzij Arteta is hij nu de meest betrouwbare en solide speler van het team. Bukayo Saka is het volgende voorbeeld dat we hier kunnen noemen. Onder Emery werd Saka verheven tot het eerste elftal, maar Arteta heeft nu van hem een spilspeler van het team gemaakt. Saka, die pas 21 jaar oud is, heeft zich onder Arteta ontwikkeld tot een rijzende ster voor Arsenal en een van de grootste spelers in de Premier League. Hij heeft dit seizoen al tientallen doelpunten gemaakt.

Arsenal is nu de grote favoriet om de Premier League te winnen, net als Manchester City. Ze hebben in jaren niet zulke goede resultaten behaald als vanaf het moment dat Arteta hun coach werd. Ze maken zelfs een goede kans om de Premier League te winnen, iets wat je live kunt mee kunt maken als je een voetbalreis naar Londen boekt. De laatste keer dat ze dat behaalden was twintig jaar geleden, toen de legendarische coach Arsene Wenger en zijn onoverwinbare team de leiding pakten in het seizoen van 2003/04.

Boek nu een reis naar Arsenal!

Pep Guardiola – FC Barcelona, Bayern Munich & Manchester City 

De huidige trainer van Premier League-team Manchester City is nu de Spaanse professionele voetbaltrainer en voormalig speler Pep Guardiola. Hij is recordhouder van de meeste opeenvolgende gewonnen competitiewedstrijden in La Liga, de Bundesliga en de Premier League, en wordt beschouwd als een van de beste trainers aller tijden.

Guardiola was een verdedigende middenvelder die meestal als spelverdeler opereerde vanuit een diepe positie. Hij speelde zijn hele carrière voor Barcelona, in het Dream Team van Johan Cruyff dat in 1992 de eerste Europacup voor de club veroverde en van 1991 tot 1994 vier Spaanse competitietitels op rij won. Van 1997 tot zijn pensioen bij de club in 2001 is hij aanvoerder van de ploeg geweest. Na zijn spelerscarrière coachte Guardiola tijdelijk Barcelona B en leidde hen naar een Tercera División-kampioenschap. In 2008 werd hij coach van het eerste team. Hij was de jongste trainer die de bovengenoemde Europese titel won toen hij Barcelona in zijn debuutseizoen naar de triple van La Liga, UEFA Champions League en Copa del Rey leidde. Guardiola werd in 2011 door het Catalaanse parlement met de Gouden Medaille gehuldigd, nadat hij het team naar nog een La Liga- én Champions League-titel had geleid. In datzelfde jaar werd hij ook uitgeroepen tot FIFA-wereldcoach van het jaar. Daarna sloot hij zijn vier jaar bij Barcelona in 2012 af met een clubrecord van 14 prijzen.

Na een pauze onthulde Bayern München dat Guardiola in 2013 de leiding van de ploeg op zich zou nemen. In elk van zijn drie seizoenen als trainer van Bayern won Guardiola de Bundesliga, samen met twee binnenlandse “doubles”. Hij verhuisde in 2016 van Beieren naar Manchester City, en in zijn tweede seizoen als trainer leidde hij hen naar de Premier League-titel, terwijl hij ondertussen meerdere nationale records verbrijzelde door als eerste ploeg 100 competitiepunten binnen te halen. Tot nu toe heeft hij de FA Cup gewonnen, vier EFL Cups, vier keer de Premier League en een binnenlandse treble in het seizoen 2018-19. In 2021 bracht hij het team ook naar de allereerste UEFA Champions League-finale, waarin het wel van Chelsea verloor.

Naast zijn werkethiek, analytische en grondige voorbereidingen op wedstrijden, wedstrijdtactiek en voetbalfilosofie (en ook zijn onberispelijke voorkomen), is het geheim van zijn succes zijn methode om de spelers mentaal aan te pakken.
Hij weet precies hoe hij de harmonie in zijn intermenselijke interacties met spelers moet handhaven en is een harde disciplinair die in staat is controle te houden over belangrijke spelers. Tegelijkertijd is hij een aanspreekbare mentor waar men tegenop kan kijken. Slechts een klein deel van de beste coaches bezit het vermogen om zowel de persoonlijke als de spelersdruk te verlichten. Juist daarom is een voetbalreis naar het Etihad Stadium met Manchester City een ervaring die ’tiki-taka’-fans nooit zullen vergeten.

Boek nu een reis naar Manchester City!

Patrick Vieira – Crystal Palace

De Franse profvoetballer en voormalig speler Patrick Vieira is de trainer van het Premier League-team Crystal Palace. Vieira maakte naam als dominante box-to-box middenvelder tijdens zijn negenjarige carrière in de Premier League. Hij staat bekend om zijn agressieve en fel competitieve speelstijl, waardoor hij van 2002 tot zijn pensioen in 2005 aanvoerder van de ploeg was. Van 1999 tot 2004 was hij bovendien zes keer op rij lid van het PFA Team of the Year voor de Premier League.

Na het ontslag van Roy Hodgson als trainer van Premier League-club Crystal Palace op 4 juli 2021, werd Vieira benoemd met een driejarig contract. Tijdens zijn debuut verzamelde hij punten tegen zijn twee voormalige tegenstanders in de Premier League: hij speelde met 2-2 gelijk tegen Arsenal en versloeg Manchester City met 2-0. Hij verloor van Chelsea in de halve finale van de FA Cup 2021-22.

Alle teams van Vieira staan erom bekend dat ze onder zijn leiding een methodisch, op balbezit gebaseerd voetbal spelen. Als zijn team in de problemen komt, heeft hij de neiging om defensiever op te treden. De reactieve, op de tegenaanval gebaseerde speelstijl die onder Roy Hodgson’s leiding overheerste, maakt plaats voor een proactieve manier van spelen. Na de komst van Vieira hervatte Crystal Palace zijn winnende koers, verbeterde zijn prestaties en begon cruciale wedstrijden te winnen. Eerder dreigden ze te degraderen naar het Championship, maar momenteel presteren ze goed en hebben ze het grootste deel van het seizoen in de middenmoot of hoger doorgebracht. Het is dus een goed idee om een voetbalreis naar Londen te boeken om een ander team te bezoeken dan het grotere Arsenal, Chelsea of Spurs.

Boek nu een reis naar Crystal Palace!

Carlo Ancelotti – Real Madrid

De Italiaanse profvoetballer en voormalig speler Carlo Ancelotti is nu trainer van het La Liga-team Real Madrid. Ancelotti, die wordt beschouwd als een van de beste trainers aller tijden, is de meest succesvolle trainer in de geschiedenis van de UEFA Champions League nadat hij als coach de trofee al vier keer heeft gewonnen (twee keer met AC Milan en twee keer met Real Madrid). Bovendien is hij de eerste en enige trainer die teams naar vijf Champions League-kampioenschappen heeft geleid. Hij is daarnaast ook nog een van de acht voetballers die als speler en als trainer de Europacup of Champions League hebben gewonnen, dankzij zijn twee Champions League-overwinningen met AC Milan als speler. Bovendien is Ancelotti de eerste en enige trainer in de geschiedenis die in elk van de vijf beste Europese competities titels heeft veroverd. Hij is de trainer met de meeste UEFA Super Cup-overwinningen, na vier keer de trofee te hebben gewonnen bij Milan en Real Madrid. Daarnaast won hij de FIFA Club World Cup zelfs drie keer.

Ancelotti begon zijn carrière als middenvelder bij de Italiaanse ploeg Parma, die hij in 1979 hielp promoveren naar de Serie B. Het jaar daarop verhuisde hij naar Roma, waar hij vier Coppa Italia-titels en het Serie A-kampioenschap won. Hij speelde eind jaren 80 ook voor de Milanese ploeg, waar hij twee kampioenschappen en twee Europa Cups won met daarnaast ook nog andere onderscheidingen. Ancelotti nam deel aan twee FIFA World Cups, waarbij hij Italië hielp derde te worden in 1990, en aan de UEFA Euro 1988, toen hij zijn land hielp de halve finale te bereiken. Hij vertegenwoordigde Italië in totaal 26 keer en scoorde één keer.

Hij staat bekend om zijn snelle en succesvolle tegenaanval en het uitoefenen van grote druk op de verdediging van de tegenstander. Daarnaast kan hij ook snel de posities en de opstelling van de spelers veranderen om ze aan te passen aan de andere ploeg. Hoewel bekend is dat hij af en toe zijn geduld verliest, wordt Ancelotti ook geprezen om zijn vrijgevigheid, zijn gevoel voor humor en zijn kalme, evenwichtige trainersstijl. Hij wordt ook geprezen vanwege zijn vermogen om zijn spelers te inspireren en sterke relaties met hen op te bouwen.

Veel commentatoren noemen daarbij specifiek zijn vermogen om nauwe banden met zijn spelers aan te gaan en zijn bereidheid om hen te raadplegen bij het nemen van tactische beslissingen als belangrijke factoren voor zijn succes en de cohesie van het team. Hij maakte de volgende opmerking in 2022 over dit deel van zijn coachingsfilosofie: “Naar mijn mening zijn de voetbaltrainingsmethoden de afgelopen 20 jaar sterk veranderd. Omdat de regels zijn veranderd, moet ik bereid zijn mijn speelstijl en filosofie aan te passen. Het is een heel andere soort sport geworden. Toch is mijn interactie met de spelers hetzelfde gebleven. Die is identiek.” Benzema kreeg een vrije aanvallende rol in tegenstelling tot zijn eerste periode in de Spaanse hoofdstad, en hij werd het centrum van de offensieve lijn van het team. Dankzij deze nieuwe rol kan de spits ongelooflijk productief zijn, wat een cruciale factor is voor het succes van dit team. Je kunt de aanvallende stijl van Real Madrid zelf ervaren tijdens een voetbalreis naar het Santiago Bernabeu.

Ancelotti, die in de Spaanse media bekend staat als Don Carlo, wordt geprezen als een van de beste en meest succesvolle trainers aller tijden en vanwege zijn vakkundige trainerschap en zijn recordprestaties.

Boek nu een reis naar Real Madrid!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *